Galerija Matice srpske sa velikim planovima u ovoj godini

Galerija Matice srpske sa velikim planovima u ovoj godini

Tekuća godina u Galeriji Matice srpske biće posvećena pripremama za obeležavanje jubileja: 170 godina od njenog osnivanja (2017), te će se, pored velikih radova na zgradi, potruditi da kapitalizuju dosadašnja istraživanja i obradu umetničkog fonda kroz nekoliko projekata. Reč je o projektima "Sto dela Galerije Matice srpske", kojom bi se na način prijemčiv širokoj publici istakla najznačajnija umetnička dela u fondu, najvećim delom u stalnoj postavci, kao i "Reminescencije: 1958. godina" kao podsećanje na prvu muzejsku postavku savremene likovne umetnosti Vojvodine, navedeno je u saopštenju Galerije.

Tokom kapitalnih radova u 2015, kada su uređene suterenske prostorije, započeta je kampanja za prikupljanje sredstava za obnovu fasade, kako bi se zaokružio proces kapitalnih investicija u muzejskoj zgradi.

Pre nego što pomenute izložbe budu otvorene u renoviranim prostorima, početni meseci u kalendaru izložbi Galerije Matice srpske posvećeni su već tradicionalnim obeležavanjima vezanim za manifestacije: Dan državnosti u februaru i Mesec frankofonije u martu mesecu.

U martu će publika moći da vidi izložbu "Francuska epizoda Save Šumanovića" iz Galerije slika Sava Šumanović u Šidu, u maju, u okviru manifestacije "Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10" predstaviće umetničku kolekciju TARKET.

Izlaganjem 85 dela iz te vredne privatne kolekcije Galerija će omogućiti publici da uživa u raznovrsnim delima poznatih umetnika, od kojih samo opusu Petra Lubarde pripada 36 dela.

U letnjim periodu će programe prilagoditi festivalima i letnjim temperaturama, u obimu koji budu dozvolili radovi na rekonstrukciji fasade.

Galerija će nastaviti, kako je najavila, rad na višegodišnjim projektima digitalizacije i obrade fonda, istraživanjima likovne umetnosti i značajnih autora, pripreme i publikovanja kataloga zbirki, konzervaciji i restauraciji.

U saradnji sa drugim muzejskim institucijama radiće se na projektu pripreme publikacije o Dimitriju Avramoviću i razvijaće saradnju sa Državnom umetničkom kolekcijom kroz konzervatorska istraživanja, dok će nakon završetka konzervatorskih radova na delima iz umetničko-istorijskog fonda Episkopskog dvora u Temišvaru, predstaviti izložbu "Zaštita srpskog kulturnog nasleđa u Rumuniji".

Galerija je najavila za mart gostovanje izložbe "Evropski konteksti" u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju.

U toku 2015. godine Galerija je aplicirala u saradnji sa Narodnom galerijom u Ljubljani, Umetničko-istorijskim muzejem u Beču i organizacijom ISES iz Španije za projekat u programu Kreativne Evrope koji bi trebalo da započne u maju ove godine.

Projekat ima za cilj razvijanje muzejskih programa za mlade uzrasta od 15 do 19 godina.

Galerija je takođe uključena u sličan projekat namenjen mladima uzrasta od 18 do 24 godine, koji je pokrenuo Britanski savet u Beogradu, a koji će trajati od 2016. do 2019. godine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

raspored sahrana i ispraćaja betanija Hitna pomoć bez vode servisne informacije novi sad štrand Vreme u Srbiji elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo Isključenje struje bebe novosađani jkp lisje novosadsko porodilište isključenja struje JKP Vodovod i kanalizacija bez struje RHMZ JGSP "Novi Sad" sahrane vremenska prognoza novi sad Vreme u Novom Sadu novorođenčad Republički hidrometeorološki zavod javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija Elektrodistribucija Novi Sad isključenje vode servisne informacije raspored sahrana novi sad Kać