GINIS POTVRDIO: Učenici i profesori škole "Isidor Bajić" oborili svetski rekord

GINIS POTVRDIO: Učenici i profesori škole "Isidor Bajić" oborili svetski rekord

U Grad Novi Sad, Omladinsku prestonicu Evrope za 2019. godinu, stigla je još jedna titula – Ginisov rekord. 

Naime, dvadeset i troje đaka i profesora Muzičke škole "Isidor Bajić", uz podršku OPENS-a uspelo je da obori svetski rekord u broju ljudi koji u isto vreme sviraju jedan klavir.

Oni su u septembru, u Gradskoj kući, uz prenos na društvenim mrežama i Trgu Slobode, svirajući petominutnu kompozciju na jednom klaviru kući postavili Ginisov rekord, koji je upravo ovih dana i zvanično potvrđen. Obaranju su prethodili meseci uvežbavanja kompozicije "Zora", Ivana Markovića, koja je napisana specijalno za tu priliku.  


Čestitamo, i zvanično ste neverovatni: Potvrda Ginisa o postavljenom rekordu (kliknite na sliku za višu rezoluciju)


– Na licima dece smo videli tu sreću kada su završili, što jeste i cilj OPENS-a, da podrži njih i njihove ideje i na to smo ponosni. Suština je da se različiti sadržaji od mladih i za mlade podrže u cilju da ih ohrabrimo i damo vetar u leđa. Na nama je da čujemo njihove zahteve i da im izađemo u susret i pomognemo im i nakon 2019 –
objašnjava
koordinator OPENS-a Vukašin Grozdanović

Ideja je ponikla na klavirskom odseku Muzičke škole, kao jedan od načina da se klasična muzika približi publici, na atraktivan i nesvakidašnji način. 

– Sjajni učenici i profesori Muzičke škole "Isidor Bajić", uz ogromnu podršku tima OPENS-a, doneli su u naš  Novi Sad Ginisov rekord. Kada su naši profesori i učenici, u zajedničkoj neverovatnoj energiji, motivisani i uvereni u uspeh, krenuli  u osvajanje titule, bila sam sigurna da ćemo i uspeti, kako smo uvek do sada i uspevali u želji da našu školu i naš grad Novi Sad učinimo evropskom i svetskom pozornicom. Ponosna sam na mladost, kreativnost, posvećenost, ljubav prema muzici, zajedništva i estetske i kulturne vrednosti koje negujemo. Ovo je velika pobeda vrednih, upornih i talentovanih – kaže direktorka Muzičke škole "Isidor Bajić" Radmila Rakin-Martinović.


Ovo su imena koja treba da zapamtite: Mihajlo Racpeti (16), Saša Zahorjanski (15), Danijel Leš (15), Milica Vranješ (17), Tisa Lekić (18), Igor Dalagija (17), Boško Stojadinović (17), Luka Petrović (18), Milica Vujanović (17), Dunja Vranješ (18), Sara Todorić (12), Mateo Radimir (13), Lenka Škrbić (12), Nemanja Marčetić (13), Marija Šapovalova (12), Ivan Černuhin (11), Elena Jakšić (11), Laura Mađarić (9), Damjan Svijić (9) i Stefan Svijić (10), uz profesore Tijanu Tenji, Aleksandru Vojnak,  Slobodanku Stević, Srđana Dalagiju, Sašu Svijića, Tatjanu Uzelac i Ninu Aranđelović. 

Kako navode iz OPENS-a, oni su uspeli ono što su prethodno uradili srednjoškolci u Italiji, Bosni i Hercegovini i Holandiji. To je bila i prilika za njih da isprobaju i neke druge kutke svoje umetničke ličnosti; sve je izmešteno iz uobičajenog načina na koji se bave klavirom: od sviranja jednom rukom, preko položaja u odnosu na klavir, te situacije da su tek jedan od 23, umesto soliste koji suvereno vlada sa 88 dirki.

Oceni vest:
19
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan