Gde se u Novom Sadu i okolini nalaze najpoznatija "ljubavna gnezda"

Gde se u Novom Sadu i okolini nalaze najpoznatija "ljubavna gnezda"

Piše: Slađana Aničić


Nadomak Bukovca, na Petrovaradinskoj tvrđavi, u okolini plaže Oficirac i na ostalim mračnim mestima, u kasnim satima, ušuškana su ljubavna gnezda mnogobrojnih Novosađana. Nije retkost da određena parking mesta zamenjuju spavaće sobe, kao i priobalje Dunava. Pritom, mnogi zaborave na činjenicu da bi – ukoliko ih policija uhvati na delu u nekim od gradskih "štekova" – morali platiti kaznu do 20.000 dinara. 


U praksi se to ipak, veoma retko primenjuje i policajci uglavnom samo opomenu par koji uhvate u ljubavnom zanosu. Međutim, mnogi zaboravljaju ili ne znaju taj mali detalj koji bi im mogao istanjiti džepove te se upuštaju u ljubavne vratolomije o kojima za naš portal smelije govore muškarci od žena.


Nacionalni park Fruška gora

Guste šume Nacionalnog parka Fruška gora, iako najudaljenije "ljubavno gnezdo", služe mnogim parovima kao zamena za udoban bračni krevet. Kako kažu Novosađani koji su odlazili u kasne sate "po ljubav" u Frušku goru, nisu se udaljavali mnogo od saobraćajnica, kako ne bi bilo neželjenih situacija. Ipak, ukoliko su ekperimentisali, to ih je moglo skupo koštati.


- Problem može nastati ukoliko pokušate da se zavučete malo dublje u šumu. Nama se dogodilo da smo skliznuli u manji kanal iznad Sremskih Karlovaca. Verenica tada nije bila vozač, pa je morala gurati auto. Na kraju nam je sve preselo. Bilo nas je sramota da zovemo nekog da nas izvuče, pa smo se dobro pomučili da izađemo na put. Sada smo u braku, pa možemo o tome pričati. Tada se umalo nismo  posvađali, a sada se tome smejemo. Međutim, parovi i dalje odlaze u Frušku goru, ali bi trebalo da budu oprezni – kaže naš sugrađanin Aleksandar T. 

Istovremeno, posao čuvara Fruške gore nije samo u vezi sa prirodom i životinjama, već i sa zalutalim ljubavnicima u nevolji. Naime tokom zime se događa da šumari izvlače automobile zaljubljenih parova koji se u pola noći zaglave zavejani pokraj puta. U većini slučajeva je reč o onima koji ne poznaju dovoljno dobro teren, a kako šumari kažu – u snegu najčešće ostanu Beograđani.


 

Petrovaradinska tvrđava

Petrovaradinska tvrđava ima nekoliko štekova za siguran i miran seks u automobilu. Jedan od njih nalazi se sa strane Lovotursa. Prilikom ulaska parovi kod prvog semafora skreću desno i tu i ostaju.- Pogled je jednako interesantan kao i na gornjem delu Tvrđave. Ljubavnim parovima pogoduje i to što je osvetljenje na Tvrđavi izuzetno loše. Tu su i drugi štekovi oko tvrđave, jer je čitav prostor loše osvetljen. Tokom trajanja festivala, ljubavna gnezda nisu u upotrebi, kao i tokom vikenda kada rade noćni klubovi na Tvrđavi. Nisu pošteđena ni pakring mesta oko Tvrđave –
kaže Nenad K.


Okolina plaže Oficirac

Tokom leta najatraktivinije mesto za vođenje ljubavi u autu pod zvezdama je priobalje Oficirske plaže i sam prilaz Dunavu u ovom delu Petrovaradina. Ljubavni parovi ovde odlaze leti i kada nema padavina, jer prilaz nije asfaltiran, pa blato može napraviti problem kada par želi da se vrati u "civilizaciju". Istovremeno i ostale obale divljih plaža, takođe su omiljeno mesto ljubavnih parova, ali u većini slučajeva tamo odlaze tokom letnjih dana.


- Jednom prilikom sam se uputio na obalu Dunava, jer je bilo proleće i nisam očekivao da ću tamo nekog zateći. Nije bilo baš mnogo kasno. Kada sam tamo došao, video sam auto od komšije... Samo sam se okrenuo i otišao dalje. Nisu to više skrivena mesta –
piča kroz smeh Darko Z. i napominje da nisu retki ni pecaroši čiji mir umeju da poremete parovi koji odlaze na priobalje Dunava.
 

Ribarsko ostrvo

Pored parkinga na popularnom Ribarcu postoji poseban odeljak za ljubavne parove. Nema osvetljenja, što dodatno pogoduje zaljubljenima. No postoji i posebno pravilo na Ribarcu. Naime kada ljubavni par primeti da im se automobil primiče, dovoljno je da upale sva četiri svetla i biće ostavljeni potpuno sami na mestu koje su prvi zauzeli.


Ovo pravilo, kako saznajemo, praktikuju Novosađani. Međutim, do pometnje dolazi kada se tu zadese oni kojima nisu jasna pravila ili su iz drugih gradova, pa ne znaju o čemu se radi. Nisu načisto da li treba da izađu iz kola, ili da se sklone. Naši sugrađani sa kojima smo razgovarali kažu da im nije poznato da je većih incidenata bilo, ali da u taj kraj ne zalaze oni kojima je nepoznat, pogotovo tokom kišnih dana.

Tunel kod Sremske Kamenice 

Iznad tunela kod Sremske Kamenice puca pogled na čitav Novi Sad, čak i bolji od onog s Petrovaradinske tvrđave, tako da ovde dolaze i oni kojima "ljubavno gnezdo" nije prioritet. Mada, ovde je pronaći svoje mesto pod vedrim nebom, kako kažu oni koji ga posećuju – veoma teško, jer ga ima za svega tri automobila.Ova destinacija je popularna i zbog toga što nema apsolutno nikakvog osvetljenja. Ovde dolaze samo oni koji dobro poznaju grad i štek koji je retko slobodan. Ovde ne važe nikakva pravila koja se tiču svetla. Kako je prostor ograničen, u panorami Novog Sada uživaće najbrži.

 

Bukovački put

Jedno od omiljenih mesta gde Novosađani kolima kasno noću dolaze zbog provoda udvoje jeste i put od Bukovca ka Fruškoj Gori. Na ovoj lokaciji automobili su gotovo poređani jedan iza drugog, a izgleda gužva nikome ne smeta. Na mestima pokraj puta su mnogobrojna proširenja, napravljena da bi vozila mogla da se mimoiđu, ali su im Novosađani našli i drugu namenu.Ovde noću, nikako ne treba ići nekim drugim povodom, kao što je posmatranje promena na nebu ili kiše meteora, jer ćete biti u društvu mnogobrojnih ljubitelja "ljubavnih gnezda" na otvorenom.

Oceni vest:
22
8

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Cika Zoki

  pre 288 dana i 20 sati

  Ispod mosta Sloboda je raj za takve stvari, ulazi se dolnjim putem Ribnjaka sa Petrovaradinske strane a mesta su tik uz vodu a policije nema. Jedino vas moze uznemiriti cuvarska sluzba Kamenickog Parka ako lozite vatru ili ste veoma bucni sa mmuzikom, galamom... Potpis: Cuvar Kamenickog Parka.

  Oceni komentar:
  0
  5