Grad izdvojio 5.000.000 RSD za lečenje teško obolele dece

Grad izdvojio 5.000.000 RSD za lečenje teško obolele dece

Deo budžetske uštede otišao u humane svrhe.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada namenjenoj za lečenje dece obolele od teških bolesti koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji.

- U dogovoru sa ministrom doneli smo odluku da uplatimo pet miliona dinara u Budžetski fond za lečenje dece kojima je potrebno obezbediti zdravstvenu pomoć u inostranstvu. Ovo je konkretan korak Grada u podršci politike koju vodi Vlada Republike Srbije. Želeli smo da pokažemo da je Grad solidaran i da odgovorno upravlja resorom zdravstvene zaštite. Pokazali smo da ne vodimo politiku "jakih naslova i jeftinih političkih poena", nismo uskratili grad ni za jedan događaj koji treba da ima na svojim trgovima i ulicama, a s druge strane socijalno odgovornu politiku ne vodimo samo jedan dan nego tokom cele godine, i tako ćemo i nastaviti, bar dok sam ja gradonačelnik. Bili smo u mogućnosti da izdvojimo pet miliona dinara jer smo imali uštede u budžetu, nismo rasipali novac i naša politika je i u tom slučaju korespondirala sa politikom Vlade Republike Srbije – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.


Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar zahvalio se gradonačelniku u ime Fonda i ministarstva zbog toga što su podržali decu koja ne mogu naći lek u Srbiji.

- Drago mi je što je prepoznato nešto što postoji već dve godine i što je omogućilo da se više desetina dece izleči. Želimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, a to su nažalost deca sa neurološkim bolestima, bolestima krvnih sudova i mozga, lokomotornog sistema, sa hemato-onkološkim oboljenjima i sa stečenim oboljenjima očiju kod prevremeno rođene dece. Nastojimo kada god možemo da platimo stručnjake iz inostranstva da intervenciju obave u Srbiji kako deca ne bi imala dodatna opterećenja, a tako se pruža prilika i našim stučnjacima da uče. Fond ima i upravni i nadzorni odbor, funkcioniše krajnje transparentno i do sada nije bilo ni jedne sugestije na njegov rad i trošenje novca – izjavio je ministar Lončar i dodao da će Grad Novi Sad biti obavešten kako je novac utrošen, odnosno koliko dece je izlečeno.

On je takođe pozvao sve građane da, kada imaju problem i lekari procene da ne može da se reši u Srbiji, dođu sa lekarom i dokumentacijom kako bi Komisija mogla u najkraćem roku da obezbedi podršku. Kako je objasnio, bez adekvatne dokumentacije i procene ordinirajućeg lekara ne mogu biti preduzete neophodne mere.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan