Geoinformatika – novi studijski program na novosadskom PMF-u

Geoinformatika – novi studijski program na novosadskom PMF-u

Od ovog oktobra, na Departmanu za geografiju, turizam i hotelijerstvo Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, kreće novi studijski program.

Kako se navodi u saopštenju PMF-a, osnovne akademske studije Geoinformatike su prilagođene potrebama tržišta, sa ciljem da odgovore na evidentan porast tražnje za stručnjacima geoinformatičkog profila u Srbiji, a studenti se takođe pripremaju i za učešće na međunarodnom tržištu rada preko freelance modela zapošljavanja. Završetkom ovog studijskog programa, stiče se zvanje Diplomirani geograf – Geoinformatike. Školovanje traje osam semestara (240 ESPB).

Program je kreiran u sklopu projekta “Unapređenje primene geoinformacionih tehnologija u studijskim programima prirodnih nauka i dualnom obrazovanju” kojeg je finansiralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i počeće sa realizacijom 1. oktobra 2019. godine.

Geoinformatika se bavi proučavanjem suštine i funkcija geoinformacije i pripreme informacija u obliku geopodataka. Osnova je geografskih informacionih sistema (GIS), a zajednička komponenta svih primena geonformatike je njihov odnos prema prostoru, navodi se na kraju saopštenja sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

bez struje sahrane novi sad matičar novi sad novosadsko porodilište KCV jkp novosadska toplana 27. novosadski maraton Elektrodistribucija Novi Sad raspored sahrana novi sad Aleksandar Vučić servisne informacije novi sad javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija servisne informacije betanija elektrovojvodina isključenja struje izmena režima saobraćaja novosađani novosadska policija klinika za ginekologiju i akušerstvo isključenje vode jkp lisje raspored sahrana i ispraćaja novorođenčad bez vode JKP Vodovod i kanalizacija vremenska prognoza novi sad bebe RHMZ Isključenje struje