Geoinformatika – novi studijski program na novosadskom PMF-u

Geoinformatika – novi studijski program na novosadskom PMF-u

Od ovog oktobra, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kreće novi studijski program.

Kako se navodi u saopštenju PMF-a, osnovne akademske studije Geoinformatike su prilagođene potrebama tržišta, sa ciljem da odgovore na evidentan porast tražnje za stručnjacima geoinformatičkog profila u Srbiji, a studenti se takođe pripremaju i za učešće na međunarodnom tržištu rada preko freelance modela zapošljavanja. Završetkom ovog studijskog programa, stiče se zvanje Diplomirani geograf – Geoinformatike. Školovanje traje osam semestara (240 ESPB).

Program je kreiran u sklopu projekta “Unapređenje primene geoinformacionih tehnologija u studijskim programima prirodnih nauka i dualnom obrazovanju” kojeg je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i počeće sa realizacijom 1. oktobra 2019. godine.

Geoinformatika se bavi proučavanjem suštine i funkcija geoinformacije i pripreme informacija u obliku geopodataka. Osnova je geografskih informacionih sistema (GIS), a zajednička komponenta svih primena geonformatike je njihov odnos prema prostoru, navodi se na kraju saopštenja sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan