GO DSS UPOZORAVA: Na delu novo uzurpiranje pasaža u starom gradskom jezgru

GO DSS UPOZORAVA: Na delu novo uzurpiranje pasaža u starom gradskom jezgru

Gradski Odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu podseća javnost da je još letos zahtevao od komunalne policije da oslobodi uzurpirane pasaže u najstrožem centru grada i omogući svim građanima Novog Sada da koriste javne površine. Međutim, kako navode iz te političke partije, od tada ne samo da gradska uprava nije reagovala, nego je došlo i do novih uzurpiranja pasaža.

Kako podsećaju iz GO DSS, Novi Sad je, između ostalog, poznat i po očuvanom starom gradskom jezgru koje karakterišu uređeni javni gradski prostori. Osim trgova i keja, poseban karakter gradu daju i brojni dvorišni pasaži i prolazi iz Zmaj Jovine i Dunavske ulice u kojima se nalaze živopisne zanatske radnje, lokali i kafei, kaže se u saopštenju. 

- U važećoj planskoj dokumentaciji, dostupnoj i na internetu, jasno su utvrđeni svi javni prostori, pa tako i javna dvorišta. Taksativno su pobrojane i parcele, pa dileme oko toga šta je gradsko, javno, a šta privatno, nema. Dvorišta iz Zmaj Jovine i Dunavske imaju javni karakter, ona treba da budu dostupna svima, jer međusobno povezana sa ostalim javnim površinama ulica i trgova čine celinu, kako u pogledu uređenja, tako i u pogledu korišćenja – poručuje Gradski Odbor Demokratske stranke Srbije u Novom Sadu.


Iz DSS navode i da su pojedinci "bespravno prisvojili javne prostore, da dvorišta zaključavaju ili na drugi način sprečavaju kretanje građana kroz njih, koriste ih kao nelegalna parkirališta, magacine i kao privatna dvorišta".

Podsećajući da su javne površine gradskih prostora dobro svih građana, gde svima mora biti omogućen pristup, iz novosadskog GO DSS naglašavaju da je Odlukom o uređenju Grada Novog Sada iz 2017. jasno utvrđeno da je zabranjeno svako ograđivanje, zatvaranje i onemogućavanje pristupa javnim prostorima ili njihovo uzurpiranje.

- Imajući u vidu da novosadska gradska vlast neretko ne prepoznaje i ne štiti javni interes, ne čudi da to ne čine ni inspekcija, ni komunalna policija. Ovim putem ih još jednom podsećamo na njihovu zakonsku obavezu i zahtevamo njihovo delovanje. Vratite nam naše pasaže, pre nego što neki bahati pojedinac  zatvori i čitavu ulicu ili park, ako mu zatreba – kaže se na kraju saopštenja GO DSS u Novom Sadu.

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

novorođenčad JKP Vodovod i kanalizacija klinika za ginekologiju i akušerstvo raspored sahrana novi sad raspored sahrana i ispraćaja horoskop novosadska policija isključenja struje sahrane novi sad jkp novosadska toplana isključenje vode RHMZ Republički hidrometeorološki zavod horoskopski znaci novosadsko porodilište vremenska prognoza novi sad servisne informacije novi sad bez vode policija Vreme u Novom Sadu betanija MUP jkp lisje bebe dnevni horoskop mup novi sad bez struje matičar novi sad novosađani Isključenje struje