Gas za domaćinstva po staroj ceni barem do kraja marta

Gas za domaćinstva po staroj ceni barem do kraja marta

Iako je distributerima prirodnog gasa iz JP "Srbijagas" stigla faktura s višom cenom tog energenta za količine isporučene u januaru, korisnici/potrošači tu promenu neće osetiti na svojim računima za potrošnju u tom mesecu.

Kako piše "Dnevnik", prema sadašnjem stanju stvari, potrošači će i dalje, barem do 1. aprila, plaćati kubik oko 40 dinara u proseku. Naime, da bi do promene došlo, potrebno je da novu cenu odobri Agencija za energetiku, a potom i da potrošači o tome budu obavešteni 30 dana pre nego što ona počne da važi.

Dakle, do kraja grejne sezone oni ne bi trebalo da očekuju da će kubik prirodnog gasa biti skuplji, a izgleda da su "smetnje na vezi" nastale između JP "Srbijagas" i javnih snabdevača/distributera, kojima je za gas isporučen u januaru stigao račun po ceni od oko 266 dolara za 1.000 kubika, što je u odnosu na prethodni, kada je cena bila oko 240 dolara, za 10,84 odsto više.

Po rečima predsednika Stručnog udruženja za distribuciju prirodnog gasa Milana Gavrana, distributeri su preuzeli gas i imaju obavezu da plate isporučene količine, ali naglašava da su gotovo svi dobavljači JP "Srbijagas" vratili fakture kao neispravne zbog ispostavljene više cene.

- Tražili smo da nam se obrazloži nova, viša cena gasa, a obratićemo se i AERS-u i Ministarstvu rudarstva i energetike zbog toga – kaže Gavran.

- Što se tiče cene gasa za individualne potrošače, pre aprila ne bi trebalo očekivati promenu, ali koliko bi kubik mogao koštati sada je teško reći jer prvo AERS mora da odbori plansku cenu, a onda distributeri na osnovu odgovarajućih parametara utvrđuju cenu kubika za potrošače, koju, takođe, odobrava AERS – dodao je on.

S druge strane, JP "Srbijagas" ističe u saopštenju da javni snabdevači znaju kako se obračunava cena prirodnog gasa i da se cena po kojoj ih ovo javno preduzeće snabdeva sastoji od promenljive jedinične cene za 1.000 kubnih metara gasa vezane za kvartalno kretanje cena derivata nafte na berzi i fiksne dodate vrednosti, koja sadrži sve opravdane troškove poslovanja, i da zavisi od zvaničnog srednjeg kursa dolara koji utvrđuje Narodna banka Srbije.

Iz "Srbijagasa" ukazuju na to da su u fakturama za januar javni snabdevači obavešteni da je kurs dolara značajno viši i da, u skladu s tim, prodajna cena za januar ove godine iznosi 30,71 dinara po kubiku, što je i fakturisano.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan