Gde su najjeftiniji testovi na koronu u Novom Sadu i za ulaz u koje zemlje su vam potrebni

Gde su najjeftiniji testovi na koronu u Novom Sadu i za ulaz u koje zemlje su vam potrebni

Planirate da napokon odete na zasluženo letovanje, ali vas brinu procedure ulaska u pojedine zemlje, kao i cene obaveznih testova? Bez brige, za vas smo istražili sve što je važno da znate pre odlaska na put.

Svi ljubitelji putovanja u inostranstvo, letovanja i zimovanja, jedva su dočekali da se ponovo otvore granice i omogući nesmetani boravak van zemlje. Iako sada možemo da putujemo u veliki broj država, ipak postoje procedure i pravila kojih se moramo pridržavati. Tu se pre svega misli na dokumentaciju koju je neophodno da podnesete, kako bi prilikom ulaska u određenu državu potvrdili da niste nosilac virusa.

Grčka

Kada je reč o zemljama u koje građani Srbije najčešće putuju u letnjem periodu, pravila su većinom slična. Putnici koji odlaze u Grčku, moraju najmanje 24 časa pre ulaska popuniti obrazac prijave "Passanger Location Form", preko sajta travel.gov.gr i na granici pokazati dobijeni kod. Uz to, za ulazak je potrebno posedovati negativan PCR test, ne stariji od 72 sata, brzi antigen test ne stariji od 48 sati (deca do 12 godina su oslobođena), potvrdu o revakcinaciji najmanje 14 dana ranije ili potvrdu o preležanom Kovid-19, koja se izdaje 30 dana nakon prvog pozitivnog testa i važi 180 dana.

 


Turska, Bugarska, Hrvatska
 

Za ulazak u Tursku i Bugarsku, potrebno je da priložite jedan od sledećih dokumenata: dokument o potpuno završenoj vakcinaciji protiv Covid-19, negativan PCR test, koji nije stariji od 72 sata, negativan brzi antigen test koji nije stariji od 48 sati, pozitivan PCR ili brzi antigen test star najmanje 15, a najviše 180 dana, kojim dokazujete da ste preležali virus. Isto važi i za Hrvatsku, s tim što pozitivan PCR test može da bude star najmanje 11 dana a najviše 210 dana. Takođe, granicu možete da pređete i sa potvrdom o preboljenoj bolesti, izdatu od strane doktora.

BiH, Crna Gora, Mađarska, Severna Makedonija

Državljani Srbije mogu bez ograničenja sa teritorije Srbije da uđu u Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Mađarsku, Severnu Makedoniju, a zanimljivo je da u Nemačku možete da putujete bez ograničenja kopnenim putem, dok je za let avionom potrebno da priložite negativan PCR ili brzi test, potvrdu o revakcinaciji ili o preležanoj bolesti.

 Španija, Italija, Malta

U Španiju je moguće ući uz QR kod koji se dobija preko stranice spth.gob.es, popunjavanjem obrasca zdravstvene kontrole, dok u Italiju trenutno nije moguće ući kao turista, već samo u slučajevima: poslovni i zdravstveni razlozi, školovanje, hitan povratak u mesto stanovanja, stalna emotivna veza sa državljanima Evropske unije, koji imaju stalno prebivalište u Italiji. Čak i u tim slučajevima potrebno je da dostavite negativan PCR ili antigenski test, kao i da idete u kućnu izolaciju u trajanju od deset dana. Na Malti je dozvoljen ulaz samo licima koja poseduju važeći sertifikat o vakcinaciji koji priznaje Republika Malta, pod uslovom da je poslednja doza primljena najmanje 14 dana ranije. S obzirom na to da se situacija često menja, preporučujemo da uvek pre planiranog putovanja ponovo proverite sve uslove. Najpreciznije informacije možete dobiti kontaktiranjem diplomatsko-konzularnog predstavništva zemlje u koju putujete.

 


Cene brzih antigenskih i PCR testova

Svi oni koji se nisu vakcinisali na vreme, moraju da izdvoje nezanemarljive sume novca za neophodnu dokumentaciju. Ako izračunamo troškove, prosečna četvoročlana porodica treba minimalno da izdvoji 6.000 dinara za ulaz u neku zemlju i verovatno isto toliko i za povratak. I to u slučajevima kada se rade brzi antigen testovi, dok zbir PCR testova dostiže vrtoglavih 36.000 dinara, samo za ulaz u neku od gorepomenutih država. Zbog toga smo proverili kolike su cene testova u novosadskim laboratorijama, i saznali gde možete najjeftinije da se testirate.

PCR test je moguće raditi samo u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, po ceni od 9.000 dinara, dok u privatnim laboratorijama možete da uraditi brzi antigenski test ili neki od testova na antitela. Najniža cena brzog testa je u laboratorijama Aqualab i NS lab, i to 1.500 dinara. Dvesta dinara više ćete platiti u Eurolabu i Jugolabu, u Biotestu je cena 1.800 dinara, dok Medlab ovaj test ceni 2.500 dinara. U laboratoriji Lin lab test košta 2.000 dinara, ali je moguće ostvariti grupni popust – ukoliko se testiraju dve do četiri osobe, to će ih koštati po 1.500 dinara, dok je za više od pet osoba cena jednog testa 1.300 dinara.


Što se tiče cena seroloških testova na SARS-CoV-2, kojima se detektuje prisustvo određenih klasa antitela, najpovoljniji su u laboratoriji Eurolab, gde ih možete uraditi za 1.600 dinara.
U Bio testu i Lin labu ćete ih platiti po 2.000 dinara, 2.100 dinara su u Medlabu, Jugolabu i Aqualabu, dok su u NS labu i Beo-labu skuplji za još 100, odnosno 200 dinara. U sve navedene cene je uračunata usluga vađenja krvi ili uzimanja brisa. Za kraj ostaje još samo da vam napomenemo da se pridržavate svih pravila koje je donela Vlada zemlje u koju putujete, kako biste sačuvali svoje zdravlje i izbegli neprijatnosti i kazne.

Oceni vest:
9
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan