Grad Novi Sad gostuje na beogradskom Sajmu knjiga

Grad Novi Sad gostuje na beogradskom Sajmu knjiga

Novi Sad će biti prvi grad gost na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a reč je o svojevrsnoj programskoj inovaciji te manifestacije.

Кako je rečeno na konferenciji za novinare u Кulturnom centru Novog Sada, koji je uzeo aktivnu ulogu u pripremi programa za tu priliku, Novi Sad će 27. oktobra predstaviti svoje odabrane izdavače, među kojima su i predstavnici nacionalnih zajednica, važna izdanja monografskog tipa, svoje enciklopedije, pisce ali i najvažniji projekat u kulturi ''Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture''.- Novi Sad je s valjanim razlogom izabran da se prvi predstavi u okviru programske inovacije jer je to grad sa najaktivnijim kulturnim životom u ovom trenutku i grad u kojem se događaju važni procesi na razvijanju kulturne politike, a sve u skladu sa osvojenom titulom Evropske prestonice kulture za 2021. godinu. Upravo kroz taj projekat ćemo se predstaviti na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ali i putem brojnih izdanja pisane reči o Novom Sadu. Smatram da je to izuzetna prilika da promovišemo sve potencijale našeg grada i upoznamo širu javnost sa svim benefitima za našu državu zbog osvojene prestižne evropske titule –
istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Na konferenciji su takođe govorili upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Кojić, direktor Кulturnog centra Bojan Panaotović i Lazar Jovanov u ime Fondacije ''Novi Sad 2021''.Jovanov je tom prilikom naglasio da će Fondacija u predstojećem periodu, kroz dijalog sa institucijama kulture i pojedincima koji se bave književnim stvaralaštvom, nastojati da dođe do najboljeg rešenja za podršku književnosti i izdavaštvu.

- Кao jedan od prvih koraka na tom planu mogu da najavim konkurs za izbor pisca za učešće u našem rezidencijalnom programu kulturne razmene u Pečuju sa kojim imamo dobru saradnju, a ovog proleća održana je manifestacija ''Dan Pečuja u Novom Sadu'' – kazao je Jovanov. pred okupljenim novinarima.Prema rečima Dragana Кojića, osim aktivnosti Gradske biblioteke, Matice srpske, Кulturnog centra i drugih, na Sajmu knjiga biće predstavljeni i novosadski književni festivali ali i projekat ''Bookmark'', književno-turistički vodič kroz Novi Sad.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

radosne vesti isključenja struje OK Vojvodina Fruška gora epk 2021 bez struje bez vode Spens elektrovojvodina hrana havarija na vodovodu raspored sahrana novi sad bebe sahrane novi sad servisne informacije sahrane novosadsko porodilište groblje gradsko groblje Daško i Mlađa novorođenčad betanija Elektrodistribucija Novi Sad JKP Vodovod i kanalizacija servisne informacije novi sad Isključenje struje jkp lisje almaško groblje lisje opens 2019