GINEKOLOG: Da li trudnice i dojilje treba da se vakcinišu protiv korona virusa

GINEKOLOG: Da li trudnice i dojilje treba da se vakcinišu protiv korona virusa

Stavovi ko je ugrožena grupa i na koga Kovid-19 može da ostavi veće posledice od početka pandemije korona virusa su se, nažalost, promenili. Iako je u početku ova bolest bila pretnja za starije ljude, sada nema zaštićenih, pa su u poslednje vreme česti slučajevi zaražene dece, ali i trudnica.

Dr Radomir Aničić iz GAK "Narodni front" u Beogradu izjavio je da su trudnice ugrožena grupa, jer je trudnoća sama po sebi imunosuprestivno stanje.

– Svaku trudnicu savetujemo, i kada nije pandemija, da povede računa da u prvom trimestru ne dobije, recimo, grip i da se pazi. I to može da ugrozi trudnoću ili dovede do spontanog pobačaja, dok su drugi i treći trimestar već stabilniji –  objašnjava doktor, a prenosi "Telegraf".

Da li trudnice treba da se vakcinišu?

– Do pre tri, četiri nedelje nismo imali zvaničan stav o trudnicama, ali pre četiri nedelje Međunarodno udruženje ginekologa i opstetričara dalo je preporuku, koju je baziralo na osnovu ispitivanja 20.000 trudnica vakcinisanih u SAD, gde je došlo do zaključka da su nuspojave bile minorne i rekli su da je veći benefit vakcinacije nego da se trudnice ne vakcinišu – rekao je dr Aničić u gostovanju na TV Prva.

– Svaka trudnica može da ode na njihov sajt i pročita preporuku. Po njima, u prvom, drugom ili trećem trimestru trudnice mogu da se vakcinišu i, čak i ako porodilja doji može da se vakciniše, a takođe i žene koje planiraju trudnoću ili su u procesu VTO – dodao je dr Aničić.

On je, takođe, istakao da je vakcinacija dobrovoljna i da svaka trudnica treba da razmisli šta je najbolje za nju.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan