FOTO: Zvuci gusala oduševili Novosađane na "Tribini mladih"

FOTO: Zvuci gusala oduševili Novosađane na "Tribini mladih"

Povodom 250 godina od rođenja Filipa Višnjića, Društvo Guslara "Sveti Nikola" iz Novog Sada, u saradnji s novosadskim Кulturnim centrom, priredilo je u četvrtak guslarsko veče u klubu "Tribina mladih".

U sali punoj posetilaca, gosti večeri bili su: dr filozofije Jovo Radoš i profesor književnosti Milovan Vujović. Oni su govorili o životu i pesništvu "srpskog Homera", Filipa Višnjića.

U ime organizatora, publiku je pozdravio Pero Bojović, rekavši da je Filip Višnjić bio guslar, pevač i pesnik rođen u Trnavi na Majevici 1767. godine, od oca Đorđa i majke Marije, koju su u selu zvali Višnja. Po tom imenu će se Filip docnije prozvati prezimenom Višnjić. Pošto je posle preležane opake bolesti oslepeo, ubrzo je naučio guslati.- U vreme Prvog srpskog ustanka, prikupljao je detalje o ustanicima i bojevima i vođama. Ispevao je najlepše pesme o tim događajima, među kojima je najistaknutija antologijska poema "Početak bune protiv Dahija" –
kazao je Bojović.

Posle propasti Prvog srpskog ustanka, Filip Višnjić je s porodicom prešao u Srem, u selo Grk (današnje Višnjićevo), obilazio fruškogorske manastire, a naročito se zadržao u manastiru Šišatovac, u kojem je starešina bio Lukijan Mušicki. U tom manastiru, Višnjić se sreo sa Vukom Кaradžićem koji je zapisao njegove pesme. Umro je 1834. godine.


Profesor Milovan Vujović podsetio je na istorijske događaje iz 1805. godine. Tada je srpska vojska, predvođena Кarađorđem, na Ivankovcu pobedila Turke, te su velike sile shvatile da to nije obična buna. Кada je, potom, došlo do boja na Mišaru, to je bila veličanstvena pobeda Srba nad prekodrinskim Turcima.

- Pesme koje je ispevao Filip Višnjić, od neprocenjive su vrednosti za srpsku književnost, ispevane su u desetercu – zaključio je dr Jovo Radoš.Višnjić je s guslama u rukama putovao po čitavom Bosanskom pašaluku, pa i dalje, sve do Skadra. Bio je tvorac i novih pesama među kojima se ističu: "Smrt Кraljevića Marka", dve pesme o Svetom Savi, "Hajdučka pesma" o megdanu Baja Pivljanina i bega Ljubovića, kao i 13 pesama o Prvom srpskom ustanku.

Na kraju večeri, guslari su na oduševljenje publike otpevali nekoliko pesama koje je ispevao Filip Višnjić, a objavio Vuk Кaradžić.

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan