GOJKOVIĆ: Izveštaj o štetnosti bombardovanja do 2020. godine

GOJKOVIĆ: Izveštaj o štetnosti bombardovanja do 2020. godine

Predsednica Narodne skupštine Maja Gojković rekla je danas da očekuje da prvi izveštaj o posledicama NATO bombardovanja bude gotov 2020. godine.

Gojković je, povodom predloga o obrazovanju komisije za istragu posledica NATO bombardovanja na zdravlje građana i uticaj na životnu sredinu, koji je ušao u skupštinsku proceduru, rekla za TV Pink da se dugo radilo na tome i da je ovo finale šestomesecnog rada.

"Nadam se da će predlog odluke biti usvojen jednoglasno, jer smatram da je ovo tema koja prevazilazi politička razmimoilaženja između poslaničkih grupa i da je ovo važno za budućnost građana Srbije", istakla je ona i dodala da "nema razloga da se bilo ko ljuti ili da misli da je predlog odluke o formiranju ove komisije usmeren protiv nekoga".

Kako dodaje, Srbija želi da putem traganja za istinom, da li ima uticaja na zdravlje ljudi bombardovanje projektilima sa osiromašenim uranijumom, a ne da bi se ulazilo u svađu sa nekim.

"Sa tim nekim i država i parlament Srbije ima odličnu saradnju. Želim da napomenem da parlamentarna skupština NATO pakta, posmatrači tamo su poslanici naše delegacije, te jednako sarađujemo dobro sa njima", rekla je Gojkovićeva.

Ona je dodala da se polazi od saznanja koja je država dobila od strane italijanskog parlamenta koji je godinama, u dva ili tri mandata, radio na istraživanju koliki uticaj trpe njihovi vojnici koji su službovali ili službuju u misijama u inostranstvu.

"Pri tome jedan deo koji obrađuju odnosi se na Balkan i na Kosovo i Metohiju, da li je to uticalo na njihovo zdravlje, na veći porast oboljenja od karcinoma i drugih teških bolesti. Po njihovim izveštajima je uticalo, nisu imali adekvatnu zaštitu. Oni su se bavili samo svojim građanima, ali nama to izuzetno pomaže", naglasila je Gojković.

Ostatak vesti možete pročitati OVDE.

 Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Vreme u Novom Sadu isključenja struje Republički hidrometeorološki zavod nevreme Isključenje struje bez vode isključenje vode sahrane gradsko groblje horoskop JKP Vodovod i kanalizacija horoskopski znaci raspored sahrana novi sad novosađani jkp novosadska toplana javno komunalno preduzeće vodovod i kanalizacija novorođenčad novosadsko porodilište servisne informacije novi sad jkp lisje vlada srbije servisne informacije betanija Elektrodistribucija Novi Sad bebe bez struje detelinara klinika za ginekologiju i akušerstvo matičar novi sad elektrovojvodina