Grad dozvolio da nas "divlji" taksisti pljačkaju

Grad dozvolio da nas "divlji" taksisti pljačkaju

Do kraja godine svi taksi prevoznici, bilo da su samostalni preduzetnici ili članovi taksi udruženja, moraće da voze po jedinstvenoj ceni.

Na ovaj način Grad planira da reši problem koji prave samostalni taksi prevoznici, koji prosečnu vožnju od 250 dinara naplate i po 700 dinara. Po važećem zakonu, oni cene svog prevoza mogu da povećaju koliko god žele, jer je Grad propisao samo minimalne cene, a nije ograničio maksimalne, rekao je glavni inspektor za saobraćaj i puteve Siniša Vujinović.

- Postoje utvrđene najniže ekonomske cene taksi prevoza za tri tarife, a uskoro će se utvrditi i jedinstvene cene, pa će svi na teritoriji grada morati da voze po istoj ceni. Ove novine predviđa Zakon o prevozu putnika, a primena će početi nakon stupanja na snagu nove odluke o taksi prevozu - rekao je Vujinović za 021.

Svi legalni taksisti na registarskim tablicama moraju da imaju oznaku "TX" jer tako građani najlakše mogu da utvrde ko je legalan, a ko ne. Da bi dobili tu oznaku, vozilo, ali i sam vozač moraju da ispune niz uslova, a ukoliko neke od njih nemaju, saobraćajna inspekcija ima pravo da privremeno oduzime vozilo do okončanja procesa na prekršajnom sudu, što je od 2009. godine urađeno 294 puta, ili mogućnost isključenja iz saobraćaja od 10 do 30 dana, što je urađeno oko 790 puta.

"Divlji" taksisti su u stvari legalni

Novosađanima najveći problem predstavljaju takozvani "divlji" taksisti koji zapravo nisu divlji, već su uglavnom legalni. Česte prijave građana stižu zbog previsokih cena taksista sa tablama koje izgledom podsećaju na table već postojećih udruženja, te građani dolaze u zabunu.

Kako 021 saznaje iz uprave za inspekcijske poslove, većina tih taksista posluje legalno ukoliko su prijavljeni u APR-u, imaju sve potrebne dozvole, plombirani taksimetar i vidno istaknute cenovnike. Ako sve uslove ispunjavaju, inspekcije mogu da ih kazne samo prekršajno, jer koriste table sa nazivima, što se smatra kao reklamno propagandna poruka.

- Na tabli potpuno legalnog samostalnog taksi prevoznika ne sme da stoji ništa drugo sem grba Novog Sada, naziva "TAXI" i evidencionog broja, i šta god drugo da na tabli stoji smatra se prekršajem i da je to reklamno propagandna poruka - objasnio je Siniša Vujinović.

Ostatak vesti pročitajte ovde.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan