GKP poziva Novosađane da zaštite mesne zajednice u čijim savetima su nezavisni kandidati

GKP poziva Novosađane da zaštite mesne zajednice u čijim savetima su nezavisni kandidati

Grupa za konceptualnu politiku (GKP) poziva građane Novog Sada i ukupnu srpsku javnost da zaštite novosadske mesne zajednice u kojima su nezavisni kandidati ušli u njihove savete.

Javno se obraćamo nezavisnim članovima saveta mesnih zajednica na Limanu i predlažemo da sazovu zborove građana na kojima bi se stanovnici njihovih mesnih zajednica izjasnili povodom nasilja koje se sprovodi nad njihovim institucijama i zajedničkom imovinom – predlaže GKP.

Oni smatraju da je farbanje limanskih fasada trobojkom koja simbolički predstavlja nacionalnu zastavu Republike Srbije i isticanje zastave Republike Hrvatske na vratima mesne zajednice Liman, otvoreni akt nasilja i širenja nacionalne mržnje i netrpeljivosti.

Za to je odgovorna novosadska vlast koju čine Srpska napredna stranka i njeni komunalni koalicioni partneri i zato bi nezavisni kandidati morali da javno osude takve postupke gradske vlasti i pozovu građane na mir i solidarnost sa demokratski i neposredno izabranim članovima saveta – ističe ova NVO.

Zadatak nezavisnih kandidata u mesnim zajednicama je, kako kažu, politički i njihov osnovni cilj bi trebalo da bude "zaštita nezavisnosti mesne samouprave od svakog pokušaja uzurpacije od strane nedemokratske i kriminalne vlasti koja zastrašivanjem nastoji da nas liši osnovnih političkih prava".

Ne smemo dozvoliti da institucije u kojima smo dobili mandat i legitimno pravo da odlučujemo ne rade svoj posao. Institucijama mesne samouprave se štiti naše političko pravo na neposredno učešće u lokalnoj samoupravi i zato su nezavisni kandidati dužni da poštuju statute mesnih zajednica i izvršavaju zadatke koji su u njenoj nadležnosti. Prvi među njima je pravo na nezavisnu i neposrednu mesnu samoupravu koja će uključiti građane – zaključuje Grupa za konceptualnu politiku.

Oceni vest:
8
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ?

  pre 783 dana i 23 sata

  Koga briga šta vi mislite?

  Oceni komentar:
  6
  1
 • Eeee

  pre 783 dana i 21 sat

  Pa u tome i jeste stvar. Mi smo zemlja ujedinjenih "Šta me biga za tebe!".
  Ovi bar nešto pokušavaju.
  Mi ne pokušavamo ništa.
  Zato i može svako da se pojavi i radi nam svašta.

  Oceni komentar:
  0
  6