Gde u Novom Sadu postoje školice i edukacije za trudnice? (FOTO)

Gde u Novom Sadu postoje školice i edukacije za trudnice? (FOTO)

Buduće majke, ali i očevi, pa čak ponegde i bake, mogu da se pripreme na ove posebne životne uloge na razne načine.

Jedan od njih je i školica za trudnice, koja je u novosadskom Domu zdravlja organizovana već duži niz godina. Pored ove dobro poznate "školice", u našem gradu se održavaju i druge brojne edukacije namenjene trudnicama i njihovim partnerima, ali i novopečenim roditeljima.

Istražili smo gde sve u našem gradu trudnice i njihovi članovi porodice mogu dobiti znanje i podršku i psihofizički se pripremiti na nešto najlepše što ih čeka – rađanje deteta, ali i sve što sledi nakon toga.


Dom zdravlja

Dom zdravlja "Jovan Jovanović Zmaj" koji se nalazi u Ulici Zmaj Ognjena Vuka, već decenijama organizuje besplatnu školicu za trudnice, u kojoj sa njima rade visokostrukovne sestre koje su po struci babice, a koje su prošle kroz stručne prakse, teren sa porodiljama i bebama. Iste sestre već dvadeset godina obavljaju taj posao u školici. Radi se u malim grupama, a odvojeno se sprovode teorijski i praktični deo pripreme. 

Psihofizička priprema održava se dva-tri puta nedeljno i traje od sedmog do devetog meseca trudnoće, odnosno od 28. do 32. nedelje gestacijske starosti pa sve do samog porođaja. 

Teorijski deo pripreme obuhvata predavanja na teme koje se odnose na trudnoću, porođaj i period posle porođaja u prvih šest nedelja. 

Praktični deo podrazumeva nekoliko vrsta vežbi – od kondicionog treninga koji ima za cilj da spreči komplikacije i doprinese da se trudnica oseća bolje i lakše iznese trudnoću, do obuka tehnika disanja, spuštanja bebe i napinjanja, koje će olakšati porođaj prirodnim putem. Trudnice saznaju i o uslugama patronaže i stomatološke službe, kao i o drugim aktuelnim temama. Budućim očevima je namenjeno posebno predavanje. Prijavljivanje za pohađanje kursa je putem telefona 021 4879 574.Bebac Startup centar

Koncept ovog centra je takav da trudnice same biraju teme koje ih interesuju. Predavanja se održavaju tokom cele godine, ali se teme smenjuju, pa tako jedna trudnica moze da prođe celokupnu obuku koja obuhvata školu rane trudnoće, pripremu za porođaj i školu roditeljstva, a može da ide i samo na one događaje koji je posebno zanimaju. 

Ovde se organizuju i radionice za tate, jer se priličan akcenat stavlja na partnerski odnos u trudnoći i posle porođaja. Takođe, povremeno organizuju i školu za bake.

Ukoliko se odabere sve po redu, najpre se ide u školu rane trudnoće (dva susreta)‚ zatim sledi priprema za porođaj (jedan susret sa babicom iz porodilišta i jedan susret sa sestrom iz škole za tridnice Doma zdravlja, priprema za porođaj, disanje i dokumentacija). Potom je na redu seminar o dojenju, predavanje i radionica za tate i, na kraju, škola roditeljstva – pedijatar, logoped, psiholog i i dodatni događaji i tribine. Neki od predavača su ginekolog dr Aleksandra Novakov Mikić, pedijatar dr Slobodan Maričić i patronažna sestra Kristina Nedeljković.U dodatne događaje spadaju susret sa genetičarem, predavanja i tribine za parove koji se suočavaju sa sterilitetom, predavanja na temu ishrane beba i mnoge druge teme.

Svaki segment školice je besplatan, a na njihovom sajtu trudnice mogu pratiti aktuelne događaje, prijaviti se za one koji ih zanimaju i doći, bez obzira na nedelju trudnoće u kojoj su u bilo kojoj nedelji. 

Bebac Startup centar nalazi se u Fruškogorskoj ulici.


Klub za mame "Mamarijum"

Akademija za trudnice kluba "Mamarijum" (u Ulici Miše Dimitrijevića) je škola koja se sastoji od osam radionica koje se održavaju jednom nedeljno, tako da celokupna obuka traje oko dva meseca. Svaku temu od značaja za trudnicu pokriva drugi predavač koji je stručnjak u svojoj oblasti. 


Teme kojima se bave su psihofizička priprema trudnica za porođaj (babica), pedijatrijske radionice, dojenje (IBCLC savetnica za dojenje), baby handling (dečiji fizioterapeut), nega bebe (patronažna sestra), psihološko savetovalište (psiholog). Podržavaju prisustvo tata na radionicama. Akademija se održava na svakih šest nedelja, osim tokom juna i jula.

Cena Akademije za trudnice iznosi 1.000 dinara mesečno, odnosno 2.000 dinara ukupno. U tu cenu je uračunata i dvomesečna članarina za klub "Mamarijum", koja članicama omogućava da svakog dana mogu da dođu do u klub, popiju čaj, kafu, sok. Pored toga, sa članarinom imaju mogućnost ostvarivanja popusta za program rekreacije za trudnice, kao i popuste kod prijatelja "Mamarijuma".

Preporuka ovog kluba je da se trudnice prijave na kurs između 20. i 25. nedelje trudnoće, s obzirom na to da kurs traje dva meseca, ali ne predstavlja nikakav problem ako je nekom potrebno da krene pre ili kasnije od preporučenog perioda. 


