FOTO: Udruženje građana "Novi Sad" obradovalo đake iz Republike Srpske

FOTO: Udruženje građana "Novi Sad" obradovalo đake iz Republike Srpske

Tokom vikenda, predstavnici Udruženja građana "Novi Sad" posetili su Osnovnu školu "Sveti Sava" u selu Rudice, u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini, i donirali računarsku opremu i školski pribor. Domaćini su Vojvođane primili u srdačnoj i prijateljskoj atmosferi, a gosti su izrazili želju da nastave saradnju i uzvrate gostoprimstvo.

Rudice pripada Opštini Novi Grad i nalazi se na severozapadu Bosne i Hercegovine. Ova seoska škola sa 44 učenika jedna je od pet područnih odeljenja, škole u Maloj Novskoj Rujiški, koja je deo Centralne Osnove škole "Sveti Sava" u Novom Gradu i okuplja ukupno 600 đaka i pokriva predeo podno Grmeča.Prema rečima direktora škole, Marine Ovuke, trude se da deci obezbede što više sredstava kako bi njihov boravak u učionicama bio što kvalitetniji i u skladu sa potrebama 21. veka.

- Nama ova donacija znači mnogo, jer naša oprema je veoma zastarela. Ovo će olakšati rad nastavnicima, ali i samoj deci, jer će nastavu učiniti kvalitetnijom i savremenijom. Naši učenici ovde idu od prvog do petog razreda, a posle nastavljaju školovanje od šestog do devetog razreda u centralnoj školi u samom gradu. Đaci nam postižu rezultate na opštinskim, regionalnim i državnim takmičenjima. Bitno je obrazovanje i nadam se da će se naši mladi ugledati na prave uzore. Deca su otvorenog srca i današnji pokloni im mnogo znače, jer mi nemamo puno ovakvih lepih momenata. Nažalost, savremeno doba ne prepoznaje potrebe naše dece, koja su i dalje neiskvarena i predstavljaju najbolji deo društva i sveta u kojem živimo – kaže Ovuka.


Marina Ovuka
je kazala da je u jednom trenutku u školi broj dece počeo da opada, ali da sada ponovo raste i da se nadaju da će se taj trend nastaviti.

Udruženje građana "Novi Sad" je uz pomoć društveno odgovornih kompanija i pojedinaca, ovoj školi uručilo dva računara sa ekranom, jedan štampač, projektor i 44 paketa školskog pribora. Iako skromna, ova računarska oprema će imati značaj, jer, kako se moglo čuti među domaćinima, mnoga deca kod kuće nemaju pristup računarima. Sportista Goran Bajšanski se u ime udruženja zahvalio prisutnoj deci i njihovim roditeljma što opstaju u svom rodnom mestu i naglasio da ne postoje granice kada treba uraditi neko dobro delo za najmlađe.

- Današnja donacija je jedan skroman doprinos i voleli bismo da je to i više. Ovako barem znate da su neki momci i devojke mislili na vas. Uvek kažem da kada se udružimo možemo postići mnogo. Ovo je jedna u nizu akcija koje smo počeli i nameravamo da nastavimo na ovom području. Sarađivaćemo i dalje i nadam se da ćemo vas uskoro videti u Novom Sadu – rekao je Bajšanski.


Osnovci i njihovi nastavnici su gostima organizovali lep umetnički program, tokom kojeg su deca pevala, glumila i recitovala. Na kraju svečanosti posetiocima iz Vojvodine uručena je zahvalnica i poklon od učenika, a nekolicina đaka se oprobala u treniranju boksa sa Bajšanskim koji je u karijeri postigao vrhunske rezultate u savate boksu.

NOVI GRAD I RUDICE ODOLEVAJU POSLEDICAMA RATA

Posledice rata i loša ekonomska situacija ostavili su ožiljke u ovom malom selu čiji se broj stanovnika smanjio i iznosi nešto preko 600 duša. Stari objekat Osnovne škole "Sveti Sava" se urušio, a pred njim i dalje stoji bista Aleksandra Karađorđevića, dok se pored renovira pravoslavna crkva, koja je tokom sukoba  oštećena.


Situacija nije ništa bolja ni u naselju Novi Grad po kojem opština nosi ime, a koji se pre izbijanja građanskog rata zvao Bosanski Novi. Cela opština broji nešto više od 31.000 stanovnika, ali se smatra da je taj broj još manji. Mesto koje je nekada bilo poznato po tekstilnoj industriji "Sana" i fabrici nameštaja "Lignošper", danas je samo bleda senka nekadašnjeg uspešnog gradića. Ne postoji centralno grejanje, svaka zgrada se greje posebno, tako da scene malih šupa natovarenih ogrevom nisu neuobičajene. Nekada čuveni Hotel "Una", danas se kao betonski kostur izdiže na obali reke. Hrvatska se nalazi odmah preko puta reke Une, a kako se od građana moglo saznati, Hrvati nameravaju uskoro izgraditi deponiju nuklearnog otpada, pa su mnogi zabrinuti za zaštitu životne sredine i zdravlje ljudi. Sagrađena je i nova džamija, pošto je stara srušena u ratu, ali su podele između Srba i Bošnjaka i dalje ostale.


Stanovnici Novog Grada se najviše bave trgovinom i pčelarstvom, a oni srećniji su zaposleni u državnim ustanovama, dok se po selu trude da žive od poljoprivrede. Nezaposlenost je velika i mladi uglavnom odlaze u inostranstvo, pre svega u Sloveniju koja im je blizu.


U ovakvim uslovima razumljivo je da bilo kakva donacija za škole i učenike znači mnogo, a kako su domaćini naglasili, njih takvi gestovi ispunjavaju srećom, jer se radi o budućnosti najmlađih.


Tekst i fotografije
: Aleksandar Jovanović

Oceni vest:
8
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan