Grad nudi smanjenje gabarita garaže nove zgrade suda i seču četiri stabla umesto 15

Grad nudi smanjenje gabarita garaže nove zgrade suda i seču četiri stabla umesto 15

Predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, direktor JP "Urbanizam - Zavod za urbanizam" Dušan Miladinović, šef Кatedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta prof. dr Saša Orlović i sekretar Skupštine grada Marko Radin održali su novi sastanak sa predstavnicima građana, stanovnicima zgrada u okolini parcele gde treba da se izgradi nova zgrada pravosudnih organa.

Današnji sastanak nastavak je dijaloga započetog 3. juna, sa željom gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića i svih drugih nadležnih u gradskoj administraciji da se dođe do optimalnog rešenja kojim bi se zadovoljile želje stanovnika i istovremeno omogućila izgradnja nove zgrade pravosudnih organa, predviđena Planom detaljne regulacije bloka pravosudnih organa u Novom Sadu, javljaju iz Skupštine Grada.

Novom planskom dokumentacijom, koja je rezultat saradnje JP "Urbanizam - Zavod za urbanizam" sa Кatedrom za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu Poljoprivrednog fakulteta, smanjen je gabarit podzemne garaže nove zgrade suda. Smanjenje gabarita podzemne garaže zameniće se svega četiri stabla, od ukupno 49, koliko ih ima u dvorištu.

Šef Кatedre za hortikulturu i pejzažnu arhitekturu prof. dr Saša Orlović objasnio je da bi se ova četiri stabla zamenila sa sedam drugih 10-godišnjih sadnica drveća, a u dvorištu bi se zasadilo i 10 sadnica žbunja, travnjaci i cveće.

- Realizacijom plana ozelenjavanja povećaće se oslobađanje kiseonika sa sadašnjih 20 kilograma dnevno na 26 kilograma dnevno. Time će se unaprediti stanje zelenih površina, a ispoštovala bi se želja stanovnika ovog kvarta za očuvanjem stabala –  objasnio je prof. dr Saša Orlović.

Uz to, planskim dokumentom su predviđene zelene ograde između nove zgrade i postojećeg dvorišta, dok će se urediti pešačke staze unutar dvorišta, javna rasveta, rekviziti za dečije igralište i ostali mobilijar i sadržaji po sugestiji stanara.

- Uspeli smo da kroz dijalog dođemo do kompromisnog rešenja. Mislim da smo maksimalno zaštitili interese građana, a istovremeno će Novi Sad i Srbija dobiti modernu zgradu pravosudnih organa, čiju će izgradnju finansirati Evropska unija i čijom izgradnjom će se unaprediti rad sudstva – poručio je predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić na sastanku.


Direktor JP "Urbanizam - Zavod za urbanizam" Dušan Miladinović precizirao je da se novim planskim dokumentom maksimalno izašlo u susret građanima, jer su gabariti podzemne garaže nove zgrade suda smanjeni za čitav red u dve etaže.

- Time smo sačuvali najveći mogući broj stabala unutar dvorišta, a svakako će biti zasađeno i novo, oformljeno drveće. Zeleni krovni vrt iznad podzemne garaže suda ostaće u funkciji javnog korišćenja, odnosno sastavni deo dvorišta – poručio je Miladinović.

Zaključujući sastanak, predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić je naglasio da sastanaka u ovoj formi više neće biti, a da za detalje uređenja dvorišta, građani treba da se obrate Gradskoj upravi za građevinsko zemljište i investicije, saopštavaju iz Gradskog parlamenta.

Kako nezvanično saznajemo od građana koji su bili prisutni na sastanku, oni su spremni da prihvate seču četiri stabla ali još nisu imali sastanak Skupštine stanara da bi mogli zvanično da potvrde tu odluku.

Oceni vest:
7
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan