FRILENSERI: Ponuda Vlade neprihvatljiva,  "oterala bi nas u dužničko ropstvo"

FRILENSERI: Ponuda Vlade neprihvatljiva, "oterala bi nas u dužničko ropstvo"

Predsednik Udruženja radnika na internetu Miran Pogačar kaže da su frilenseri dobili poziv od Vlade Srbije za razgovor oko naplate poreza na dohodak za poslednjih pet godina, od 2015. godine, ali da im ništa novo nije ponuđeno u odnosu na raniji predlog koji nisu prihvatili.

– Poziv razumemo samo kao prvi korak u pregovorima, ali ne prihvatamo to ponuđeno rešenje, odnosno predlog koji se navodi u pozivu, pošto je to samo jasnije obrazložen model koji nam je već jednom ponuđen, pa ga nismo prihvatili – rekao je Pogačar sinoć na sastanku Udruženja.

On je dodao da u pozivu piše da je Vlada na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića oformila tim koji je ponudio "rešenje da niko ne bude egzistencijalno ugrožen, a da se zakon ispoštuje".

Pogačar je dodao da je Vučić nedavno rekao da radnici na internetu ne treba retroaktivno da plate porez, ako nije bio propisan zakonom, i istakao da oni neće prihvatiti već odbijeni model da se otpiše kamata na iznose poreza koje su izračunali poreski službenici nakon kontrole tokom prošle godine.

Posle protesta radnika na internetu u januaru ove godine, Ministarstvo finansija je ponudilo otpis kamate na obračunate iznose za pet godina unazad, a da oni plaćaju glavnicu u mesečnim ratama u periodu od deset godina, istovremeno sa tekućim obavezama.

Radnici na internetu tvrde da je predlog "apsolutno neprihvatljiv i da bi ih oterao u dužničko ropstvo", te su predložili da se kao i u susednim zemljama prvo donese zakon, a da frilenseri nakon toga počnu da plaćaju porez.
Oceni vest:
6
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan