Glumici Marti Bereš nagrada Udruženja mađarskih kritičara

Glumici Marti Bereš nagrada Udruženja mađarskih kritičara

U pitanju je nagrada za najbolju žensku ulogu, za interpretaciju Ane Karenjine u istoimenoj predstavi Novosadskog pozorišta/Újvidéki Színháza, koju je reditelj Dejan Projkovski radio po motivima romana Lava Nikolajeviča Tolstoja. U konkurenciju za ovu nagradu ulaze, pored pozorišta iz Mađarske, i pozorišta iz drugih zemalja čija se delatnost odvija na mađarskom jeziku.

Podsećanja radi, Novosadsko pozorište je nagradu Udruženja mađarskih kritičara prethodno dobilo u sezoni 2018/2019, kada je "Grobnica za Borisa Davidoviča" proglašena za najbolju predstavu u celini na svemađarskom govornom području. "Ana Karenjina" je premijerno izvedena u oktobru 2019. godine i od tada, uprkos vanrednoj situaciji i prestanku rada pozorišta, beleži izvanredne uspehe kod nas, ali i van granica naše zemlje.Naime, glumica Marta Bereš je priznanje za ulogu u predstavi "Ana Karenjina" dobila i na 32. Festivalu mađarskih pozorišta u Kišvardi, a ova predstava nagrađivana je i na Festivalu Novi tvrđava teatar u Čortanovcima 2020. godine, kao i na Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine u ovoj godini, gde je osvojila čak sedam nagrada.

U idućoj sezoni će se, svakako, naći na redovnom repertoaru Novosadskog pozorišta, a uvrštena je i u takmičarski program festivala u Šapcu i Vranju.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan