Grad i Pokrajina zajedno ulažu u pešačko-biciklistički most, Podgrađe i Almaški kraj

Grad i Pokrajina zajedno ulažu u pešačko-biciklistički most, Podgrađe i Almaški kraj

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović potpisali su u Kulturnoj stanici "Svilara" Sporazum o zajedničkom investiranju i realizaciji investicionih projekata i projekata tekućeg održavanja.

Predmet Sporazuma su strateški investicioni projekti od zajedničkog interesa za Pokrajinu i Grad, a to su izgradnja pešačko-biciklističkog mosta i obnova objekata Petrovaradinske tvrđave sa podgrađem, kao i uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu.

Ovo je veliki dan za sve u Novom Sadu i kulminacija svih zajedničkih planova gradske i pokrajinske administracije. Dva projekta koja su predmet danas potpisanog Sporazuma, trajno će na bolje promeniti sliku grada. Jedan je pešačko-biciklistički most, uz celovito ulaganje u Petrovaradinsku tvrđavu. Mi smo već raspisali javnu nabavku za projektno-tehničku dokumentaciju za taj most i očekujemo početak izgradnje sledeće godine. Drugi projekat jeste razvoj Almaškog kraja, najstarijeg dela grada sa bačke strane. Na Podbari će stoga, između ostalog, uslediti potpuno uređenje, izgradnja i proširenje kanalizacione mreže. To znači da brinemo o našem gradu i građanima, ali će dodatnim ulaganjima u cilju obnove starog ruha Almaškog kraja, Novi Sad biti zanimljiviji i turistima. Grad i Pokrajina zajedno finansiraju ovaj projekat i hvala Pokrajinskoj vladi na podršci – rekao je gradonačelnik Vučević, a prenosi njegov Kabinet.


Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović se zahvalio gradonačelniku Vučeviću na dobroj saradnji u proteklih šest godina.

Ovaj Sporazum doprineće tome da se u Almaški kraj unese novi duh, čime se trasira put sveobuhvatne obnove tog dela grada i on se time priblažava standardima kvartova i ambijentalnih celina u Evropi. Sledeće godine možemo očekivati početak radova i verujem da će to na kraju rezultirati velikim uspehom. Drugi posao se tiče izgradnje mosta na starim stubovima na Dunavu, a taj projekat predviđa i revitalizaciju tunela ispod tvrđave. To se nadovezuje na revitalizaciju Podgrađa, koje će uskoro biti svojevrsna oaza za kulturni i umetnički život, za razne manifestacije i festivale – rekao je Pokrajinski premijer.


Projekat izgradnje pešačko-biciklističkog mosta obuhvata njegovu izgradnju preko postojećih stubova nekadašnjeg mosta Franca Jozefa, rekonstrukciju postojećih tunela sa izgradnjom podzemnih liftova za prevoz bicikala i pešaka, i obnovu objekata Petrovaradinske tvrđave sa Podgrađem. Uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu obuhvata rekonstrukciju i izgradnju saobraćajnih površina sa javnim osvetljenjem i komunalnom infrastrukturom, odnosno izvođenje radova na rekonstrukciji vodovodne mreže na Podbari, kao i obnovu fasada i krovova, u skladu sa zakonom kojim se uređuje zaštita i korišćenje kulturnih dobara, s obzirom na to da je Almaški kraj utvrđena prostorno kulturno-istorijska celina.

PROČITAJTE JOŠ:

VUČEVIĆ: Korak bliže izgradnji novog pešačko-biciklističkog mosta

Novi Sad još bliži izgradnji pešačkog mosta preko Dunava

Almaški kraj predstavlja Srbiju u zvaničnom filmu Saveta Evrope

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • IZNOGUD

  pre 410 dana i 46 minuta

  Taj most je predlagao davnih godina Bata Kan-kan....ali od tadasnjih vlasti nije prihvacen....Ajde vec jednom i to da imamo ...Dobra stvar za pesake i bicikliste.....

  Oceni komentar:
  0
  2
 • IZNOGUD

  pre 409 dana i 3 sata

  A gde je zapelo oko mosta za Ribarac ?

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Budala

  pre 409 dana i 25 minuta

  Viđi, Is No Good-e,
  Mesto na kome su izmaštali most za prelaz na Ribarac, veoma je promenljivo po pitanju vodostaja. To je prvi problem.
  Zatim, takozvane obale gde bi trebalo da budu uporišta mosta, oslonci, veoma su lošeg kvaliteta. To je drugi problem. Može most krenuti da klizi ili se pomera.
  Zatim, ako se tu izgradi most, morao bi da bude podugačak da bi bio stabilan. Nadalje, morao bi da bude povisočak, srbijanski rečeno, da bi plovila na veoma promenljivom vodostaju mogla da protrče ispod njega.
  Visok most isto tako znači da bi pešaci oli pješaci bili destimulisani da se penju na njega.
  Više bi im godila kakva žičara. Čuvena novosadska Mini-Žičara, nadalje poznata u svetskom turizmu Grada Kulture. Istog onog koji je nelegalno rušio tuđe vlasništvo Svilaru.
  A to su primedbe koje ja, kao laik i budala, primećujem.
  A zamisli šta su sve tek ustanovili tručnjaci za građevinasrtvo i mostogradnju, kojima je to kruv svagdašnji.
  No, ono što bi mogli da urade, to je neka vrsta stubova, preko koga bi mogli skakutati pešaci, a par njih bi moglo da bude demontažno, tipa onih koji se obaraju na parkinzima da vozilo prođe.
  U praksi bi to zadovoljilo i plovila i pešake koji eto, baš, baš žele sa Štranda na Ribarac.
  U doba današnje lepetronike, pardon elektronike, itekako je to izvodljivo.
  Garant to negde primenjuju Švajcarci ili Nemci, koji ne vole da ruže muti, pardon mother Prirodu. Oli Majčicu nam, koji smo u NS u-n-a-k-a-r-a-d-i-l-i ! ! ! ! ! !
  Hvala gradskim vlastima na pohlepi i uništenju voljenog nam Grada.
  Stubovi, drveni, visoki par metara ne ugrožavaju život pešaka niti plovila.
  A omogućuju avanturu prelaska na Ribarac. Doduše, ne za starce.
  Kako god, ne vidim ja tu skoro nekog mosta, jer su plovila uvek u prednosti nad hirovima.

  Oceni komentar:
  0
  2