FTN: Otvorena prva VR/AR laboratorija

FTN: Otvorena prva VR/AR laboratorija

Početak aktivnosti projekta HBIT, koji finansira Evropska unija, obeležen je otvaranjem IT laboratorije u skladu sa najvišim svetskim standradima, na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka.

Nova laboratorija će studentima i studentkinjama omogućiti rad na najsavremenijim sistemima virtuelne (HTC Vive) i proširene realnosti (Microsoft Hololens) kao i rad sa razvojim sistemima Interneta stvari (IoT).

XBIT će narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor.

- Zastupljenost žena u IT, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima je nedovoljna – izjavila je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na panelu "Žene u IT sektoru", povodom početka ovog projekta.

Kako bi se smanjio taj jaz, sprovodi se niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta, a kasnije profesije, ali i osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor.

Maja Marković, predstavnica Udruženja građana SEE ICT, rekla je da je ova, kako je nazivaju "najzdravija grana domaće privrede" koja se razvija vrtoglavom brzinom, u konstantnom deficitu radne snage. Stoga je namera da se IT profesije promovišu i za one koji se tek odlučuju za buduću karijeru, za one koji žele da se prekvalifikuju, i za one koji žele da steknu nove veštine i znanja i time unaprede svoje poslovanje.

Projekat XBIT sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

izmena trase autobusa JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo astrologija zdravlje servisne informacije novi sad isključenje vode jkp lisje Spens korona virus bez vode servisne informacije raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad Novosadska racija saveti zodijak bebe sahrane novi sad betanija novosadsko porodilište gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević dnevni horoskop obeležavanje novosadske racije uhapšen diler vlada srbije horoskop isključenja struje elektrovojvodina