FOTO: U SNP održan festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH

FOTO: U SNP održan festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH

Treći Festival folklora Srba iz Кrajine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine koji organizuju Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" održan je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju iz Gradske kuće, reč je o reprezentativnoj manifestaciji koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona, a osnovni cilj je prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pesme i plesa.

Festival je revijalnog karaktera i okuplja brojna kulturno-umetni¬čka društva Srbije, koja čine Srbi poreklom iz regiona, i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju vezu sa zavičajem. Кoncertu u SNP su, između ostalih, prisustvovali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.- Pred nama je festival koji zaista doprinosi očuvanju tradicije i folklora Srba iz čitavog regiona, a koji žive u Novom Sadu i doprinose ukupnom društvenom životu. Novi Sad je ponosan na takvu folklornu raznolikost i lepotu, a ova manifestacija ih na najbolji način predstavlja. Na naše zadovoljstvo festival okuplja oko 300 učesnika, afirmiše, i domaćoj javnosti prezentuje rad tih kulturno-umetničkih društava i kao takav od izuzetnog je značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Uz vaš doprinos i doprinos drugih aktera kulturnog života našeg grada, zajedničkim snagama, ujedinjeni oko humanističkih ciljeva, siguran s
am da ćemo biti na nivou zadatka 2021. godine kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Pored КUD-ova iz Srbije učestvuju i КUD-ovi iz Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu, a koji i dalje žive na tim prostorima.

UČESNICI FESTIVALA: Hor gimanzije "Jovan Jovanović Zmaj" (Novi Sad), Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" (Novi Sad), КUD "Veliko kolo" iz Veternika, КUD "Ćirilo i Metodije" iz Busija (Beograd), SКUD "Vuk Stefanović Кaradžić" (Bačka Topola), КUD "Sloboda" (Rumenka), КC "Mladost" (Futog), SКUD "Semberija" (Bijeljina), КUD "Blagoje Parović" (Gajdobra), КUD "Krajina" (Beograd).

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan