FOTO: Uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja za 2021. godinu

FOTO: Uručene Oktobarska nagrada i Novembarska povelja za 2021. godinu

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i zamenica predsednice Skupštine Grada Kristina Karaić uručili su Oktobarsku nagradu i Novembarsku povelju Grada Novog Sada za 2021. godinu nagrađenim građanima i institucijama.

Dobitnici ovogodišnje Oktobarske nagrade Grada Novog Sada su Tehnička škola "Pavle Savić", stonoteniserka i paraolimpijka Borislava Perić Ranković i posthumno fotoreporter Jaroslav Pap, dok je Novembarska povelja za 2021. godinu pripala JKP "Novosadska toplana", Predškolskoj ustanovi "Radosno detinjstvo", Crvenom krstu Novog Sada, predsedniku, osnivaču i aktivisti Novosadske biciklističke inicijative Marku Trifkoviću i Ustanovi za izradu tapiserija "Atelje 61".


– Svaki put kada se setim slobodarske prošlosti našeg grada, ponosan sam na to nasleđe, na hrabrost koja je u biću ovog grada i koja poput nevidljivih sila iz nas izvlači hrabrost koju nismo ni svesni da imamo. Nema mnogo gradova na svetu koji su rasli i razvijali se na tako čvrstim temeljima slobodarske tradicije svojih predaka. Dana 23. oktobra pre 77 godina, posle fašističke okupacije u kojoj je ostao bez 20.000 stanovnika i bio potpuno razoren, Novi Sad se probudio slobodan, a naši junaci su usnili večnim snom. I sve to je čvrsto ugrađeno u temelje našeg Novog Sada – grada heroja i Evropske prestonice kulture, grada u kojem u harmoniji žive naše različitosti, zbog čega je on sinonim za najviše ljudske i civilizacijske vrednosti. Napredak takvog grada niko i ništa ne može da zaustavi – rekao je gradonačelnik i dodao:

Danas su pred nama ljudi koji Novi Sad čine izuzetnim, a to su pojedinci i institucije zahvaljujući čijem radu se mnogo izdižemo iznad prosečnosti, koji sve nas podstiču da budemo još bolji, da radimo još više, i da nikada ne zaboravimo vrednosti koje su ugrađene u slobodarske temelje našeg grada. Ne sećam se da smo ikada imali toliko laureata, ali ne sećam se ni toliko rezultata i velikih jubileja. Svi oni su ponos Novog Sada.


Gradonačelnik je čestitao Dan oslobođenja grada svim laureatima i svim Novosađanima, a u ime nagrađenih, prisutnima se obratila se Borislava Perić Ranković koja se zahvalila na prestižnom priznanju i istakla da je veoma ponosna.

Hvala na povrenju, u ime svih dobitnika. Malo je reči kojima možemo opisati čast koju ste nam ukazali, ali i teret koji ste nam dali, da u budućnosti opravdamo to što ste u nas verovali – rekla je Borislava Perić Ranković.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika Narodna Skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan