FOTO: Zamenjena spomen-ploča kod spomenika Žrtvama racije

FOTO: Zamenjena spomen-ploča kod spomenika Žrtvama racije

Spomen-ploča, koja se nalazi u okviru spomen-kompleksa Žrtvama racije na istoimenom keju, otkrivena je danas, uoči obeležavanja 80-godišnjice Novosadske racije.

Na novoj spomen-ploči u tekstu je zamenjena reč "Cigan" sa rečju "Rom", čime se ispravio pogrdan naziv naroda koji je, pored Srba i Jevreja, podneo ogromne žrtve, ne samo tokom Novosadske racije, već i tokom čitavog Drugog svetskog rata. Inicijativu da se tekst na spomen-ploči ispravi podneo je Vojvođanski romski centar za demokratiju, a podržale su je i druge romske organizacije.

Zamenica predsednice Skupštine Grada Novog Sada Kristina Karaić, koja je danas obišla spomen-kompleks na Keju žrtava racije, istakla je da je Grad Novi Sad prihvatio i podržao inicijativu za zamenu spomen-ploče.

Nažalost, u vreme kada su postavljene table nije postajala svest i nije se vodilo računa o tome da li pojedini nazivi vređaju pojedince ili ceo narod. Danas u potpunosti podržavamo stav Roma da reč Cigan predstavlja pogrdan naziv i da ga treba zameniti. Novi Sad je multikulturalna sredina i takva će biti uvek. Poštovanje različitosti i kulturnih identiteta mnogih zajednica i naroda od suštinskog su značaja za ovo podneblje. Po tome je uostalom i specifično. A ovo pitanje posebno je osetljivo kada se odnosi na jedan od najtragičnijih perioda u istoriji Novog Sada, kada je na svirep način ubijeno više hiljada Srba, Jevreja, Roma i drugih građana, nevinih žrtava – poručila je zamenica predsednice gradskog parlamenta.


Pokrajinska poslanica Jelena Jovanović zahvalila se Gradu Novom Sadu i gradonačelniku Milošu Vučeviću na podržanoj inicijativi.

Naziv Cigan je pogrdan za romsku nacionalnu zajednicu, a gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević pokazao je volju i zajedno sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture prihvatili su inicijativu o promeni spomen-ploče. Grad Novi Sad i gradonačelnik Vučević čine sve kako bi se poboljšao položaj ne samo Roma, već i drugih nacionalnih zajednica – istakla je Jovanović.

Ona je dodala da su inicijativu, pored romskih udruženja, podržali i pokrajinska Kancelarija za inkluzija Roma, kao i Romski nacionalni savet.

Popravke na ploči Spomenika žrtvama racije: Umesto "Cigan" pisaće "Rom"

FOTO i VIDEO: Aktivisti očistili tablu posvećenu žrtvama fašizma na kasarni "Dr Arčibald Rajs"


Predsednik Vojvođanskog romskog centra za demokratiju Aleksandar Jovanović istakao je da je naziv Cigan pogrdan i pogrešan, ali se tada koristio u javnom govoru.

Ovo je istorijski momenat za romsku zajednicu, jer govori u prilog tome da reč Cigan više ne treba da se koristi u komunkaciji. Mi smo Romi. Svi zajedno treba da radimo na toleranciji, na multikulturalnosti i da poštujemo jedni druge. Romske organizacije su pokazale jedinstvo u ovoj inicijativi. Hvala Gradu Novom Sadu, gradonačeniku Vučeviću i Zavodu, jer smo imali kontinuiranu komunikaciju tokom ove inicijative – zaključio je Jovanović.


Direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture mr Siniša Jokić objasnio je da je ploča sada obeležena na ispravan i dostojanstven način. On je podestio da je uoči 80-godišnjice Novosadske racije Zavod očistio ostale bronzane ploče sa imenima stradalih u zloglasnoj raciji, te da su postavljene i dve posude za paljenje sveća.

Oceni vest:
4
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
  • Slobodan

    pre 833 dana i 17 sati

    Povraća mi se od njihove lažne političke korektnosti. Ajde da pitamo Rome da li se međusobno tako oslovljavaju (tog pajaca što su doveli k'o mečku na uzici da se slika ne računam). Šta ćemo sa tablom u Osijeku gde stoji da su Srbi BARBARI, kako će ona biti zamenjena?

    Oceni komentar:
    0
    7
  • Marko

    pre 833 dana i 17 sati

    Ova spomen ploča zaslužuje monolitni mermerni ili granitni postament, a ne ovaj od cigli i maltera i to loše urađen.

    Oceni komentar:
    1
    5