GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA: Novosadski fotografi izlažu na Trgu slobode (FOTO)

GODIŠNJICA BOMBARDOVANJA: Novosadski fotografi izlažu na Trgu slobode (FOTO)

Izložba fotografija pod nazivom "Pamti i podsećaj", povodom godišnjice NATO bombardovanja, fotoreportera Jaroslava Papa i Darka Dozeta, otvorena je danas na Trgu slobode. Na dvadeset i jednom panou ispred Gradske kuće, izložene su fotografije stradanja Novog Sada tokom 78 dana agresije.

Pošto je jedan od autora, Darko Dozet bio odsutan, njegov kolega Jaroslav Pap kazao je da se tokom bombardovanja nije mnogo razmišljalo o opasnostima, već o tome da se napravi dobra fotografija.

- Bilo je tu ozbiljnih problema i sa vojskom i policijom, ali smo to sve odradili kako treba. Sećam se da smo te 99. išli na vrhove zgrada, u rafineriju, čak se dogodilo da su nam u Srbobranu, posle bombardovanja predajnika, istopile gume na automobilu od toplote. Tada smo bili zaposleni u Dnevniku. Nažalost, posle je nestala  foto-arhiva u toj medijskoj kući i zajedno sa njom i sve što smo odslikali za vreme bombardovanja, a trebali smo to sve sačuvati budućim pokolenjima. Ono što je sačuvano to je zahvaljujući novinskim agencijama – kazao je Pap.

Član Gradskog veća zadužen za kulturu Dalibor Rožić je prilikom otvaranja izložbe rekao da izložene fotografije pričaju priču i da se ne smeju zaboraviti događaji iz 1999. godine.

- One treba da služe kao opomena da ne dozvolimo da se rat, nasilje i razaranje ikad više ponove. Politika mira nema alternativu i zato je na svima nama da govorimo jezikom tolerancije i međusobnog uvažavanja. Prošlost ne možemo promeniti i ne možemo vratiti izgubljene živote. Ali, možemo učiniti sve na putu stvaranja bezbednog društva u kojem su ljudska prava neprikosnovena, imperativ.  Novi Sad će se uvek sećati svojih sugrađana, ali i svih drugih koji su tragično nastradali. Uvek ćemo biti zagovornici zajedništva i ujedinjavanja oko najviših humanističkih ciljeva – kazao je Rožić.

Nakon otvaranja izložbe, prisutni su ispred spomenika Svetozaru Miletiću zapalili sveće žrtvama NATO agresije.

Novosađani će izložbu moći da posete u narednih sedam dana.

Tekst i foto: A. Jovanović

Oceni vest:
6
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan