FOTO: Vitalni Bubiša Simić otvorio 21. Novosadski džez festival

FOTO: Vitalni Bubiša Simić otvorio 21. Novosadski džez festival

Novosadski džez festival, 21. po redu, svečano je otvoren sinoć na sceni "Jovan Đorđević" Srpskog Narodnog pozorišta.

U ime grada domaćina Festivala, koji će trajati do 16. novembra, prisutnima se prvo obratio pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler, koji je poželeo dobrodošlicu učesnicima i posetiocima. On je podsetio da je Novi Sad Evropska prestonica kulture za 2021. godinu i da je veliki tim stručnih ljudi angažovan na tome da se grad dostojno predstavi i opravda titulu koju s ponosom nosi.


Kada je potom, čilim korakom, na pozornicu zakoračio bard našeg džeza Vojislav Bubiša Simić (95), muzičar, kompozitor i dirigent, Srpskim narodnim pozorištem prolomio se gromki aplauz.

– Velika mi je čast što sam pozvan da otvorim ovaj festival. Novi Sad je moj drugi grad, tu se osećam kao da sam kod kuće, tu smo i počeli prvi put da sviramo džez. Zato Novi Sad uživa izuzetno poštovanje među svim ljubiteljima džez muzike – rekao je Simić evocirajući uspomene na džez početke u Novom Sadu iz vremena čuvenog Big benda. Zatim je Novosadski džez festival proglasio otvorenim.


Prvo veče, u okviru glavnog programa, otvorio je Aleksandar Dujin Orchestrasastav koji postoji već pune dve decenije i okuplja preko četrdeset umetnika različitih muzičkih orijentacija u okvirima projekata koji se realizuju. Aleksandar Dujin Duja (klavir) pre tri godine proslavio je 40 godina autorskog rada. Do sada je na Novosadskom džez festivalu nastupio ukupno pet puta u sklopu glavnog programa i dva puta u sklopu koncepta "U susret Novosadskom džez festivalu".

Ove godine Duja je nastupio u sastavu koji je okupio devet izvođača: Milena Jančurić (flauta), Gabor Bunford i Adam Klem (saksofon), Dragan Kozarčić (truba), Vladimir Nežić (trombon), Vladimir Jakovljević (gitara), Ervin Malina (kontrabas) i Petar Radmilović (bubnjevi). Program je bio sačinjen od autorskih kompozicija iz ranijeg perioda pripremljenih specijalno za ovu postavu, koja inače prvi put nastupa zajedno, ali i novih kompozicija koje su izvedene premijerno.


Zatim je na scenu izašao Duo Trovesi – Coscia. Ova dva Italijana sviraju pesme koje se vezuju za Luisa Armstronga, Glena Milera i Džordža Formbija. Parafraziraju Janačekovu kompoziciju "In The Mists" i osvrću se na filmsku muziku (od "As Time Goes By" iz Kazablanke do "Bel Ami" iz istoimenog nemačkog filma).

Za kraj prve večeri ovogodišnjeg festivala nastupio je Jamison Ross, jedno od najaktuelnijih mladih imena u muzici, pevač i bubnjar. Jamisonova muzika se preliva bojama koje variraju između džez, R&B, soul, gospel i bluz muzike.

Njegovo debi izdanje iz 2015. godine, Jamison, predstavilo je svetu njegov koncept ritma i melodije i donelo mu nominaciju za Gremi nagradu za najbolji vokalni džez album.


Posle glavnog programa, ljubitelji džez zvuka imali su priliku da u Klubu "Trema" uživaju u džem sešnu.

Na sam dan početka glavnog koncertnog programa u Klubu "Tribina mladih" KCNS upriličena je radionica čiji je voditelj bio Marco Pignataro, prošlogodišnji učesnik ove džez manifestacije. Radionice će nastaviti sa radom i tokom samog festivala pa nas u KCNS očekuje bogat program i 15. i 16. novembra.

Marco Pignataro je višetalentovani saksofonista, kompozitor i pedagog rođen u Bolonji (Italija). Zajedno sa Danilom Perezom, Marko trenutno vodi Berklee Global Jazz Institute (BGJI), svetski vodeći džez centar za muzičko stvaralaštvo na Muzičkom koledžu u Bostonu.

Istog dana, u Srpskom narodnom pozorištu u 19 časova, održana je izložba džez fotografija čiji je autor Kurt Rade iz Dortmunda.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan