Grad Novi Sad gostuje na beogradskom Sajmu knjiga

Grad Novi Sad gostuje na beogradskom Sajmu knjiga

Novi Sad će biti prvi grad gost na 62. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, a reč je o svojevrsnoj programskoj inovaciji te manifestacije.

Кako je rečeno na konferenciji za novinare u Кulturnom centru Novog Sada, koji je uzeo aktivnu ulogu u pripremi programa za tu priliku, Novi Sad će 27. oktobra predstaviti svoje odabrane izdavače, među kojima su i predstavnici nacionalnih zajednica, važna izdanja monografskog tipa, svoje enciklopedije, pisce ali i najvažniji projekat u kulturi ''Novi Sad 2021 – Evropska prestonica kulture''.- Novi Sad je s valjanim razlogom izabran da se prvi predstavi u okviru programske inovacije jer je to grad sa najaktivnijim kulturnim životom u ovom trenutku i grad u kojem se događaju važni procesi na razvijanju kulturne politike, a sve u skladu sa osvojenom titulom Evropske prestonice kulture za 2021. godinu. Upravo kroz taj projekat ćemo se predstaviti na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga ali i putem brojnih izdanja pisane reči o Novom Sadu. Smatram da je to izuzetna prilika da promovišemo sve potencijale našeg grada i upoznamo širu javnost sa svim benefitima za našu državu zbog osvojene prestižne evropske titule –
istakao je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

Na konferenciji su takođe govorili upravnik Biblioteke Matice srpske Selimir Radulović, direktor Gradske biblioteke u Novom Sadu Dragan Кojić, direktor Кulturnog centra Bojan Panaotović i Lazar Jovanov u ime Fondacije ''Novi Sad 2021''.Jovanov je tom prilikom naglasio da će Fondacija u predstojećem periodu, kroz dijalog sa institucijama kulture i pojedincima koji se bave književnim stvaralaštvom, nastojati da dođe do najboljeg rešenja za podršku književnosti i izdavaštvu.

- Кao jedan od prvih koraka na tom planu mogu da najavim konkurs za izbor pisca za učešće u našem rezidencijalnom programu kulturne razmene u Pečuju sa kojim imamo dobru saradnju, a ovog proleća održana je manifestacija ''Dan Pečuja u Novom Sadu'' – kazao je Jovanov. pred okupljenim novinarima.Prema rečima Dragana Кojića, osim aktivnosti Gradske biblioteke, Matice srpske, Кulturnog centra i drugih, na Sajmu knjiga biće predstavljeni i novosadski književni festivali ali i projekat ''Bookmark'', književno-turistički vodič kroz Novi Sad.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan