Frilenseri odložili protest za 28. januar

Frilenseri odložili protest za 28. januar

Predsednik Udruženja radnika na internetu (frilensera) Miran Pogačar izjavio je da će protest koji je najavljen za subotu 21. biti odložen za 28. januar zbog problema sa prijavom.

Pogačar je rekao da će protest biti održan u 15.30h ispred Vlade Srbije, a frilenseri i dalje zahtevaju sastanak sa Ministarstvom finansija i Poreskom upravom.

Udruženje je još jednom pozvalo, putem svog zvaničnog Tviter naloga, da se protestu priključe svi koji su dobili rešenja iz 2017. godine za plaćanje poreza i koji su nezadovoljni važećim zakonom, koji je stupio na snagu ove godine.

Predstavnici radnika na internetu održali su u ponedeljak protestnu akciju ispred Ministarstva finansija Srbije, kojom su tražili izmene Zakona o porezu na dohodak građana i manje poreske stope, kao i pravo na trudničko i porodiljsko bolovanje.

Pogačar je u ranijim izjavama rekao da u Srbiji ima oko 8.000 frilensera, među kojima su, osim radnika na internetu, programeri, profesori jezika, prevodioci, jutjuberi, dizajneri, radnici na brodovima, radnici koji rade na remontovanju aviona ili na naftnim platformama.

N1 podseća da su frilenseri, zbog visoke stope poreza na prihod od oko 50 odsto, kako je država planirala da ih oporezuje od 2015. godine, više puta protestovali tokom 2021. godine, pa je prošle godine osnovana radna grupa koja je izmenila Zakon o porezu na dohodak građana koji je stupio na snagu 1. januara ove godine, ali nisu usvojeni svi njihovi zahtevi.

Dogovoreno je da se dugovi od 2017. godine, umesto od 2015. godine, jer je u međuvremenu naplata poreza za te dve godine zastarila, plate u mesečnim ratama u periodu od deset godina i ovih dana su počela da se uručuju rešenja za početnu, 2017. godinu.

Po aktuelnom Zakonu o porezu na dohodak građana predviđena su dva modela oporezivanja frilensera, pa mogu da biraju, prvi je povoljniji za osobe sa nižim prihodima ili koji povremeno dobijaju novac, dok je model B povoljniji za one sa većim prihodima.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Joca

  pre 405 dana i 9 sati

  Nije Vam hitno dok je tvz. sastanak odložen za 7 dana. Ne umete da se dogovorite šta hočete a najmanje šta nečete. Poresko će svakako naplatiti sa ili bez kamate

  Oceni komentar:
  11
  0
 • NidzaNS

  pre 404 dana i 14 sati

  Zbog čega je ovaj čovek lice freelance-ra? Mislim na Pogačara. Opstrujiše svaki pokušaj borbe. Zašto se gura svuda? Na stranu s njim više. Ja sam isto freelancer i ne želim da me ovaj čovek predstavlja. On je trojanski konj. Ne treba mu verovati niti mu dozvoliti da predvodi bilo šta niti bilo koga.

  Oceni komentar:
  0
  5
 • Kad nema dogovora... već zakon sile.

  pre 404 dana i 12 sati

  Mislim da je vlada previše bezobrazna prema frilenserima. Iako zakon Srbije zabranjuje građanima Srbije otvaranje računa bilo gde van Srbije, kažnjivo je, niko ne može sprečiti frilensera da ima račun od Belizea, Barbadosa, preko raznoraznih zemalja sa kojima NBS nema ugovor niti ikakvu mogućnost nadzora - da tamo deponuju svoja sredstva. Jedina mana ovog je, kad jednog dana neko proglasi oduzimanje, jer mu mirišeš na Ruse, nemaš kome da se žališ. Ali, koga šutiraš - taj ode! Sa svojim novcem.

  Oceni komentar:
  0
  5