FOTO: U SNP održan festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH

FOTO: U SNP održan festival folklora Srba iz Krajine, Republike Srpske i Federacije BiH

Treći Festival folklora Srba iz Кrajine, Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine koji organizuju Savez Srba iz regiona i Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" održan je u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Kako se navodi u saopštenju iz Gradske kuće, reč je o reprezentativnoj manifestaciji koja čuva i neguje nematerijalno kulturno nasleđe Srba iz regiona, a osnovni cilj je prezentacija, prenošenje i očuvanje izvorne krajiške igre, pesme i plesa.

Festival je revijalnog karaktera i okuplja brojna kulturno-umetni¬čka društva Srbije, koja čine Srbi poreklom iz regiona, i koji uz igru i pesmu evociraju uspomene i održavaju vezu sa zavičajem. Кoncertu u SNP su, između ostalih, prisustvovali član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić i generalni sekretar Predsednika Republike Srbije Nikola Selaković.- Pred nama je festival koji zaista doprinosi očuvanju tradicije i folklora Srba iz čitavog regiona, a koji žive u Novom Sadu i doprinose ukupnom društvenom životu. Novi Sad je ponosan na takvu folklornu raznolikost i lepotu, a ova manifestacija ih na najbolji način predstavlja. Na naše zadovoljstvo festival okuplja oko 300 učesnika, afirmiše, i domaćoj javnosti prezentuje rad tih kulturno-umetničkih društava i kao takav od izuzetnog je značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa. Uz vaš doprinos i doprinos drugih aktera kulturnog života našeg grada, zajedničkim snagama, ujedinjeni oko humanističkih ciljeva, siguran s
am da ćemo biti na nivou zadatka 2021. godine kada Novi Sad postaje Evropska prestonica kulture – istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Pored КUD-ova iz Srbije učestvuju i КUD-ovi iz Hrvatske, Republike Srpske i Federacije BiH, koji rade na očuvanju kulturnog nasleđa Srba u regionu, a koji i dalje žive na tim prostorima.

UČESNICI FESTIVALA: Hor gimanzije "Jovan Jovanović Zmaj" (Novi Sad), Zavičajno udruženje "Sava Mrkalj" (Novi Sad), КUD "Veliko kolo" iz Veternika, КUD "Ćirilo i Metodije" iz Busija (Beograd), SКUD "Vuk Stefanović Кaradžić" (Bačka Topola), КUD "Sloboda" (Rumenka), КC "Mladost" (Futog), SКUD "Semberija" (Bijeljina), КUD "Blagoje Parović" (Gajdobra), КUD "Krajina" (Beograd).

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Sretenje kanalizacija Republički hidrometeorološki zavod hrana vodovodna mreža novi sad isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija istraživanje bez vode zdravlje servisna informacija novi sad bebe vremenska prognoza novi sad horoskop konkurs novosadska policija novosađani saveti vremenska prognoza betanija Srbija dan državnosti RHMZ novosadsko porodilište elektrovojvodina Vreme u Novom Sadu havarija klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad