Grad najavio izmene Odluke o držanju kućnih ljubimaca, SPANS: Ove promene nisu produktivne

Grad najavio izmene Odluke o držanju kućnih ljubimaca, SPANS: Ove promene nisu produktivne

Novčane kazne za najveći broj komunalnih prekršaja, nakon sednice Skupštine grada zakazane za utorak, trebalo bi da budu povećane do zakonskog maksimuma, kako za građane, tako i za nadležna javna i komunalna preduzeća, pravna lica i preduzetnike.

Predložene izmene gradskih odluka, između ostalog, predviđaju kazne od 25.000 dinara za građane koji vode pse i mačke bez povoca, ne čiste izmet s javnih površina, ne nose pasoš za ljubimce, te nemaju kod sebe kese za izmet ili uvode životinje u javni prevoz bez odgovarajućih transportera. U slučaju da hrane ili poje životinje na javnim česmama, bunarima i javnim površinama, građani će plaćati kaznu od 8.000 dinara, kao i do sada, piše novosadski "Dnevnik".

U ponedeljak se na svom Fejsbuk profilu oglasilo i Udruženje SPANS koje navodi da i ove, 2019. godine, grad ignoriše zainteresovane organizacije civinog društva iako je Vlada Republike Srbije još pre pet godina donela zaključak kojim se preporučuje organima jedinice lokalne samouprave da u postupku pripreme propisa obezbede njihovo učešće.

- Odluka o držanju domaćih životinja je u startu loše napisana još dok je gradonačelnik Novog Sada bio Igor Pavličić. Novi Sad je još uvek "ponosni" vlasnik Odluke u kojoj poziva svoje građane da ne hrane napuštene životinje na ulicama grada tako što u članu 49 kaže da je zabranjeno hraniti životinje na površini javne namene. Grad čiji je program mera CNR program, a to znači da sterilisane životinje i vakcinisane žive na ulicama grada, zabranjuje hranjenje tih istih životinja. Osim što je ekstremno nehumano kosi se sa Zakonom o dobrobiti životinja koji je viši pravni akt. I sada umesto da se Odluka što pre unapredi, da se briše ovaj član, donose se neke kozmetičke, populističke izmene koje neće dovesti do poboljšanja situacije – navodi se u saopštenju ovog novosadskog Udruženja za zaštitu životinja.

Oni smatraju da je apsolutno neproduktivno povećanje kazni jer ih je za godinu dana Komunalna policija  izrekla samo šest i da je to samo privid da se radi na rešavanju problema.

Iz Spansa navode da je obaveza nošenja pasoša za pse apsolutno pogrešna i da ona "ne sprečava izbegavanje poštovanja propisa od strane vlasnika. Prvo, pasoš svojim kvalitetom uošte ne može da odgovori svakodnevnom nošenju, on ima sasvim drugačiju namenu. Drugo, lična karta pasa i mačaka su čipovi."

- Jedini ispravan i siguran način je da se komunalnim policajcima kupi nekoliko čitača čipova i da se tako kontroliše primena zakona. Uostalom Zakon to i propisuje – kategorični su u ovom Udruženju.

Zabranu izvođenja pasa na mestima gde se "okuplja veći broj građana" okategorisali su kao nerazumnjivu i pogodnu za široko tumačenje što nikako nije dobro, smatra Spans u svojoj objavi.

25.000 I ZA BRANJE CVETOVA I PLODOVA S DRVEĆA NA JAVNIM POVRŠINAMA: Na dnevnom redu gradskog parlamenta naći će se predlozi izmena odluka koje uređuju održavanje čistoće, zelenih površina, Keja, držanje kućnih ljubimaca, a koje predviđaju, između ostalog, povećanje novčanih kazni za građane s 8.000 dinara na 25.000 za, blago rečeno, prljanje grada i uništavanje javne imovine.
Kazne su povećane i za pranje vozila na javnim površinama te za nepropisno parkiranje na zelenim površinama, gde se odgovornost, ukoliko nema vozača, prebacuje na vlasnika vozila. Maksimalne kazne propisane su i za stvaranje divljih deponija, bacanje otpada van kanti i kontejnera, njihovo premeštanje, uništavanje dečjih igrališta, gradskog mobilijara, branje cvetova i plodova s drveća na javnim površinama, loženje vatre, paljenje stabala, uvođenja životinja na Štrand, loptanje van obeleženih mesta na plaži i slično. 
Za pravna lica, za određene prekršaje, kazne su povećane s 30.000 dinara na 150.000, odgovorna lica u preduzeću umesto 10.000 platiće 25.000, dok će preduzetnik biti kažnjen sa 75.000 dinara umesto 15.000. 
Gradske vlasti smatraju da će maksimalnim kaznama doprineti odgovornijem ponašanju građana prema gradskoj imovini i javnim površinama, javlja "Dnevnik".

Izvor: Dnevnik.rs,  Moj Novi Sad

Oceni vest:
7
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Novosađanka

  pre 1097 dana i 16 sati

  U NOvom Sadu živi mnogo dobrih ludi koji leti iznose vodu za jadne iscrpljene životinje po gradu, i koji hrane napuštene pse i mačke. Za to ih treba kazniti???? I zašto bi pobogu nosili pseće pasoše kad je pas čipovan? Veze s vezom nema. Zbog takvih zakona pola ljudi će morati da se odrekne svog ljubimca jer neće moći da plate sve dažbine (ko da nas već ne deru dovoljno). Takav zakon se donosi u UREĐENOJ državi a ovo ne da nije uređena država nego je sve suprotno od toga.

  Oceni komentar:
  7
  11