FOTO & VIDEO: U "Studiju M" dodeljenja priznanja pravim herojima Srbije

FOTO & VIDEO: U "Studiju M" dodeljenja priznanja pravim herojima Srbije

Nagrađeni mladići i devojke trebalo bi da postanu uzor za čitavu generaciju.

Sinoć su u "Studiju M" Radio Novog Sada uručena priznanja pobednicima drugog po redu konkursa "Youth Heroes",

Cilj konkursa bio je da se mladi heroji u Srbiji izvuku iz anonimnosti, predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije. Odabrano je sedamnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva/kreativnih industrija kulture/umetnosti i društvenog aktivizma, i snisvi oni su sinoć kući poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu, ulaznice za Exit Avanturu i kurseve za lični razvoj HR centra, dok su prvaci u svojim oblastima dobili i novčanu nagradu u iznosu od 100.000 dinara.

Mlade heroje je pozdravio i prvi im čestitao direktor i osnivač Exit festivala, Dušan Kovačević.

- Ako važi ona stara floskula da na mladima svet ostaje, onda će taj svet budućnosti zavisiti od onoga ko su uzori mladim ljudima danas. Kao što znamo, mi smo stalno bombardovani negativnim uzorima, koji samim tim postaju još popularniji i još uticajniji, čime ulazimo u jedan začarani krug iz kojeg nikako da izađemo – poručio je, između ostalog, direktor Exita.

Tokom ceremonije uručenja priznanja najboljima u kampanji "Youth Heroes" održana je panel diskusija sa temom "Heroj se rađa ili postaje" u kojoj su pobednici u svakoj od oblasti iz kojih su birani mladi heroji, predstavnica NIS Snežana Lakićević i bivši direktor Matematičke gimnazije Milan Raspopović govorili o pomenutoj temi, a diskusiju je moderirao novinar Tibor Jona.

Snežana Lakićević, savetnica direktora Funkcije za organizaciona pitanja za saradnju sa naučnim i obrazovnim institucijama, uručila je priznanje najboljim srednjoškolcima i studentima u oblasti obrazovanje i nauke i to prvu nagradu Mihajlu Sporiću, višestrukom zlatnom olimpijcu i državnom prvaku u oblasti fizike, drugu Marti Avramović, koja je osmislila pomagalo za slepe i slabovide, dok je treća nagrada dodeljena Tijani Stanić, studentkinji molekularne biologije na Jejlu.

Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Mihailo Martinović, dvostruki doktor nauka, astronomije i astrofizike, Đorđe Đurica, koji je svojim istraživanjima pospešio elektronsko poslovanje, kao i Ivan Zaletel, mladi asistent na Medicinskom fakultetu.

Prošlogodišnji dobitnik specijalnog Youth heroes priznanja i koordinator humanitarnih aktivnosti Exit fondacije Jovan Simić proglasio je pobednike iz oblasti društvenog aktivizma: prvu nagradu dobio je Jovan Milić, koji pomaže mlade ljude koji žive u lošim uslovima, drugu Milan Srdić, osoba sa invaliditetom koji drugima na svom primeru uči da je važno ne odustajati, a treću nagradu dobila je Jelena Ognjanović, diplomirana istoričarka umetnosti čija je misija da umetnost približi svima.

Za oblast preduzetništvo i kreativne industrije nagrade je uručila direktorka HR centra Beograd Tatjana Šokčić. Mladi heroji preduzetništva su Valerija Spasojević, dobitnica  priznanja za kreiranje pametnog odela za astronaute, koji joj je dodelila NASA, Ognjen Vlaškalin, čija je platforma “Outimagine” postigla zapažen uspeh na međunarodnim konferencijama, Jovana Lea Simić, devojka koja je od tradicionalnog džema napravila srpski brend i Lazar Jovanović, heroj moderne srpske poljoprivrede.

Nagrade za kulturu i umetnost uručila je PR Javne medijske ustanove Radio-televizije Srbije i koordinatorka akcija RTS-a Tanja Šikić i to mladoj nagrađivanoj slikarki Ani Vrtačnik (slika gore), Dušanu Čeganjcu, svetskom šampionu na harmonici i Ani Krstajić, mladoj kompozitorki i budućoj studentkinji prestižne muzičkog koledža Berkli.

Specijalno priznanje “Youth Heroes”, osnivač i direktor Exit festivala Dušan Kovačević dodelio je trinaestogodišnjem Nikoli Rankoviću, rok muzičaru i posvećenom humanitarcu (slika dole).

Članove žirija činili su Snežana Lakićević, menadžerka za saradnju sa Univerzitetima Naftne Industrije Srbije, Duška Vučinić, šefica službe za Odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a, Nenad Blagojević, osnivač portala pricesadusom.com, Jelena Milošević, menadžerka proizvoda Ringier Axel Springer Media AG i Ivan Petrović, predsednik UO Exit fondacije.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan