Francuski onkolog za počasnog građanina Novog Sada

Francuski onkolog za počasnog građanina Novog Sada

Komisija za dodelu priznanja Skupštine grada na jučerašnjoj sednici predložila je laureate Oktobarske nagrade i Novembarske povelje.

Za prvu su preporučeni Muzička omladina Novog Sada, Udruženje penzionera Novog Sada i novinar Nenad Ćaćić, dok su za Povelju predloženi majstor Lajoš Lukači i direktor Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ dr Radivoj P. Stojković. To je saopštila zamenica predsednika Skupštine grada i predsednica Komisije Branka Bežanov na konferenciji za novinare održanoj u Skupštini grada.

– Mada je nominovan za Oktobarsku nagradu, Komisija je predložila francuskog onkologa dr Žan - Pjera Loca za počasnog građnina Novog Sada na predlog gradonačelnika Miloša Vučevića – istakla je tom prilikom Branka Bežanov. – Dr Loc je u više od trideset poseta Novom Sadu besplatno obavljao onkološke preglede i u nekoliko navrata delio najsavremenije lekove i pomagala obolelima.

Od 15 pristiglih inicijativa, kako je objasnila Branka Bežanov, tri je Komisija odabrala kao predloge odbornicima u gradskom parlamentu. Muzička omladina Novog Sada trebalo bi da ponese Oktobarsku nagradu u godini kada obeležava pola veka rada, tokom kojeg je organizovala 6.000 koncerata i jedan je od osnivača Novosadskih muzičkih svečanosti, koje su 2010. godine proglašene za manifestaciju od velikog značaja za Srbiju. Udruženje penzionera ove godine navršava 70 godina od osnivanja, a Nenad Ćaćić je predložen kao dugogodišnji novinar koji prati život grada.

Za Novembarsku povelju stiglo je osam inicijativa, a Komisija je predložila da visoko gradsko priznanje ponesu majstor Lajoš Lukači, koji 27 godina besplatno održava mehanizam sata na Petrovradinskoj tvrđavi, jednog od simbola Novog Sada. Dugogodišnji direktor Jovine gimnazije dr Radivoj P. Stojković nominovan je za Novembarsku povelju zbog negovanja i čuvanja tradicije nastarije novosadske gimnazije, dok u isto vreme učenici te škole beleže zapažene rezultate na takmičenjima.

Skupština grada bi o predlozima Komisije trebalo da se izjasni na svečanoj sednici, koju bi predsednik gradskog parlamenta Zdravko Jelušić trebalo da zakaže za naredni ponedeljak, 17. oktobra.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada, dok se Novembarska povelja dodeljuje povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad u Prvom svetskom ratu, i 25. Novembra 1918. Godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje donela Odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

Oktobarska nagrada Novog Sada dodeljuje se za izuzetna ostvarenja u oblastima nauke, kulture i umetnosti, odnosno svih vidova stvaralaštva, publicistike i novinarstva u svim oblicima informisanja, planiranja i uređenja prostora i naselja, arhitekture i graditeljstva, pronalazaštva, razvoja novih tehnologija i usvojenih novih tehnoloških sistema, unapređenja i zaštite životne sredine, prosvete i razvoja školstva, sporta i postignutih sportskih rezultata, zdravstva i zdravstvene zaštite i socijalnog i humanitarnog rada.

Novembarska povelja dodeljuje se građaninu i grupi građana za negovanje demokratskih tradicija i jačanju zajedništva građana i građanki Novog Sada, privredni razvoj, duhovno stvaralaštvo, zdravstvenu i socijalnu zaštitu, prosvetu i sport i druge delatnosti, humanitarne i dobrotvorne aktivnosti i ispoljavanje hrabrosti u vanrednim situacijama, spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalnih šteta. 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan