FOTO: Udruženje "Čepom do osmeha" otvorilo kancelariju u Novom Sadu

FOTO: Udruženje "Čepom do osmeha" otvorilo kancelariju u Novom Sadu

Novootvorena kancelarija omogućiće lakše funkcionisanje ovog humanitarnog udruženja.

Udruženje “Čepom do osmeha”, koje se bavi sakupljanjem plastičnih čepova kako bi pomoglo deci sa invaliditetom, danas je uz pomoć Grada Novog Sada svečano otvorilo svoju kancelariju u Ćirpanovoj 25 u glavnom gradu Vojvodine. Predsednica udruženja i diplomirani ekolog Vanja Petković kazala je da su za pet godina postojanja sakupili 85 tona čepova i pomogli šesnaestoro mališana

- Bolesnoj deci smo donirali razna pomagala, kao što je prenosivi laptop za slepe koji koristi Brajevo pismo i tranformiše tekst u glas, elektromotorna invalidska kolica, dečja invalidska kolica i medicinski aspirator na struju. Samo ove godine uspeli smo da nasmejemo petoro najmlađih sa posebnim potrebama. Ova kancelarija će omogućiti lakše funkcionisanje udruženja. Organizovaćemo u njoj razne aktivnosti, radionice preko kojih ćemo širiti svest o ekologiji, zaštiti životne sredine i uspehu našeg zajedničkog rada. Zajedno možemo mnogo i zato i radimo toliko – kazala je Petković koja se zahvalila gradskoj vlasti i gradonačelniku Novog Sada Milošu Vučeviću na pomoći.

Kancelarija je smeštena u prostoru od 35 kvadratnih metara i raspolaže podrumom od 150 kvadratnih metara u kojem će se čepovi čuvati.

Član Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović rekla je okupljenim novinarima da je grad ozbiljno shvatio učešće u ovoj inicijativi i da aktivno učestvuje u akciji prikupljanja plastičnih čepova.

- Oduševljeni smo jer je spoljeno humano i korisno. Istovremeno je podignuta svest građana o značaju zaštite životne sredine, ali i o tome da pomažu sugrađanima kojima je pomoć potrebna. Ovo udruženje je prepoznato u celoj Srbiji – rekla je Radenović

KUTIJE SA OZNAKOM "ČEPOM DO OSMEHA", u koje se ubacuju plastični čepovi, mogu se naći u prostorijama mnogih gradskih ustanova, kompanija, ali i na raznim sportskim i javnim dešavanjima. Od sada, građani ih mogu i sami doneti u prostorije udruženja u Ćirpanovoj ulici, a lokacije i kontakti za celu Srbiju mogu se naći na sajtu udruženja. Čepovi se nakon toga recikliraju, a od tih sredstava pomaže se deci sa posebnim potrebama.

Tekst i fotografije: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
18
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan