Godišnji odmor iz 2020. moguće iskoristiti do 30. juna 2022.

Godišnji odmor iz 2020. moguće iskoristiti do 30. juna 2022.

Svi zaposleni u Srbiji koji zbog obektivnih problema izazvanih pandemijom korona virusa nisu mogli da iskoriste deo godišnjeg odmora iz 2019. to će moći da urade do 30. juna. Ovo pravo im proističe iz Zaključka vlade kojim je definisano da pored njih, tu mogućnost, iz istih razloga mogu da koriste i oni koji svoj odmor i iz 2020. godine nisu mogli da iskoriste u zakonskom roku, što će to moći da urade najkasnije do 30. juna 2022. godine.

Kako saznaje "Blic", rok se produžava za godinu dana i to za zaposlene koji zbog prirode posla, u vanrednim okolnostima usled epidemije zarazne bolesti Kovid-19, zbog privremene sprečenosti za rad ili zbog određivanja izolacije nisu iskoristili odmor za 2020. ili deo odmora iz 2019. godine.

To praktično znači da se ova preporuka ne odnosi na sve zaposlene već samo na one koji ispunjavaju navedene uslove. Tako bar stoji u zaključku Vlade iz februara ove godine, kojim je van snage stavljna Uredba iz decembra 2020. godine kojom je bilo predviđeno da se ova mogućnost daje samo zaposlenima u zdravstvenoj i socijalnoj zaštiti, piše beogradski list. 

Razlog za izmenu usledio je u februaru ove godine nakon što su uočeni problemi u organizaciji posla zbog korone i u drugim oblastima rada, zbog čega je svim poslodavcima preporučeno da procene ko ima pravo na produženje roka za korišćenje godišnjeg odmora.

Tako su bar za "Blic Biznis" nedavno objasnili iz Ministarstva rada. 

– Ovaj zaključak odnosi na sve poslodavce na teritoriji Srbije, pa je istim stavljen van snage onaj Vlade Srbije od 15. decembra 2020. godine, koji se odnosio samo na produženje korišćenja godišnjeg odmora za određene kategorije zaposlenih u ustanovama u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite i Ministarstvu zdravlja. Drugim rečima deo godišnjeg odmora iz 2019. treba da iskoriste najkasnije do 30. juna 2021. a pre korišćenja odmora za 2020 dok onaj za 2020. godinu započnu i iskoriste u 2021. godini, najkasnije zaključno sa 30. junom 2022. godine – rekli su u Ministarstvu rada za poslovnu rubriku beogradskog dnevnog lista. 

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan