Gore od najpesimističnijeg scenarija: Rekordno topljenje Grenlanda

Gore od najpesimističnijeg scenarija: Rekordno topljenje Grenlanda

Grenland je poznat po svojim lednicima, ali u poslednjih mesec dana ostrvo se topi dosad nezabeleženom brzinom, a buknuli su i požari, prenosi "Sajens alert".

Naučnici nisu očekivali da će se Grenland topiti ovim tempom još 50 godina, ali, do poslednje sedmice jula topljenje je dostiglo nivo koji su klimatski modeli projektovali za 2070. godinu i to po najpesimističnijem scenariju, javlja Tanjug, a prenosi RTV.

Ledena ploča Grenlanda izgubila je 1. avgusta 12,5 milijardi tona leda, više nego ijednog dana otkako su istraživači započeli da mere topljenje leda 1950. godine, izvestio je "Vašington post".

Dramatično topljenje sugeriše da se ledeni pokrivač Grenlanda približava prekretnici koja bi ga mogla nepovratno odvesti u potpuni nestanak. Ako se to dogodi, katastrofalno podizanje nivoa mora progutalo bi obalske gradove širom sveta.

Sezona topljenja leda na Arktiku počinje svake godine u junu i završava se u avgustu, a vrhunac topljenja beleži se u julu. Međutim, brzina topljenja leda na Grenlandu ove godine premašila je rekorde, preneo je portal Index.hr. 

Od 30. jula do 3. avgusta otapanje je zabeleženo na 90 odsto površine Grenlanda uz ispuštanje 55 milijardi tona vode tokom pet dana. Ekstremno topljenje usledilo je tokom najtoplijeg meseca u istoriji dok je intenzivni toplotni talas harao Evropom, a potom stigao i do Grenlanda.

Slično natprosečno topljenje zabeleženo je u Švajcarskoj, ledenjaci su tamo izgubili 800 miliona tona leda tokom toplotnih talasa u junu i julu. Na Aljasci je, takođe, u julu zabeleženo rekordno otapanje leda, piše RTV.

Oceni vest:
0
3

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan