FTN: Otvorena prva VR/AR laboratorija

FTN: Otvorena prva VR/AR laboratorija

Početak aktivnosti projekta HBIT, koji finansira Evropska unija, obeležen je otvaranjem IT laboratorije u skladu sa najvišim svetskim standradima, na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka.

Nova laboratorija će studentima i studentkinjama omogućiti rad na najsavremenijim sistemima virtuelne (HTC Vive) i proširene realnosti (Microsoft Hololens) kao i rad sa razvojim sistemima Interneta stvari (IoT).

XBIT će narednih godinu dana aktivno raditi na unapređenju preduzetništva kroz korišćenje savremenih IT tehnologija, kao i unapređenju položaja i uključivanju što većeg broja žena u IT sektor.

- Zastupljenost žena u IT, a samim tim i u najplaćenijim i najperspektivnijim poslovima je nedovoljna – izjavila je Tatjana Matić, državna sekretarka u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija, na panelu "Žene u IT sektoru", povodom početka ovog projekta.

Kako bi se smanjio taj jaz, sprovodi se niz programa za podsticanje devojčica školskog uzrasta da se opredele za ovu oblast u izboru fakulteta, a kasnije profesije, ali i osnaživanje žena da se uključe u ovaj sektor.

Maja Marković, predstavnica Udruženja građana SEE ICT, rekla je da je ova, kako je nazivaju "najzdravija grana domaće privrede" koja se razvija vrtoglavom brzinom, u konstantnom deficitu radne snage. Stoga je namera da se IT profesije promovišu i za one koji se tek odlučuju za buduću karijeru, za one koji žele da se prekvalifikuju, i za one koji žele da steknu nove veštine i znanja i time unaprede svoje poslovanje.

Projekat XBIT sprovode Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija, udruženje građana SEE ICT i Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu u okviru IPA Cross-border Cooperation programa Hrvatska-Srbija 2014-2020.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan