Godinu dana od smrti Đorđa Balaševića

Godinu dana od smrti Đorđa Balaševića

Na današnji dan, pre godinu dana, 19. februara 2021. preminuo je najpoznatiji novosadski kantautor Đorđe Balašević.

Balašević je preminuo u 67. godini u Kliničkom centru Vojvodina. Odlazak Panonskog mornara, potresao je i rastužio celu eks Jugoslaviju, a građani su se danima opraštali od kantautora o čemu su izveštavali i svetski mediji.

Rođen je 11. maja 1953. u Novom Sadu. Većinu životat proveo je u Ulici Jovana Cvijića koju je i opevao u pesmi. Karijeru je počeo 1977. godine u bendu "Žetva" koji je napustio, a potom je osnovao "Rani mraz" Posle dva albuma, odlučio se za solo karijeru, a ostaće zapamćeno na stotine hitova.

Balašević je objavio i romane "Tri posleratna druga", "Jedan od onih života", "Kalendar mog detinjstva" i "Rani mraz". Glumio je u serijama "Pop Ćira i pop Spira", "Vojnici" i "Specijalna redakcija", a dobitnik je brojnih priznanja između ostalog i Februarske nagrade, kao prvi dobitnik.

Održao je brojne koncerte, a poslednji na Bogojavljansku noć 2020. godine u Novom Sadu.

Podsetimo, ćerka novosadskog kantautora, objavila je na svom Fejsbuk profilu poduži post u kojem je, između ostalog, zamolila fanove svog oca da toga dana ne pale sveće ispred njihove porodične kuće, naglašavajući da porodica neće obeležavati dan kada je popularni pevač preminuo.

– Obeležavati dan kad je Neko Tvoj otišao sa ovog sveta, nije nešto što se ikad praktikovalo u našoj kući.

Ne zbog 'nedostatka poštovanja' nego upravo suprotno. Tog Nekog sećaš se svaki dan, srećeš ga u bezbroj malih dnevnih događaja, od ulice kojom ste prolazili, pesmi koju ste komentarisali, sportskom događaju, susretu sa zajedničkim likovima...

I ne, NIJE ti potreban taj datum u godini da bi obeležio svoje sećanje na tog Nekog.

Oceni vest:
5
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan