"Fruškaćevo" srce i britanski konceptualista na Festivalu uličnih svirača

"Fruškaćevo" srce i britanski konceptualista na Festivalu uličnih svirača

Udruženje građana "Fruškać" učestvovaće u programima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Ljubitelji prirode koje okuplja ovo udruženje i Festival uličnih svirača će na poklon stanovnicima Podgrađa ostaviti dva metra veliko drveno srce, kao simbol novog kulturnog života Gradića i kao simbol ovog udruženja. Drveno srce je dizajnirano tako da će publika Festivala na njegovoj zadnjoj strani moći da urezuje svoje poruke i priče čije će nadahnuće biti upravo Gradić.

Zajedno sa "Fruškaćem" u Gradiću će biti postavljen i žičani kontejner za deponovanje plastičnih čaša, gde će posetioci Festivala biti u prilici da u zamenu za tri plastične čaše dobiju jedan od atraktivnih bedževa ovog udruženja.

Konceptualni i sajt-specifik umetnik Spenser Bils na Festivalu uličnih svirača

"Fruškać" i Festival uličnih svirača će ove godine u Podgrađu ugostiti i engleskog konceptualnog i sajt-specifik umetnika Spensera Bilsa, koji pravi različlite prostorne objekte isključivo od materijala nađenih u šumi. Njegove skulpture imaju cilj da oplemene Gradić, u skladu sa opštim nastojanjima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača.

Bils je engleski umetnik koji napušta grad i odlazi u šumu gde iznova, na tajanstven način dovodi u pitanje odnos prirodnog i kulturnog, proizvodeći na za njega posebnim mestima objekte od materijala koje nalazi u šumi. U šumama on i ostavlja svoje skulpture od granja, lišća, kore, zemlje, cveća i drugih prirodnih materijala, kao bezimene ali duboko sugestivne objekte koji posmatrača primoravaju na preispitivanje odnosa prema kulturi, politici, svetu, okruženju, ekologiji i umetnosti.

Poslednjih godina Spenser se sa porodicom nastanio u jednom malom selu na obroncima šuma u regiji La Colle Sur Loup u Francuskoj, gde na preko dvadeset za njega važnih mesta istovremeno kreira potpuno različite objekte, bez ikakvog prethodnog planiranja, oslanjajući se na intuiciju i vibriranje tog konkretnog mesta. Slično iskustvo očekuje i posetioce Podgrađa tokom Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra.

MISIJA UDRUŽENJA "FRUŠKAĆ" iz Novog Sada je očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, buđenje i podizanje ekološke svesti, reciklaža i promocija obnovljivih izvora energija, a njihov glavni cilj je, kako im i ime sugeriše, očuvanje i promocija Fruške gore i njenih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Pozivamo vas da posetite sajt www.fruskac.net, kao svojevrsni onlajn vodič kroz Nacionalni park Frušku goru i mesto na kom se odvijaju neke od aktivnosti ovog udruženja.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja almaško groblje lisje JKP Vodovod i kanalizacija raspored sahrana novi sad isključenje vode sahrane bez vode Novo naselje Elektrodistribucija Novi Sad opens 2019 jkp lisje horoskop havarija na vodovodu sahrane novi sad bebe betanija opens distrikt gradsko groblje novosadska policija štrand novorođenčad novosadsko porodilište bez struje policija servisne informacije novi sad servisne informacije Spens isključenja struje elektrovojvodina