GIROS "OLA KALA": Zaštitni znak dobre klope u ulici Laze Telečkog (FOTO)

GIROS "OLA KALA": Zaštitni znak dobre klope u ulici Laze Telečkog (FOTO)

Na idealnoj lokaciji u centru grada nalazi se mali fast fud restoran sa odličnim girosom, sendvičima, roštiljem. U baštici lokala na dobar i kvalitetan zalogaj dolaze stalne i nove mušterije, među kojima je i puno stranaca, koji se uvek vraćaju na isto mesto. Uprkos svim lošim okolnostima, dve entuzijastične Novosađanke uspele su da održe svoj posao i u najtežim vremenima.

Aleksandra Petković i Sofija Veličković pokrenule su svoj mali biznis pre dve godine tako što su podigle kredit da bi otkupile tada skoro ugašen lokal na adresi Laze Telečkog 20. Kako tvrde, rizikovale su mnogo, ali su dale svoj maksimum da ga podignu na visok nivo.

– Suvlasnica i ja smo radile i po 18 sati dnevno, imale smo gomilu poteškoća, konkurenciju koja uspešno radi 10 godina, problem sa nedostatkom adekvatnih i sposobnih radnika... Nije bilo lako boriti se sa svim tim, ali nismo posustajale. Za godinu i po dana, u januaru ove godine, uspele smo da vratimo celokupan kredit i počele malo lakše da "dišemo". Potom nam se, eto, dogodila i ova pandemija koja je "pokosila" skoro sve male preduzetnike, ali ni tad se nismo predavale. Na vreme smo izvadile dozvole za rad za nas i radnike, nikog od radnika nismo otpustile, jedini smo lokal koji je ostao da radi u ulici za vreme pandemije. Borimo se i dalje, nije lako, svaki dan je izazov, ali ne predajemo se – priča Aleksandra za portal Moj Novi Sad.


Sofija je godinama pre nego što će otkupiti lokal radila na istom mestu kod prethodnog gazde, te je imala priliku da uvidi mnoge nedostatke i na njima poradi zajedno sa svojom prijateljicom Aleksandrom, koja je do tada radila u vojsci kao profesionalni vojni vozač, a potom i kao taksista. Kada se stvorila prilika da preuzmu biznis, bile su spremne da ulože svu svoju energiju u njega.

– Već prvog meseca uložile smo oko 3.000 evra samo za reklamu i nove aparate. Mislim da smo kvalitet svega digle za 80% u odnosu na pre. Najvažnije od svega je što smo uspele da vratimo, a onda i zadržimo poverenje mušterijakaže naša sugrađanka.

Pored kupovine hrane u lokalu, Novosađani njihove mesne specijalitete mogu da naruče i putem sajta Donesi.com, ali dostava funkcioniše i pozivom na njihove brojeve telefona, dok sve aktuelnosti možete pratiti putem Fejsbuk stranice i Instagram profila


Uz giros, koji njihove majstorice prave po specijalnoj recepturi, jelo po kojem su jedinstveni u gradu je "piletina specijal", koja podrazumeva tortilju sa belim mesom i lukom pečenim na roštilju, uz šampinjone, sir i premaze. Naravno, tu su i odlične roštilj kobasice, sočni hamburgeri, pikantni ćevapi i ostali ukusni mesni zalogaji. Takođe, postoje određene kombinacije jela uz koje dobijate gratis piće.


Od mušterija, dolaze im sve generacije: od školaraca i studentarije, preko mladih kojima je to nezaobilazno mesto za klopu nakon izlaska, do porodica i ozbiljnih poslovnih ljudi. Ipak, stranci se izdvajaju kao kategorija koja je posebno oduševljena kvalitetom hrane.

– Prošle godine su nas posećivali sa svih strana. Imamo jednog Meksikanca koji u Novi Sad dolazi svaka tri meseca. On svakog dana dok god boravi ovde dolazi da jede kod nas i uvek jede "piletinu specijal". Poslednji put je doveo i drugare iz nekih drugih gradova naše zemlje – priseća se Aleksandra.


Mlada suvlasnica ističe činjenicu da su kroz ovaj, nimalo lak posao, doživele i brojne sjajne trenutke i stekle mnogobrojne nove prijatelje.

Dve Novosađanke imaju velike planove, a prvi na redu im je kompletno renoviranje lokala, čime žele da postignu veću praktičnost za rad osoblja, ali i još prijatniji ambijent za mušterije. Zamisao im je kuhinja na otvorenom, gde će ljudi moći da prate proces pripreme hrane i mali separei unutra. Uz to, menjaće i spoljašnji izgled lokala, jer bi želele da atmosferu u kojoj se dobro jede oplemene toplim bojama.


Ukoliko ste pravi gurman, nema sumnje da će vas, dok šetate kroz jednu od najpoznatijih novosadskih ulica, namamiti miris girosa i roštilja, pa vam svakako savetujemo da zastanete i probate nešto od specijaliteta iz ovog restorančića. Verujemo da ćete biti siti i zadovoljni, jer, kako glasi naziv ovog fast fuda – Ola Kala ("Sve je dobro")!

Tekst je napisan u okviru projekta "Jačanje solidarnosti kao odgovor na COVID 19 epidemiju u Srbiji" koji realizuje Fondacija Ana i Vlade Divac uz podršku Balkanskog fonda za demokratiju i Ambasade Kraljevine Norveške. Stavovi izraženi u ovom tekstu ne moraju nužno predstavljati stavove Ambasade Kraljevine Norveške, Balkanskog fonda za demokratiju i Fondacije Ana i Vlade Divac.

Oceni vest:
12
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • deda

  pre 721 dan i 5 sati

  bravo za preduzetnistvo! par puta sam uzimao kod konkurencije prekoputa, sledeci put kod vas, zbog ove price. Hrabre ste!

  Oceni komentar:
  0
  13