Na njihovoj Fejsbuk stranici i Instagram profilu ovog kluba objavljuju se datumi početka novih grupa, pa se tamo možete i prijaviti porukom.


Škola roditeljstva udruženja "Savršena mama"

Aktivnosti u ovoj školici, lociranoj u Jevrejskoj ulici, podeljene su u dve celine. Prvu čine besplatna predavanja i radionice. Predavači se menjaju i u okviru svojih oblasti drže predavanja na različite teme. Besplatna predavanja i radionice održavaju se tri-četiri puta mesečno, a prijave za događaj su moguće putem društvenih mreža, ili mejl  adrese, dok se ne popune mesta. Teme koje se najčešće realizuju su: "Kako pomoći detetu u hitnim stanjima" odnosno prva pomoć za roditelje, "Dojenje" , "Masaža beba", "Kako obezboliti porođaj", kao i teme vezane za negu novorođenčeta i prve dane sa bebom. Besplatna predavanja u školi roditeljstva "Savršena mama" realizuju se zahvaljujući projektu "I mladost i mudrost" koji realizuje Centar za promociju i bezbednost saobraćaja uz finansijsku podršku grada Novog Sada kao omladinske prestonice kulture 2019.Drugu celinu čine individualne aktivnosti, kao i aktivnosti u malim grupama. Odnose se na psihofizičku pripremu za porođaj i naplaćuju se. Psihofizička priprema za porođaj u maloj grupi podrazumeva rad sa najviše pet parova i obuhvata šest radionica, a najveći akcenat se stavlja na praktični rad sa lutkama. Školica poseduje kompletnu opremu za negu, kupanje i garderobicu za presvlačenje beba i roditelji imaju mogućnost da sve praktično urade i na taj način nauče. Takođe, važan akcenat se stavlja na pakovanje torbe za porodilište, vežbe disanja, pravilno pozicioniranje bebe na dojku, priča se i o adaptaciji bebe na spoljni svet i svim značajnim pregledima u trudnoći. Članarina kompletne obuke za oba roditelja iznosi 5.000 dinara. Ove obuke organizuje se jednom mesečno i trudnice se mogu prijaviti za obuku onda kada se najbolje osećaju, nije obavezno da to bude u poslednjem trimestru. 

Po želji, roditelji imaju mogućnost da se prijave za individualne radionice za one teme koje ih najviše zanimaju. Uglavnom su to radionice o kupanju i nezi novorođenčeta, o dojenju i o samom porođaju uz vežbe disanja. Kotizacija za jednu individualnu radionicu je 2.500 dinara. Osnivač udruženja i jedan od predavača je Nataša Pavlović, organizator zdravstvene nege, a zaposlena u Dečijoj bolnici na odeljenju intenzivne nege i terapije. Neki od predavača su pedijatrijska sestra Sonja Basta, pedijatar doc.dr Gordana Velisavljev, anesteziolog prim. dr sci. med. Borislava Pujić, ginekolog akušer prof. dr Aleksandra Kapamadžija i drugi. 
 

Gostovanja "Bebologije"

Besplatna edukacija namenjena trudnicama i budućim roditeljima koji žele da se pripreme za porođaj i dolazak bebe u organizaciji beogradske pedijatrijske ordinacije i istoimenog portala "Bebologija" održava se i u Novom Sadu, dva puta mesečno, u šoping centru "Promenada". Najave predavanja i prijave mogu se pratiti i obaviti putem njihove Fejsbuk stranice.

U okviru ovih susreta, trudnice dobijaju osnovne smernice za pripremu porođaja i prve dane kod kuće sa bebom. U programu učestvuju babica i pedijatar iz Novog Sada. "Bebinar" – onlajn škola za trudnice

Ukoliko neka od trudnica više voli da pohađa onlajn školu za trudnice, i to je moguće, putem besplatnih programa na sajtu Bebinar.rs, prve onlajn škole roditeljstva u Srbiji. Ponuđeni su saveti stručnjaka i profesionalaca iz čitavog spektra oblasti.

Bebinar je koncipiran tako da se sadržaj može konzumirati na računaru, telefonu ili tabletu. Škola traje jedan kalendarski mesec i u tom periodu je, odmah nakon premijernog emitovanja, sadržaj predavanja dostupan do poslednjeg dana u mesecu, a potrebno je samo registrovati se.


Uskoro – Centar za mame i bebe

Iz nekadašnje školice za trudnice "Mammita" saznali smo da je u procesu otvaranje Centra za mame i bebe, u kojem će spektar onoga što trudnice, mame i bebe mogu da dobiju na jednom mestu biti ogroman. Upravo ovaj centar preuzeće sve "Mammitine" aktivnosti i na to dodati još velik broj programa. 

Centar za mamu i bebu će obuhvatiti psihološku i fizičku pripremu trudnica za porođaj, savete nutricioniste, važne informacije o dojenju i nezi novorođenčeta, kao i mnoge druge. Centar neće biti isključivo za trudnice, već i za mame posle porođaja, te će postojati i radionice o postporođajnoj depresiji, dijastazi (rascepu trbušnih mišića) itd, a u planu je da se među saradnicima i predavačima nađe veliki broj stručnjaka poznatih mamama u Novom Sadu.

Dok se Centar ne otvori, osnivačica Jovana Elgec radi onlajn treninge za trudnice, a na toj Fejsbuk stranici biće i obaveštenja o otvaranju Centra.


Kao što vidimo, podrške ovog tipa u Novom Sadu ne manjka. Kada bi i druge vrste podrške bile ovako kvalitetne i dobro organizovane kao što su to školice za trudnice, nema sumnje da bi se rađalo i više malih Novosađana.

Oceni vest:
8
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan