FOTO: Vlada APV otkupila 89 umetničkih dela od Razvojne banke Vojvodine u stečaju

FOTO: Vlada APV otkupila 89 umetničkih dela od Razvojne banke Vojvodine u stečaju

Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević je na konferenciji za novinare izjavila da se radi o umetničkim slikama vrednim preko šest miliona dinara koje se sada nalaze u vlasništvu Pokrajinske vlade.

Ona je dodala da je ovo pokazatelj koliko Pokrajina i Republika čuvaju i štite svoju kulturnu baštinu kao nacionalni identitet.

Milošević je napomenula da promocija umetničkih dela koja su danas izložena u Holu Pokrajinske vlade predstavlja nastavak izuzetno dobre tradicije pribavljanja novih ostvarenja poznatih savremenih stvaralaca srpske umetničke scene i, istovremeno, obogaćivanje postojećeg vrlo značajnog likovnog fonda.

Prikazani eksponati predstavljaju umetnička dela naših eminentnih stvaralaca poput Boška Petrovića, Olje Ivanjicki, Mersada Berbera, Zdravka Mandića, Miodraga Miće Popovića, Lasla Silađija, Save Stojkova, Vere Zarić, Miće Mihajlovića i mnogih drugih i to su dela koja su većinom nastala u drugoj polovini 20. veka.


Ova kolekcija je nastajala godinama i predstavlja vrlo sažet pregled umetničkih dela različitih generacija i reafirmacije našeg modernizma kao i pluralizma postmodernističkih umetničkih koncepcija.

Cilj otkupa umetničkih dela jeste da se prenese još jedna snažna poruka i podstakne čuvanje naše kulturne baštine, što mi, kao odgovorna Pokrajinska vlada, činimo godinama unazad – rekla je Dragana Milošević.

Naglasila da će ove slike biti izložene u zgradama Pokrajinske vlade i Skupštine AP Vojvodine, a da će se u narednom periodu zalagati za pokretanje procedure da one budu zaštićene kao kulturno dobro. Milošević je izrazila posebno zadovoljstvo što je Služba za borbu protiv organizovanog kriminala Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije uspešno sprečila prodaju slike "Blagoveštenski sabor u Sremskim Karlovcima 1861", autora Vlaha Bukovca, koja je pronađena nakon skoro tri decenije, a u vlasništvu je Muzeja Vojvodine.


Odgovarajući na pitanje novinara, Milošević je izjavila da Pokrajinska vlada poseduje 520 umetničkih dela, ne računajući 89 otkupljenih slika koje su upotpunile taj fond, navodi se u saopštenju Vlade Vojvodine.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan