Grad digao glas protiv ukidanja sportskog odeljenja u "Jovinoj gimnaziji"

Grad digao glas protiv ukidanja sportskog odeljenja u "Jovinoj gimnaziji"

Novosađani neće dozvoliti gašenje sportskog odeljenja u gimnaziji "Jovan Jovanović Zmaj". Tom potezu, o kojem je Ministarstvo prosvete samo obavestilo uglednu i popularnu "Jovinu" gimnaziju, bez reči obrazloženja, protivi se ne samo školski kolektiv i učenici, nego i novosadska sportska javnost i gradski zvaničnici.

- Očekujemo da će ministarstvo uvažiti našu molbu, preispitati i promeniti odluku - kaže Radivoje Stojaković, direktor "Jovine gimnazije", u kojoj od 2007. godine već devet generacija uspešnih sportista stiče gimnazijsko obrazovanje.

- Pored našeg, navodno, gase se i sportska odeljenja u Užicu i Jagodini, dok će u Beogradu nastaviti sa radom. Kod nas postoji veliki interes grada, škole i sportista i zaista je potreba da se naši učenici - sportisti podrže, privilegovanim režimom po kojem idu u "međusmenu", a jutarnje i časove u smiraj dana koriste za treninge i takmičenja.

Direktor Stojković naglašava da jedini sportski razred pohađa 30 učenika iz cele Vojvodine uz podršku sportskih saveza i klubova i da fizičko vaspitanje, od 1856. godine – koje je u nastavu uveo Đorđe Natošević, čuveni lekar i pedagog, nadzornik srpskih škola – ima dugu i neprekidnu tradiciju sporta.

Trenutno, u sportskom odeljenju su Jovan Simić, prvak Srbije, trećeplasirani u Evropi i peti na svetu u karateu, Ivan Gvozdenović i Kristijan Šulc, vaterpolisti Vojvodine, prvaci sveta u vaterpolu, Milica Emini i Đorđe Mijailović, atletičari Vojvodine, šampioni Srbije, Ilija Tadić, paraolimpijac u plivanju koji će na jesen reprezentovati Srbiju u Rio de Žaneiru na Paraolimpijskim igrama, strelac Sanja Vukašinović, prvak Balkana, najbolja sportistkinja grada u 2015. godini, zatim Ivan Dejanović, Nikola Jurković...

- Neprijatno smo iznenađeni odlukom - kaže Tatjana Mitrović, razredni starešina i profesorka fizičkog vaspitanja, inače bivša košarkašica "Partizana".

- Ministar sporta Vanja Udovičić je nedavno naglasio da se zalaže za decentralizaciju sporta, a sada se dešava da se ukidaju sportska odeljenja. Svima je jasno da talenti mogu u sportskom odeljenju uz podršku profesora da steknu gimnazijsko obrazovanje i da zatim nastavljaju studije, na čemu insistiramo.

NEPRIHVATLJIVA ODLUKA: Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević najoštrije osuđuje odluku da se sportsko odeljenje u "Jovinoj gimnaziji" ukine: "Ta odluka je jednostavno neprihvatljiva i naravno da ćemo se boriti da sačuvamo sportski razred. Novi Sad je i grad sporta i mladih i ne može da se pomiri sa takvom odlukom," kaže gradonačelnik Novog Sada.

Vest u celosti možete pročitati na sajtu "Novosti".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan