Gde je neophodna vakcina, a gde PCR test?

Gde je neophodna vakcina, a gde PCR test?

Neke zemlje su uvele obavezne vakcine protiv kovida za određene grupe stanovništva. Kod nas se spekulisalo da bi vakcinacija trebalo da bude obavezna za nastavno i medicinsko osoblje, ali ova odluka nikada nije doneta.

Kada su masovni javni skupovi počeli da se održavaju, za neke je bila neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan test na koronu, a za neke samo maska. Od pacijenata koji treba da leže u bolnici očekuje se potvrda, ali oni nemaju pravo da je traže od lekara. Ko odlučuje o tome kada je potrebna potvrda, a kada ne, i na osnovu čega?

Nevakcinisanima je neophodan PCR test za prelazak granice, ali isti test treba nam često i kada ne putujemo. U bolnice se ne može ući tek tako, pacijenti koji dolaze na bolničko lečenje moraju da budu testirani i PCR test je u ovom slučaju besplatan, piše RTS.

Institut Batut je doneo preporuke da se PCR test radi za pacijente kojima je neophodna hospitalizacija i to za različite hirurške procedure, interventu kardilogiju i endokrinologiju, dok za dnevnu bolnicu ovaj test nije neophodan, kaže dr Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko". 

PCR test je neophodan i za osobe koje ulaze u domove za stara lica ili ustanove sa kolektivnim smeštajem, kao i za medicinske radnike koji se iz kovid sistema vraćaju u standardni zdravstveni sistem.

Isto pravilo važi za medicinare u pojedinim bolnicama koji su putovali u inostranstvo. Ali test za njih nije besplatan i moraju da ga dostave prilikom dolaska na posao.


Većina organizatora kulturnih, muzičkih i drugih manifestacija zahteva pri ulasku od posetilaca potvrdu o vakcinaciji ili PCR test ne stariji od 48 časova. Onima koji nemaju ništa od navedenog, omogućuje se da na licu mesta urade besplatan antigenski test.

S druge strane, mnogi festivali održani su bez ikakvih uslova, pa su svi posetioci mogli da uđu i bez testova.

Po zakonu ili Ustavu vi nemate prava da zahtevate, ali ako organizator manifestacije zahteva potvrdu o vakcinaciji, PCR ili antigenskom testu, onda je to drugo – kaže doktorka Snežana Jovanović. 

Stomatološke ordinacije u Srbiji su na samom početku epidemije dobile preporuku od Stomatološke komore Srbije i primale su samo hitne slučajeve. Sada pravila nisu tako strogo definisana, a građani češće posećuju ordinacije gde im nije potreban pi-si-ar test.

Svaki pacijent prolazi kroz postupak anamneze, gde dobijamo dosta podataka o mogućem prisustvu kovida. Samo pacijenti koji se primaju na lečenje na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju donose potvrdu o negativnom pi-si-ar testu – kaže profesor Saša Janković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu. 

Pacijent mora oprati i dezinfikovati ruke pri ulasku u ordinaciju i popuniti upitnik Stomatološke komora Srbije u kome se do detalja traže podaci u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem.

Mi smo uspeli da uvezemo dva aparata, to su dentalni aspiratori koji rade na principu haube i koji usisavaju sve čestice koje se vide i ne vide i to je zaštita i za nas i pacijente – kaže Sanja Marković, specijalista stomatološke protektike u privatnoj ordinaciji.

Zaštitnih mera pridržavaju se i stomatolozi. Njih niko ne obavezuje da pacijentima pokazuju pi-si-ar test na uvid.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan