FOTO: Varoš kraj Dunava igrala u ritmu argentinskog plesa

FOTO: Varoš kraj Dunava igrala u ritmu argentinskog plesa

Krajem prošle nedelje, tangerosi iz celog sveta preplavili su glavni grad Vojvodine, povodom Trećeg međunarodnog festivala "Novi Sad – tango grad". Tokom tih nekoliko dana, varoš pored Dunava igrala je u ritmu argentinskog plesa.

Ana Nauparac Despotović zaljubljenik je u latinoameričke plesove i jedan od osnivača  udruženja “Todo tango” u Novom Sadu, što u prevodu znači “Tango je sve”.

- Ovo je već treći festival i mogu da kažem da je jedan od najuspešnijih i najposećenijih do sada. Gosti su došli iz celog sveta. Imamo tangerose iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Rusije, Holandije, Norveške, Argentine, Rumunije, Italije i sa Novog Zelanda. Održali smo i naučni skup gde smo se bavili tangom kroz likovnu umetnost i njegovom primenom u psihoterapiji. Beltango kvintet je održao  koncert u novosadskoj Sinagogi. Tokom vikenda smo imali radionice sa instruktorima Selvom Mastroti i Marselom Ramer iz Argentine, koji su zainteresovane učili plesnim tehnikama. Moram naglasiti da sve ovo ne bi bilo moguće bez podrške grada Novog Sada, Turističke organizacije Novog Sada, Galerije Matice srpske, Uprave za kulturu grada, Kulturnog centra i Jevrejske opštine – objašnjava  Ana (slika dole).

U zadnjih devet godina kroz školu tanga u glavnom gradu Vojvodine prošlo je preko 500 ljudi. Zbog međunarodnog karaktera festivala, grad se nalazi već godinama na svetskoj mapi tango gradova.

- U proseku nas poseti preko 200 ljudi, to je dobro jer svuda u svetu je razvijen tango turizam. U Srbiji je ovaj ples popularan i mi smo ga iz Beograda doveli u Vojvodinu. Lalama leži ovaj ples. Muževan je i zato ga oba pola bez problema prihvataju. Tango u sebi sadrži mnogo emotivnosti, mističnosti, ali i strasti. Igra se u zagrljaju – objašnjava Ana Nauparac Despotović.

Tokom trajanja festival, tango balovi su se ređali svako veče. Zagrljeni parovi koji se nežno kreću uz ritmove argentinskog plesa mogli su se videti na brodu “Cepelin”, u dvorcu “Eđšeg” i na terasi Petrovaradinske tvrđave.

Mladi IT stručnjak iz Buenos Airesa Emiliano Bazales (na slici dole) trenutno radi u Novom Sadu. U tango se zaljubio pre sedam godina u Argentini.

- Jednom sam slučajno otišao na Milongu (tango veče) u svom komšiluku i dopalo mi se. Sećam se da su mi baka i deda bili tangerosi tako da mi je to u krvi. Planiram da putujem po svetu, trenutno boravim u vašoj zemlji. Srbija je divna, ljudi su srdačni, žene lepe, a hrana veoma ukusna – kaže Emiliano.

Mladi Argentinac je do sada posetio Beograd, Niš i Sabor trubača u Guči. Vratio se sa pozitivnim utiscima.

- Guča je fenomenalna, trubači su me oduševili. Ponekad mi se čini da Srbi negiraju da im se sviđa Sabor, ali kada čuju zvuk trube odmah se razvesele i slave – primećuje  Emiliano Bazales i nastavlja: - Tango se primio u Srbiji i drago mi je zbog toga. Vidim da spaja ljude i to je dobro. Novi Sad je prelep, oduševljan sam strogim centrom grada, ali i tvrđavom. Ništa manje sa lepotom ne zaostaje ni dvorac “Eđšeg” gde večeras plešemo, sve deluje bajkovito – iskren je Emiliano.

Iako je već odavno ogrezao u balkanskom šundu koji je preplavio prostor bivše Jugoslavije, Novi Sad je barem na nekoliko dana pokazao da još uvek ima potrebu za lepim i kvalitetnim kulturnim sadržajima.

Festival je sastavni deo programa "Novi Sad 2021", kojim se glavni grad Vojvodine kandiduje za titulu evropske prestonice kulture 2021. godine. Organizatori  festivala bili su Udruženja "Todo Tango" i grad Novi Sad.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan