Galerija ITD: NAJORIGINALNIJI SUVENIRI NOVOG SADA (FOTO)

Galerija ITD: NAJORIGINALNIJI SUVENIRI NOVOG SADA (FOTO)

Skoro da ne postoji posetilac Petrovaradinske tvrđave koji se nije uslikao pokraj naočara smeštenih naspram Sat kule, ali retko ko zna da one mogu biti nakostrešene, podignute kose, ili mogu pokazivati jednog sedog gospodina. One su ulaz u jedan neobičan Institut za transfuziju dizajna gde je moguće pazariti pokretna umetnička dela koja su već nekoliko puta obišla svet.


Bane Radošević
multimedijalni umetnik, karikaturista, ilustrator, dizajner sa zvanjem – samostalni likovni umetnik primenjenih umetnosti i art-direktor kaže da ukoliko se pažljivo posmatraju one postaju ozbiljna skulptura koja u zavisnosti od vremenskog perioda menja svoj izgled.

 

 

- U martu i aprilu mesecu skulptura pokazuje čoveka kom se podigla kosa na glavi. U tim mesecima  su rušeni novosadski mostovi i taj duh je užasnut. Nato intervencija daje izgled podignute kose. Leti kada dobije lišće, on ima zelenu afro frizuru, a kada dođe jesen on se opet menja i postaje plavušan. Zimi kada padne sneg ponovo se menja postaje sedi gospodin sa frizurom Ajnštajna. To je, dakle, jedinstvena skulptura koja se uvek drugačije doživljava, ali vam je za to potreban pravi ugao gledanja – objašnjava Radošević.

 

 

Za sve koji još uvek nisu uočili promene, a kako je i Radošević reporterima portala pokazao, pravi ugao gledanja je sa bočne strane ulaza u ITD Galeriju, bliže bedemu Petrovaradinske tvrđave.

Skulptura je postala jedinstveni suvenir koji većina inostranih domaćih turista nosi sa sobom u vidu fotografije dok tome nisu odoleli ni Novosađani koji slobodno vreme provode na Tvrđavi.

 

 

Ogromne  naočare zapravo označavaju ulazak u "Institut za transfuziju dizajna"- ITD  namenjen onima koji su "žedni originala". Simboli grada ovde su utkani u majice, grafike, varljače, zemlju…

Od nekih radova zastane knedla u grlu, neki su duhoviti…sve u svemu ništa ne ostavlja ravnodušnim…

 

 

Bane je neko ko je kako su novinari rekli u poslednjih 40 godina "upakovao" Novi Sad.

Majice je podelio u četiri kolekcije: "Gernika", "Novi Sad", "Vojvodina" i "Leonardo". Prva ukazuje na to kako su naši mostovi izgledali pre i posle rušenja.

 

 

- Kao mali, lokalni umetnik, mogao sam da stanem u zaštitu svog grada tako što sam napravio tu kolekciju, koja je otišla u ceo svet. Majica je upakovana u grafiku, tako da za 1.800 dinara dobijate grafiku za obući i za kuću. Kako kod nas dolaze turisti iz različitih država, majice su zapravo pokretni štafelaji koji su obišli čitav svet i to nekoliko puta – kaže Radošević.

 

 

Pored Tvrđave u obliku lubenice, tu je i interesantna ribica, ali i Vitruvijev čovek, kako pokazuje na jedan put…

Ovde je u ponudi i 250 grama zemlje Srbije. Bane kaže da je zemlja na prodaju, pošto je ostalo izuzetno malo, jer je većina prodata strancima, pa da imaju turisti šta da pazare kada dođu u Srbiju…

 

 

Tu su i varljače sa natpisima "Da imam kome mešam ko luda",  "Ja sam mala kuvarica, takva mi je i šerpica" ili "Kada me dobro odelju kuvam s radošću"…

Zašto baš varljača, zato što je ovde bilo veoma lako proizvesti hranu, u Vojvodini šta god da ubaciš u zemlju to nikne – kaže Radošević.  Tu su i grafike koje su od 35 evra pa naviše, a sve u zavisnosti od veličine.

Novi Sad je poseban i mora imati poseban suvenir. Ovde dolaze u većini slučajeva inostrani turisti, ali i naši ljudi koji ne žele da se brukaju – kaže Radošević.

 

 

Za sebe kaže da ne crta, već misli i da se ni u jednom trenutku nije umorio te da priprema i nove projekte o čemu će javnost biti blagovremeno obaveštena. 

 

 

U Galeriji ITD na Petrovaradinskoj tvrđavi,  pored suvenira, posetioci mogu da pogledaju retrospektivnu izložbu "40 godina plakata Branislava Radoševića", na kojoj je predstavljeno više od 90 radova iz opusa ovog podjednako reprezentativnog, samosvojnog i plodnog stvaraoca u sferi savremenog dizajna.

 

 

Radošević je svoju dizajnersku karijeru započeo sredinom sedamdesetih godina prošlog veka.

Autor: Slađana Aničić

Oceni vest:
18
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • a

  pre 1563 dana i 1 sat

  ako je ovo umetnost onda stvarno/....

  Oceni komentar:
  7
  6
 • Dusan Živic

  pre 1562 dana i 16 sati

  Branislav-Bane Radoševic je svojim radom odavno obezbedio mesto neđu znamenitim Novosađanima, čovek i umetnik koga ce generacije pamtiti.

  Oceni komentar:
  2
  7