Galerija Matica srpske: Srpske ikone u Peruđi

Galerija Matica srpske: Srpske ikone u Peruđi

U Galeriji Matice srpske u Novom Sadu predstavljena je izložba “Srpske ikone između tradicije i modernosti. Paralele”, koja će biti otvorena 23. jula u Nacionalnoj galeriji Umbrije u italijanskom gradu Peruđi.

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je na konferenciji za novinare da je reč veoma značajnoj manifestaciji, na kojoj će na jedan poseban način biti predstavljena naša istorija i naše kulturno nasleđe.

Upravnica Galerije Matice srpske Tijana Palkovljević Bugarski je istakla da ta izložba ikona iz prve polovine 18.veka, iz kolekcije Galerije Matice srpske, predstavlja zaokruživanje ideje započete 2012. godine o saradnji italijanskih i srpskih institucija zaštite kulturnog nasleđa, kancelarija promocije i razvoja teritorija, muzeja, univerziteta i drugih institucija.

Izložbom u Peruđi biće nastavljeno istraživanje paralela u umetničkom izrazu dveju kultura, italijanske i srpske, ovaj put na primeru ikona.

Aktuelna inicijativa posvećena je kulturi 18.veka i ikonama iz Srbije sa paralelama u Italiji.

Kroz studije ikona iz Galerije Matice srpske, njih 34 i njihovih paralela u ikonografskom i tehničkom pogledu iz kolekcije Nacionalne galerije Umbrije, koja poseduje tri ikone, daje se doprinos boljem razumevanju tradicije i inovacije u evropskoj kulturi.

Istoričarka umetnosti Branka Kulić je naglasila da se u Italiji predstavlja naša najveća tradicija zografskog slikarstva i najvrednija kolekcija Galerije Matice srpske.

– Naše kulturno nasleđe, kao što je ovo, datira iz 18. veka i na pravi način prikazuje prekretnice razvoja srpskog zoografskog slikarstva nakon Velike seobe Srba 1690. godine, uticaje vizantijskog slikarstva sa jedne strane i paralele sa italijanskom kulturom u doba humanizma i renesanse, gde će se paralele pronaći u sličnom oslikavanju Bogorodice – kazala je Kulićeva.

 

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bebe JKP Vodovod i kanalizacija sahrane novi sad KCV promenada matičar novi sad servisne informacije novi sad bez vode JGSP "Novi Sad" novosadska policija novorođenčad šoping centar promenada servisne informacije jkp novosadska toplana klisa betanija Isključenje struje elektrovojvodina bez struje Elektrodistribucija Novi Sad novosadski sajam Spens isključenje vode isključenja struje raspored sahrana i ispraćaja klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp lisje novosađani novosadsko porodilište raspored sahrana novi sad