Galerija Matice srpske sa velikim planovima u ovoj godini

Galerija Matice srpske sa velikim planovima u ovoj godini

Tekuća godina u Galeriji Matice srpske biće posvećena pripremama za obeležavanje jubileja: 170 godina od njenog osnivanja (2017), te će se, pored velikih radova na zgradi, potruditi da kapitalizuju dosadašnja istraživanja i obradu umetničkog fonda kroz nekoliko projekata. Reč je o projektima "Sto dela Galerije Matice srpske", kojom bi se na način prijemčiv širokoj publici istakla najznačajnija umetnička dela u fondu, najvećim delom u stalnoj postavci, kao i "Reminescencije: 1958. godina" kao podsećanje na prvu muzejsku postavku savremene likovne umetnosti Vojvodine, navedeno je u saopštenju Galerije.

Tokom kapitalnih radova u 2015, kada su uređene suterenske prostorije, započeta je kampanja za prikupljanje sredstava za obnovu fasade, kako bi se zaokružio proces kapitalnih investicija u muzejskoj zgradi.

Pre nego što pomenute izložbe budu otvorene u renoviranim prostorima, početni meseci u kalendaru izložbi Galerije Matice srpske posvećeni su već tradicionalnim obeležavanjima vezanim za manifestacije: Dan državnosti u februaru i Mesec frankofonije u martu mesecu.

U martu će publika moći da vidi izložbu "Francuska epizoda Save Šumanovića" iz Galerije slika Sava Šumanović u Šidu, u maju, u okviru manifestacije "Muzeji Srbije 10 dana od 10 do 10" predstaviće umetničku kolekciju TARKET.

Izlaganjem 85 dela iz te vredne privatne kolekcije Galerija će omogućiti publici da uživa u raznovrsnim delima poznatih umetnika, od kojih samo opusu Petra Lubarde pripada 36 dela.

U letnjim periodu će programe prilagoditi festivalima i letnjim temperaturama, u obimu koji budu dozvolili radovi na rekonstrukciji fasade.

Galerija će nastaviti, kako je najavila, rad na višegodišnjim projektima digitalizacije i obrade fonda, istraživanjima likovne umetnosti i značajnih autora, pripreme i publikovanja kataloga zbirki, konzervaciji i restauraciji.

U saradnji sa drugim muzejskim institucijama radiće se na projektu pripreme publikacije o Dimitriju Avramoviću i razvijaće saradnju sa Državnom umetničkom kolekcijom kroz konzervatorska istraživanja, dok će nakon završetka konzervatorskih radova na delima iz umetničko-istorijskog fonda Episkopskog dvora u Temišvaru, predstaviti izložbu "Zaštita srpskog kulturnog nasleđa u Rumuniji".

Galerija je najavila za mart gostovanje izložbe "Evropski konteksti" u Nacionalnoj galeriji Makedonije u Skoplju.

U toku 2015. godine Galerija je aplicirala u saradnji sa Narodnom galerijom u Ljubljani, Umetničko-istorijskim muzejem u Beču i organizacijom ISES iz Španije za projekat u programu Kreativne Evrope koji bi trebalo da započne u maju ove godine.

Projekat ima za cilj razvijanje muzejskih programa za mlade uzrasta od 15 do 19 godina.

Galerija je takođe uključena u sličan projekat namenjen mladima uzrasta od 18 do 24 godine, koji je pokrenuo Britanski savet u Beogradu, a koji će trajati od 2016. do 2019. godine.

Oceni vest:
2
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

isključenje vode isključenja struje centralno groblje u Futogu bez vode JKP Vodovod i kanalizacija novorođenčad jkp novosadska toplana servisne informacije raspored sahrana novi sad bebe gradsko groblje RHMZ završni ispit novosađani betanija vremenska prognoza novi sad jkp lisje sahrane naplata bez struje elektrovojvodina klinika za ginekologiju i akušerstvo Elektrodistribucija Novi Sad Isključenje struje servisne informacije novi sad Vreme u Novom Sadu mala matura Republički hidrometeorološki zavod JKP Gradsko zelenilo novosadsko porodilište