FOTO: U Zmaj Jovinoj ulici obeležen kraj Ramazanskog posta

FOTO: U Zmaj Jovinoj ulici obeležen kraj Ramazanskog posta

Manifestacija Bajramska sofra – "Ulica otvorenog srca", kojom se simbolično obeležava kraj Ramazanskog posta, održana je u nedelju uveče u centru grada.

Bajramska sofra – "Ulica otvorenog srca" održava se već devetu godinu u centru grada, a ovogodišnju je organizovala Islamska zajednica Srbije, uz podršku Muftijstva vojvođanskog, AP Vojvodine, Grada Novog Sada, Kulturnog centra Novog Sada, Udruženja "Nur – svetlost" i Matice Albanaca.

Obraćajući se prisutnima, predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić poručio je da je jasno "kakve poruke šaljemo ovakvim događajima".

- Novi Sad je grad kulture, grad multietničnosti, grad onih karakteristika kojih se svi ponosimo. Sigurno da ovakvi događaji, koji obeležavaju velike praznike naših sugrađana, jesu prilika da shvatimo koliko je bitno da poštujemo jedni druge. Svi veliki verski praznici šalju poruke mira, suživota i onoga što jeste u srcima svih dobrih ljudi – kazao je predsednik novosadske Skupštine.

Reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Sead Nasufović istakao je da mu je veliko zadovoljstvo i čast što boravi u Novom Sadu, u kojem se već tradicionalno organizuje "Ulica otvorenog srca".

- Danas svi muslimani obeležavaju prvi dan Ramazanskog bajrama. To je najveće veselje i dan najveće radosti muslimana, nakon završenog posta. Želja nam je da deo naše tradicije i kulture približimo i ostalim građanima, našim komšijama, da uživo vide kako se i na koji način veseli na ovaj naš veliki prazik. Naša poruka večeras je da je u zajedništvu spas, da je u zajedništvu sreća svih nas koji ovde živimo – kazao je reis-ul-ulema Islamske zajednice Srbije Nasufović.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Miroslav Štatkić kazao je da se vodi računa o dobrim odnosima sa nacionalnim zajednicama, "jer smo svi na istom prostoru".

- Svi živimo sa jednakim pravima i moramo da se uvažavamo i da se poštujemo – rekao je Štatkić.

Tokom održavanja manifestacije građani su mogli da uživaju u kulinarskim specijalitetima, a prisutni su imali prilike da čuju i nastup hora "Stambol".

Oceni vest:
4
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan