Galerija Matice srpske: Košnica kao simbol besmrtnosti i proširivanja umetničkog govora (FOTO)

Galerija Matice srpske: Košnica kao simbol besmrtnosti i proširivanja umetničkog govora (FOTO)

Novosađani, koji to do sad nisu uradili, mogu do petka, 25. novembra, da posete izložbu "Košnica – Tradicija i savremeno stvaralaštvo", koja je postavljena u Galeriji Matice srpske. Povod je obeležavanje 169 godina postojanja ove galerije i 190 godina osnivanja Matice srpske. Predstavljena su dela 22 autora iz različitih oblasti umetničkog delovanja, čiji radovi prikazuju košnicu koja se inače nalazi na grbu Matice srpske.

Prema rečima autora izložbe, magistra Danila Vuksanovića, umetnička dela nastala ovim povodom predstavljaju produžetak uvek prisutne povezanosti Matice srpske i srpskih umetnika u prirodnoj sprezi kreativnih i intelektualnih snaga.

Danilo Vuksanović kraj svog rada

- Košnica je i simbol besmrtnosti. Nalazi se na grbu Matice srpske i od njenog osnivanja amblematski traje i danas. Ona svedoči o važnosti sopstvene uloge u delovanju Matice, njene galerije i biblioteke. Idejom da savremeni umetnici uvedu motiv košnice u sopstvena umetnička dela pojačano je simboličko dejstvo radnog okupljanja oko zajedničkog cilja u svrhu proširivanja umetničkog govora. Košnica kao mesto sakupljanja i sabiranja u simboličnom smislu, označava savremenu umetničku riznicu, izjednačavajući se tako sa ustanovom u kojoj se sakupljaju i čuvaju umetnička dela – objašnjava Vuksanović.

Među radovima su slikarski, crtački i grafički prikazi košnice, video radovi i fotografska parafraza gravire naslovne stranice Novog serbskog letopisa za 1837. godinu (slika dole).


Posebno interesovanje posetilaca izazvala su dva rada. Jedna je skulptura Ratomira Kulića pod nazivom "Pčele Ratomirove", koja je predstavljena u kombinaciji sa zvučnim zapisom snimljenim u samoj košnici. Drugi je video rad "Pčelinji ples", umetnika Igora Antića, koji je snimljen i projektovan u Galeriji Matice srpske. Antić je upotrebio snimke sa sigurnosnih kamera galerije kako bi kretanja ljudi unutar ustanove montirao i kombinovao sa zvukom i na taj način dobio onu vrstu koreografije koja podseća na kretanje pčela u košnici i tako i vizuelno i simbolički stvorio vezu sa načelima Matice srpske.

Rad umetnika Ratomira Kulića

Rad Igora AntićaRad umetnika Igora Antića

Izložbu je 28. oktobra na, Dan Galerije, svečano otvorio Vladan Vukosavljević, ministar kulture i informisanja u Vladi Republike Srbije. Radovi se mogu pogledati do petka (25. novembra), sredom i četvrtkom od 10 do 18 sati, a petkom od 12 do 20 sati. Cena pojedinačne ulaznice je 100 dinara, grupne i povlašćene (deca, studenti i penzioneri) 50 dinara, dok je za decu do sedam godina ulaz besplatan.

NA IZLOŽBI SA SVOJIM RADOVIMA UČESTVUJU: Igor Antić, Olivera Brdarić, Aleksandra Jovanić i Mileta Prodanović, Dragan Matić, Ratomir Kulić, Nina Todorović, Predrag Uzelac, Vladimir Bogdanović, Dragan Bartula, Danijel Babić, Dragan Stojkov, Maja Erdeljanin, Miladin Zorić, Višnja Nikolić, Lazar Marković, Jelena Đurić, Darko Đorđević, Danilo Vuksanović, Kristina Ristić, Gala Čaki i Miloš Vujanović.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

horoskopski znaci isključenja jkp lisje vlada srbije JKP Vodovod i kanalizacija horoskop isključenja struje elektrovojvodina servisne informacije novi sad matičar novi sad isključenje vode saveti sremska kamenica zbor građana klinika za ginekologiju i akušerstvo zagađenje vazduha raspored sahrana novi sad magla bez vode astrologija zdravlje raspored sahrana i ispraćaja bebe novorođenčad betanija sahrane novi sad novosadsko porodilište dnevni horoskop Spens zodijak