FOTO "Vidi, gari, ne može“: Gradska vlast nije odustala od projekta "Novi Sad na vodi"

FOTO "Vidi, gari, ne može“: Gradska vlast nije odustala od projekta "Novi Sad na vodi"

Predstavnici Inicijative "Vidi, gari, ne može" održali su u petak konferenciju za novinare na Trgu slobode i rekli da lokalne vlasti nisu odustale od projekta "Novi Sad na vodi". Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke, Borislav Novaković, pokazao je novinarima plan Generalne regulacije u izradi za koji tvrdi da je dobio od uzbunjivača iz Gradske kuće. Po tom planu vidi se da je i dalje namera vlasti da se za 500 metara pomeri nasip u korito reke Dunav, kako bi se na potezu Šodroš - Kamenička ada - Ribarac - brodogradilište mogla raditi stanogradnja.

Novaković je istakao da Generalni urbanistički plan za 2021. neumitno ističe, a novi do 2030. godine ne samo da nije usvojen, već nije ni stavljen na  javni uvid i očigledno se odugovlači sa rešenjima koja će biti predložena u njemu.

– Ovo što vam pokazujem je pravno nemoguće jer ne možete da pravite Plan generalne regulacije bez Generalnog urbanističkog plana. To znači da  polaze od pretpostavke da će pritisak koji vrše na Institut "Jaroslav Černi" uroditi plodom i da će nekakve vodne uslove ipak uspeti da ishoduju – rekao je Novaković.


Plan generalne regulacije priobalja na levoj obali Dunava u Novom Sadu

Bivši gradonačelnik je objasnio da se trenutno čekaju dopune hidrološke analize Instituta "Jaroslav Černi", ali je podsetio da je interesovanje za privatizaciju tog instituta iskazao "Milenijum tim", za koji tvrdi da je firma SNS-a.

– Ta  hidrološka analiza treba da pokaže šta je u koritu Dunava moguće, a šta ne.  Dakle, ukoliko "Milenium tim" privatizuje Institut "Jaroslav Černi", potpuno je jasno da ta institucija, koja je do ovog trenutka imala status ekspertske, koja je zaista okupljala vredne stručnjake iz domena vodoprivrede, gubi onu vrstu profesionalne samostalnosti i nezavisnosti koju je do sada imala – rekao je Novaković.

Pokazujući mape od uzbunjivača, on je objasnio da po novim planovima, ne bi bio prirodan dotok vode preko Šodroša koji ide u Dunavac, a da bi  to nadomestili izgradnjom crpne stanice koja bi upumpavala vodu. Na mapi se vide i prelivne cevi (betonske konstrukcije) profila 2.5 metra sa 3.5 metra. Kada dođe do visokog vodostaja one bi prelivale vodu u pravcu mornarice i u  pravcu brodogradilišta.


Mape dobijene od uzbunjivača

Novaković  tvrdi da ono na osnovu čega se vidi da gradske vlasti ne odustaju od pomeranja nasipa u korito Dunava, jeste i plava crta na mapi, koja označava blokove, novi nasip koji prekida prirodan dotok vode i opasava celo brodogradilište.

– Prva faza pomeranja nasipa je brodogradilište. Zašto? Zato jer je brodogradilište u vlasništvu kompanije "Galens" i zato što je na ovom mestu predviđeno dvadeset spratova – rekao je Novaković.

Predsednik novosadskog odbora Narodne stranke ukazao je na još jednu činjenicu koja ide u prilog njegovim tvrdnjama.

– Kada su prezentovali projekat novog mosta prikazan je kružni tok na lakat krivini kod  Ribarca koji ima kotu 81.60. Ta kota je istovetna koti novog nasipa koji je takođe planiran na koti 81.60.  To znači da oni ni u kom slučaju ne odustaju, iako to još nisu prezentovali, ali povlače sve poteze koji idu u pravcu da grade novi nasip. Podsetiću da je kota starog nasipa 81.20 – rekao Novaković.


Olivera Radovanović
iz "Zelene mreže Vojvodine" se takođe obratila novinarima i postavila pitanje šta će biti sa biljnim i životinjskim svetom i sa biodiverzitetom, ako se realizuje plan pomeranja nasipa. Apelovala je da potez Šodroš - Kamenička ada – Ribarac ostanu netaknuti i da postanu zaštićena zona.

Oceni vest:
14
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne može privremeni Gari!

  pre 1102 dana i 12 sati

  Mislim da će žaba ovog puta morati da spusti nogu.
  Eto im kameničke strane pa neka grade Kamenica na vodi, ako žele političke poene i Arape.

  Oceni komentar:
  2
  9
 • Kamenčan

  pre 1102 dana i 10 sati

  Nastavlja se spinovanje opozicije i "kvazizelenih" sa pričom o projektu "Novi Sad na vodi". Sve što pokazuju je projekat "Dunavsko priobalje" koji zaista postoji (za razliku od nepostojećeg projekta Novoi sad na vodi koji bi bio od mosta Evrope do Karin komerca). Sve ovo je Liman5, dvadesetosoratnice 200m pored odavno postojećih šesnaestospratnica...
  Političko spinovanje onih koji nisu umeli ni da okreče ono što im je Dejanović ostavio. To su isti oni što su osamnaest godina gradili most na mestu Žeželjevog...

  Oceni komentar:
  14
  6