GO DSS UPOZORAVA: Na delu novo uzurpiranje pasaža u starom gradskom jezgru

GO DSS UPOZORAVA: Na delu novo uzurpiranje pasaža u starom gradskom jezgru

Gradski Odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu podseća javnost da je još letos zahtevao od komunalne policije da oslobodi uzurpirane pasaže u najstrožem centru grada i omogući svim građanima Novog Sada da koriste javne površine. Međutim, kako navode iz te političke partije, od tada ne samo da gradska uprava nije reagovala, nego je došlo i do novih uzurpiranja pasaža.

Kako podsećaju iz GO DSS, Novi Sad je, između ostalog, poznat i po očuvanom starom gradskom jezgru koje karakterišu uređeni javni gradski prostori. Osim trgova i keja, poseban karakter gradu daju i brojni dvorišni pasaži i prolazi iz Zmaj Jovine i Dunavske ulice u kojima se nalaze živopisne zanatske radnje, lokali i kafei, kaže se u saopštenju. 

- U važećoj planskoj dokumentaciji, dostupnoj i na internetu, jasno su utvrđeni svi javni prostori, pa tako i javna dvorišta. Taksativno su pobrojane i parcele, pa dileme oko toga šta je gradsko, javno, a šta privatno, nema. Dvorišta iz Zmaj Jovine i Dunavske imaju javni karakter, ona treba da budu dostupna svima, jer međusobno povezana sa ostalim javnim površinama ulica i trgova čine celinu, kako u pogledu uređenja, tako i u pogledu korišćenja – poručuje Gradski Odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu.


Iz DSS navode i da su pojedinci "bespravno prisvojili javne prostore, da dvorišta zaključavaju ili na drugi način sprečavaju kretanje građana kroz njih, koriste ih kao nelegalna parkirališta, magacine i kao privatna dvorišta".

Podsećajući da su javne površine gradskih prostora dobro svih građana, gde svima mora biti omogućen pristup, iz novosadskog GO DSS naglašavaju da je Odlukom o uređenju Grada Novog Sada iz 2017. jasno utvrđeno da je zabranjeno svako ograđivanje, zatvaranje i onemogućavanje pristupa javnim prostorima ili njihovo uzurpiranje.

- Imajući u vidu da novosadska gradska vlast neretko ne prepoznaje i ne štiti javni interes, ne čudi da to ne čine ni inspekcija, ni komunalna policija. Ovim putem ih još jednom podsećamo na njihovu zakonsku obavezu i zahtevamo njihovo delovanje. Vratite nam naše pasaže, pre nego što neki bahati pojedinac  zatvori i čitavu ulicu ili park, ako mu zatreba – kaže se na kraju saopštenja GO DSS u Novom Sadu.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan