FOTO: U subotu i nedelju "JAMI Distrikt" Kokana Mladenovića

FOTO: U subotu i nedelju "JAMI Distrikt" Kokana Mladenovića

Dokumentarna pozorišna predstava o najstarijoj naciji na svetu, „JAMI DISTRIKT“ u režiji Kokana Mladenovića, ponovo će biti odigrana u subotu 13. i nedelju 14. maja od 20 časova u Firchie Think Tank Studiju u Novom Sadu. U predstavi glume: Isidora Simijonović, Jelena Graovac i Nina Nešković; tekst je napisala Milena Bogavac, dok je za originalnu muziku bio zadužen Marko Grubić. U predstavi sviraju Džemal al Kisvani i Marko Grubić iz grupe „Vroom“.

- Nijedna naučna studija nije i ne bi mogla tako urnebesno duhovito, ogoljeno, ali i bolno istinito da prikaže svu apsurdnost nacionalizma kao što je to učinila predstava „JAMI Distrikt“. Zavidim joj na tome. – rekao je nakon novosadske premijere i tribine prof. dr psihologije Mikloš Biro.

Predstava problematizuje pitanja nacije i nacionalnih država u haj-tek svetu 21. veka. Nacije proizvode ratove i ratovi proizvode nacije. Ko je prvi počeo? Dokazaće se! Nacija koja dokaže da je evoluirala direktno od majmuna dobija nagradnu vožnju u luna-parku istorije.

Polazeći od činjenice da je nacija konstrukt i pojam izmišljen u 19. veku, ova predstava postavlja pitanje – Kako je devetnaestovekovnom izumu pošlo za rukom da izgleda kao da je bio tu oduvek? Da li su nam u eri interneta, veštačke inteligencije i savremene medicine još uvek potrebne stare “dobre” nacije? Šta će smeniti nacije i nacionalne države? I ko je gori: nacije ili korporacije? Do kraja 21. veka očekuje se da će većinu intelektualnih i fizičkih poslova obavljati roboti. Da li će roboti imati nacionalnu svest? Da li će biti robo-rodoljubi i robo-patriote? Da li će ideja nacije završiti na smetlištu istorije ili će tamo završiti oni koji u nju veruju? Da li ćemo u 22. vek ući u cipelama iz 19. veka, i da li nas žuljuju te razgažene cipele koje odavno nisu lepe? Nisu lepe, ali da li su udobne?...

 

Oceni vest:
1
7

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

klisa sahrane novi sad KCV servisne informacije novosađani Republički hidrometeorološki zavod bez struje JKP Vodovod i kanalizacija JGSP "Novi Sad" Isključenje struje servisne informacije novi sad bez vode novosadsko porodilište jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo novorođenčad raspored sahrana i ispraćaja matičar novi sad novosadski sajam Spens novosadska policija isključenja struje bebe raspored sahrana novi sad elektrovojvodina isključenje vode jkp novosadska toplana detelinara betanija Elektrodistribucija Novi Sad