"Fruškaćevo" srce i britanski konceptualista na Festivalu uličnih svirača

"Fruškaćevo" srce i britanski konceptualista na Festivalu uličnih svirača

Udruženje građana "Fruškać" učestvovaće u programima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra u Podgrađu Petrovaradinske tvrđave.

Ljubitelji prirode koje okuplja ovo udruženje i Festival uličnih svirača će na poklon stanovnicima Podgrađa ostaviti dva metra veliko drveno srce, kao simbol novog kulturnog života Gradića i kao simbol ovog udruženja. Drveno srce je dizajnirano tako da će publika Festivala na njegovoj zadnjoj strani moći da urezuje svoje poruke i priče čije će nadahnuće biti upravo Gradić.

Zajedno sa "Fruškaćem" u Gradiću će biti postavljen i žičani kontejner za deponovanje plastičnih čaša, gde će posetioci Festivala biti u prilici da u zamenu za tri plastične čaše dobiju jedan od atraktivnih bedževa ovog udruženja.

Konceptualni i sajt-specifik umetnik Spenser Bils na Festivalu uličnih svirača

"Fruškać" i Festival uličnih svirača će ove godine u Podgrađu ugostiti i engleskog konceptualnog i sajt-specifik umetnika Spensera Bilsa, koji pravi različlite prostorne objekte isključivo od materijala nađenih u šumi. Njegove skulpture imaju cilj da oplemene Gradić, u skladu sa opštim nastojanjima ovogodišnjeg Festivala uličnih svirača.

Bils je engleski umetnik koji napušta grad i odlazi u šumu gde iznova, na tajanstven način dovodi u pitanje odnos prirodnog i kulturnog, proizvodeći na za njega posebnim mestima objekte od materijala koje nalazi u šumi. U šumama on i ostavlja svoje skulpture od granja, lišća, kore, zemlje, cveća i drugih prirodnih materijala, kao bezimene ali duboko sugestivne objekte koji posmatrača primoravaju na preispitivanje odnosa prema kulturi, politici, svetu, okruženju, ekologiji i umetnosti.

Poslednjih godina Spenser se sa porodicom nastanio u jednom malom selu na obroncima šuma u regiji La Colle Sur Loup u Francuskoj, gde na preko dvadeset za njega važnih mesta istovremeno kreira potpuno različite objekte, bez ikakvog prethodnog planiranja, oslanjajući se na intuiciju i vibriranje tog konkretnog mesta. Slično iskustvo očekuje i posetioce Podgrađa tokom Festivala uličnih svirača od 1. do 3. septembra.

MISIJA UDRUŽENJA "FRUŠKAĆ" iz Novog Sada je očuvanje prirodnog i kulturnog nasleđa, buđenje i podizanje ekološke svesti, reciklaža i promocija obnovljivih izvora energija, a njihov glavni cilj je, kako im i ime sugeriše, očuvanje i promocija Fruške gore i njenih kulturnih, istorijskih i prirodnih vrednosti. Pozivamo vas da posetite sajt www.fruskac.net, kao svojevrsni onlajn vodič kroz Nacionalni park Frušku goru i mesto na kom se odvijaju neke od aktivnosti ovog udruženja.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez vode Futog JKP Vodovod i kanalizacija gradsko groblje RHMZ elektrovojvodina sremska kamenica Vreme u Srbiji vremenska prognoza novi sad novorođenčad klinika za ginekologiju i akušerstvo servisne informacije novi sad servisne informacije javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija jkp lisje bebe novosađani raspored sahrana novi sad Republički hidrometeorološki zavod betanija Vreme u Novom Sadu isključenje vode Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje novosadsko porodilište bez struje isključenja struje matičar policija štrand