Grad izmenama urbanističkih planova otima Novom naselju zelene površine

Grad izmenama urbanističkih planova otima Novom naselju zelene površine

Na rani javni uvid je izašao novi konceptualni plan za prostor dela produžetka Bulevara Jovana Dučića, i lokaliteta bivšeg rasadnika "Gradskog zelenila". Iako Plan detaljne regulacije za prostor južno od produžetka Bulevara Jovana Dučića postoji, neizgrađeni deo je vraćen korak unazad, na ponovnu razradu, kako sam tekst plana kaže, "u skladu sa novim zahtevima i potrebama korisnika prostora".

Na ovo je upozorila naša sugrađanka Zorana Marasanov koja živi na Novom naselju i za naš portal kaže:

Mi koji ovde živimo i podižemo decu, imamo samo jedan cilj. Da njima obezbedimo zdravo i kvalitetno životno okruženje i ovo za nas nisu samo pitanja estetike – jasno je poručila Zorana.

Analizom novog konceptualnog plana, Zorana je otkrila kakva sporna unapređenja donosi taj novi koncept za stambeno naselje na periferiji grada. Svi poslovni objekti su postali stambeni, bez ikakvih dodatnih prilagođavanja prostora. Broj kvadrata koji se mogu izgraditi je povećan za 50 odsto u odnosu na prethodnu regulaciju. Spratnost je podignuta na do P + 9. Zbrisan je sportski park površine jednog hektara i pojas visokog zelenila površine oko 0,2 ha, a umesto njih je dozvoljena gradnja dodatnog stabenog objekta spratnosti P+ 9. Bivši rasadnik "Zelenila" dobija parcelu za novi stambeni kompleks P+7. Ceo obuhvat plana ima udeo zelene površine od samo 7% , ali inače težimo evropskim standardima od 20 procenata. Načelno je uvedena obaveza izgradnje podzemne garaže za sve objekte, bez definisanja kapaciteta.Napredak koji se postiže izmenama je užasavajući, pa se svi pitamo ko su ti korisnici prostora na čiji zahtev je sve to promenjeno ako nisu stanovnici Novog naselja.

Ukoliko se u razradi plana on striktno ne definiše i možda još važnije - ne sprovede, čeka nas nova  "Ulica Bate Brkića na steroidima". Plan je ponovo doneo predimenzionisanu stanogradnju nauštrb zelenih površina. Kvantitet umesto kvaliteta. Novo naselje je izgubilo jedan hektar zelenila odnosno prostora za rekreaciju i sport. Ne znam na koji način razumeti ovoliku spratnost na samoj periferiji grada, pogotovo ako sa druge strane ulice imate stambene kuće stare tek desetak godina. Uvidom u katastar može se videti da je danas 13 spojenih katastarskih parcela oko 2/3 ukupne površine parka u vlasništvu kompanije “Galens Invest”. Ostale parcele su javna svojina. “Galens” se već mnogo puta sasvim slučajno našao vlasnikom parcela gde se nije smelo graditi ništa, a onda se slučajno novom izmenom urbanističkog plana to čuvano zemljište "u skladu sa zahtevima i potrebama korisnika prostora" prenameni u ekskluzivnu lokaciju za višespratnu izgradnju – objasnila je naša sagovornica.

Na potpuno burnu reakciju javnosti da je većinsko zemljište jedinog preostalog parkovskog prostora u privatnim rukama, oglasio se i “Galens”. Oni su portalu nsuzivo.rs poslali saopštenje. U njemu tvrde da završavaju projekat po kojem će se graditi sportski centar na površini od tri hektara. Prema njihovim tvrdnjama, to će biti jedinstveno mesto za sport u celoj Srbiji i projekat će s ponosom predstaviti javnosti čim bude gotov.
Dobra vest, koja je danas saopštena je da će park ipak ostati park. No ono što jeste upitno s obzirom na privatno vlasništvo je koliko će ta realizacija biti komercijalizovana i da li će uopšte da liči na plan izložen javnosti 2018. godine. Volela bih da neko to pitanje postavi institucijama jer nama je to jako važno. Gledajući promene urbanističkih planova za zapadni deo Novog naselja samo od 2018. godine do danas, videćete da su javne, parkovske i zelene površine prve na odstrelu prilikom urbanističkog planiranja. Tako je u navedenom periodu iz plana nestao park od 0,5 ha iz zapadnog dela Šarengrada, a zamenile su ga dve zgrade i garaža. Građani treba da znaju da rani javni uvid traje do 9. marta, a primedbe i sugestije na plan se dostavljaju Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove, u Školskoj ulici 3, lično ili poštom, do kraja javnog uvida. Rani javni uvid je najbolje vreme da se podnese prigovor, primedba ili sugestija jer se on dešava pre razrade plana detaljne regulacije – zaključila je Zorana Marasanov.

Važno je napomenuti da plan i propratni tekstualni deo može da se skine sa sajta "Urbanizma" u vremenu trajanja javnog ranog uvida pod brojem 2201. Isto tako građani predloženi konceptualni plan mogu da vide u prostorijama JP "Urbanizma" na Bulevaru cara Lazara 3 i u prostorijama Mesne zajednice "Gavrilo Princip" na Bulevaru Jovana Dučića 3.

Iskoristite svoje pravo!

Oceni vest:
7
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Bole

  pre 933 dana i 2 sata

  Pa ceo grad su izbetonirali,ne znam sta ste vi mislili da ce ostaviti parkove po NN,hoce pazi da nece.

  Oceni komentar:
  2
  12
 • Bojan

  pre 932 dana i 23 sata

  Ceo grad izbetonirali, a ni jednu školu nisu sagradili.

  Oceni komentar:
  1
  6