FRANCUSKA: Robotičari sa novosadskog FTN-a doneli Srbiji zlato (FOTO)

FRANCUSKA: Robotičari sa novosadskog FTN-a doneli Srbiji zlato (FOTO)

Tim studenata "PMG robotics" sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu odneo je prvo mesto na ovogodišnjem takmičenju EUROBOT 2019 u Francuskoj i time Srbiju učinio najboljom u ovoj oblasti među ekipama iz celog sveta.

Tim "PMG robotics", koji su činili studenti četvrte godine Mehatronike, nakon pet takmičarskih rundi plasirao se u razigravanje (plej-of) sa još sedam timova. U finalnom meču naš tim pobedio je ruski tim "Reset" sa kosmičkog centra Skoltech, Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve i time osvojio EUROBOT 2019.


Iz tima profesora sa Departmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment koji su pripremali studente ističu da je ovo 19. put da studenti FTN-a predstavljaju Srbiju na EUROBOT-u i da su svake godine imali zapažen uspeh, zauzimajući više puta drugo, treće i četvrto mesto.

– Ove godine su Srbiju učinili prvakom u ovoj oblasti u veoma jakoj konkurenciji zemalja sveta, i kada je u pitanju znanje, i kada je u pitanju oprema od koje su sačinjeni roboti – navodi doc. dr Jovica Tasevski.


– Više od pola godine su naši studenti intenzivno radili na robotima i svojim uspesima su, pored znanja, pokazali i svoju istrajnost i posvećenost rešavanju zadatka. Svako može jedanput da napravi uspeh ali kada on dolazi u kontinuitetu, to je dokaz da je dobar i kvalitetan rad iza njih, što nas veoma raduje –
ističe prof. dr Branislav Borovac.


– Кada postoji oblast u koju se ulažu milijarde i koja je paradigma savremenog pristupa nauci i digitalnoj transformaciji industrije - a to je robotika, i kada se popnete na najviše mesto na takmičenju sa sebi sličnima, a ipak sa ne tako dobrom idejom i realizacijom kao što je vaša, onda reči samo sputavaju sjaj odličja. Pobeda inteligencije, snage, volje, snova, znanja i ljubavi prema tehnologijama koje će doneti bolje sutra jeste pobeda koja otvara nove horizonte za takmičenja u budućnosti. Ali će ta takmičenja biti u realnom svetu, a nagrada će biti posao koji volite i koji vam omogućava da svi oni koje volite lepo žive sa vama. Ponosni roditelji znaju koliko je to važno i koliko im ovi trenuci znače
– navodi prof. dr Bojan Lalić, direktor Deparmana za industrijsko inženjerstvo i menadžment i posebno ističe da je na svoje studente ponosna Škola robotike Departmana, Departman i Fakultet tehničkih nauka.


Takmičenje je održano u gradu La Roš sir Jon od 30. maja do 1. juna i okupilo je 33 timova iz 16 zemalja Evrope, Afrike, Azije i Severne Amerike. Srbiju je predstavljalo tri tima koja su pobedila na Nacionalnom takmičenju: PMG robotics, Memristor i Probotech sa Fakulteta tehničkih nauka. Tema ovogodišnjeg takmičenja bila je Atom factory, u čast Dmitriju Mendeljejevu, velikom hemičaru, koji je pre 150 godina revolucionarno promenio naša shvatanja materije i napravio klasifikaciju hemijskih elemenata. Roboti su imati zadatak da na terenu izvedu akcije koje simbolično predstavljaju eksperiment, vrše klasifikaciju i merenje atoma, i još mnoge druge stvari potpuno autonomno.


Foto. EUROBOT

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Tijana Vujanac

  pre 141 dan i 10 sati

  Svaka cast!

  Oceni komentar:
  0
  6
 • Boro

  pre 141 dan i 6 sati

  Trebali ste da navedete imena pobednika , nisu to anonimusi već naša budućnost, a promovišu se kojekakve starlete i čitamo stalno njihova imena.

  Oceni komentar:
  0
  15
Isključenje struje servisne informacije raspored sahrana i ispraćaja isključenja struje servisne informacije novi sad bebe JKP Vodovod i kanalizacija betanija izmena režima saobraćaja isključenje vode gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević raspored sahrana novi sad izmena trase autobusa novosadsko porodilište sahrane novi sad jkp novosadska toplana mural klinika za ginekologiju i akušerstvo bez vode elektrovojvodina novosadska policija jkp lisje JGSP "Novi Sad" novorođenčad Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu intervju klisa horoskop bez struje novosađani