Grad izdvojio 5.000.000 RSD za lečenje teško obolele dece

Grad izdvojio 5.000.000 RSD za lečenje teško obolele dece

Deo budžetske uštede otišao u humane svrhe.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar zdravlja u Vladi Republike Srbije dr Zlatibor Lončar potpisali su Ugovor o dodeli pomoći Grada Novog Sada namenjenoj za lečenje dece obolele od teških bolesti koje se ne mogu uspešno lečiti u Republici Srbiji.

- U dogovoru sa ministrom doneli smo odluku da uplatimo pet miliona dinara u Budžetski fond za lečenje dece kojima je potrebno obezbediti zdravstvenu pomoć u inostranstvu. Ovo je konkretan korak Grada u podršci politike koju vodi Vlada Republike Srbije. Želeli smo da pokažemo da je Grad solidaran i da odgovorno upravlja resorom zdravstvene zaštite. Pokazali smo da ne vodimo politiku "jakih naslova i jeftinih političkih poena", nismo uskratili grad ni za jedan događaj koji treba da ima na svojim trgovima i ulicama, a s druge strane socijalno odgovornu politiku ne vodimo samo jedan dan nego tokom cele godine, i tako ćemo i nastaviti, bar dok sam ja gradonačelnik. Bili smo u mogućnosti da izdvojimo pet miliona dinara jer smo imali uštede u budžetu, nismo rasipali novac i naša politika je i u tom slučaju korespondirala sa politikom Vlade Republike Srbije – naglasio je gradonačelnik Miloš Vučević.


Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar zahvalio se gradonačelniku u ime Fonda i ministarstva zbog toga što su podržali decu koja ne mogu naći lek u Srbiji.

- Drago mi je što je prepoznato nešto što postoji već dve godine i što je omogućilo da se više desetina dece izleči. Želimo da pomognemo svima kojima je pomoć potrebna, a to su nažalost deca sa neurološkim bolestima, bolestima krvnih sudova i mozga, lokomotornog sistema, sa hemato-onkološkim oboljenjima i sa stečenim oboljenjima očiju kod prevremeno rođene dece. Nastojimo kada god možemo da platimo stručnjake iz inostranstva da intervenciju obave u Srbiji kako deca ne bi imala dodatna opterećenja, a tako se pruža prilika i našim stučnjacima da uče. Fond ima i upravni i nadzorni odbor, funkcioniše krajnje transparentno i do sada nije bilo ni jedne sugestije na njegov rad i trošenje novca – izjavio je ministar Lončar i dodao da će Grad Novi Sad biti obavešten kako je novac utrošen, odnosno koliko dece je izlečeno.

On je takođe pozvao sve građane da, kada imaju problem i lekari procene da ne može da se reši u Srbiji, dođu sa lekarom i dokumentacijom kako bi Komisija mogla u najkraćem roku da obezbedi podršku. Kako je objasnio, bez adekvatne dokumentacije i procene ordinirajućeg lekara ne mogu biti preduzete neophodne mere.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Elektrodistribucija Novi Sad betanija horoskop JKP Vodovod i kanalizacija elektrovojvodina noć istraživača astrologija raspored sahrana i ispraćaja novosadska policija izmena režima saobraćaja bez vode jkp lisje klinika za ginekologiju i akušerstvo jkp horoskopski znaci novorođenčad novosađani Isključenje struje bebe isključenja struje sahrane Evropska noć istraživača 2019 ekstremni sportovi bez struje isključenje vode raspored sahrana novi sad Novo naselje servisne informacije novi sad servisne informacije novosadsko porodilište