Grad prodaje plac na Novom naselju, Građani: Vlast se narugala svakom od 12.736 potpisnika peticije za očuvanje zelenih površina

Grad prodaje plac na Novom naselju, Građani: Vlast se narugala svakom od 12.736 potpisnika peticije za očuvanje zelenih površina

Novi Sad planira prodaju placa na uglu Bulevara Evrope i Bulevara vojvode Stepe, gde bi trebalo da se gradi stambeno-poslovni kompleks do 12 spratova.

Kako je objavio Radio 021, plac od 3.270 kvadratnih metara, koji je trenutno zelena površina, nalazi se između nekadašnje pruge i stambenog kompleksa "Park novi", koji se trenutno gradi. 

U oglasu se navodi da budući vlasnik može da sagradi objekat u visini od šest do 12 spratova, dok je visinski reper soliter od 18 do 20 spratova, neposredno uz sam kružni tok, što je i predviđeno urbanističkim planovima.

Trenutno nije poznato kada će sam plac biti ponuđen na prodaju, kao ni kolika bi početna cena mogla da bude, a detalje oglasa pročitajte OVDE.


Za zeleno Novo naselje: Gradska vlast se narugala sugrađanima

Na mejl naše redakcije stiglo je saopštenje Inicijative Za zeleno Novo naselje povodom najavljene prodaje preostalih gradskih parcela investitorima za stambeno-poslovnu izgradnju, "uprkos Peticiji za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari koju je potpisalo 12.736 građana". 

Ovu Peticiju, koja je trebalo da pomogne očuvanju humanih uslova stanovanja u tim delovima grada, podsećaju, podržalo je i Društvo arhitekata Novog Sada (DaNS), kao i većina novosadsih građanskih inicijativa.

"NOVONASELJSKO PROLEĆE": U nedelju završno potpisivanje peticije za očuvanje zelenila 

Inicijativa Za zeleno Novo naselje ocenjuje da se "novosadska vlast narugala svakom od 12.736 sugrađana koji je potpisao peticiju za očuvanje zelenih površina na Novom naselju, Satelitu i Detelinari kad je u tim delovima grada najavila prodaju preostalih gradskih zelenih površina investitorima za izgradnju višespratnica". 


Pitamo gradonačelnika i ostale donosioce odluka u Novom Sadu šta još možemo da uradimo kako bi shvatili da je očuvanje humanih uslova stanovanja realna potreba, a ne samo želja, stanovnika ovog grada? Sve institucionalne mehanizme smo iscrpeli, a grad je pokazao da bi morali ozbiljno da se branimo na eventualnim protestima očekujući privatne batinaše – navode oni su saopštenju i dodaju: 

Pitamo vas vas i šta će Novosađani dobiti od zarade koja će biti ostvarena prodajom preostalih parcela u gradskom jezgru? Da li ćemo dobiti bazen na Novom naselju, koji godinama obećavate, atletski stadion koji ste takođe obećali, jednako obećani, takozvani, "Central Park", preko potrebnu osnovnu ili čak srednju školu na nekoj od predviđenih parcela, dovoljno vrtića kako bi zaista uslovi bili isti za svu decu i njihove roditelje?

Inicijativa građana Za zeleno Novo naselje podseća da su građani Novog Sada Peticijom jasno rekli da su za kvalitetan život u gradu potrebne zelene, parkovske i rekreativne površine.

Život u Novom Sadu će uskoro postati nepodnošljiv ako nastavite da nas ignorišete i otuđite preostale parcele u cilju stambene izgradnje. U ovo su nas dodatno uverile nedavne poplave novosadskih ulica, ali šta je potrebno da vi shvatite da grad nisu samo stambene zgrade i da u njemu žive i neki drugi ljudi, a ne samo privatni investitori – pitaju se iz Inicijative.

Jako nevreme pogodilo Novi Sad, poplavljene mnoge ulice

Oni naglašavaju da su zelene, parkovske i rekreativne površine, kao i sportski, kulturni, obrazovni objekti od javnog značaja, realne potrebe Novosađana koji imaju sva prava da učestvuju u planiranju grada i raspolaganju njegovim budžetom. 

Još jednom podsećamo da su građani Novog Sada njegovi najvažniji i najveći investitori. Peticijom od 12.736 potpisa smo jasno rekli da želimo da se grad humano razvija i širi, da osim stambenih i poslovnih zgrada dobija i adekvatan broj parkova, škola, saobraćajnica, parkinga i svu ostalu potrebnu infrastrukturu za bar podnošljiv, iako bi trebalo da je kvalitetan, život u gradu – zaključuje se u saopštenju Inicijae građana Za zeleno Novo naselje.

 

Izvori: Radio 021, Moj Novi Sad

Oceni vest:
20
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 212 dana i 20 sati

  Vec se zna i ko ce biti kupac, pogadjate? :)

  Oceni komentar:
  1
  18
 • Pozdravljam vas dok još mogu

  pre 212 dana i 18 sati

  Sve ove planove će prekinuti mobilizacija i rat, kada svaki "Srbin" a espešli "patriota" počne da pravi plan o izvlačenju svoje zadnjice i zadnjica bližnjih sa ovih područja.
  E, pa srećan vam put, i vama i vašim trubačima Guče i narodnjacima i kladionicama i JK-i i svoj ostaloj žgadiji koja nam je ovde decenijama zagađivala život primitivizmom.
  Idite tamo gde samo mislite da ćete biti spašeni o obavezno povedite svoje pse sa sobom.

  Oceni komentar:
  2
  7
 • Novosadjanka

  pre 212 dana i 16 sati

  Ne treba nam vise zgrada ni visespratnica ni glupih trznih centara, toga imamo previse, sedimo jedni drugim na glavama.Grad ne mora da se siri vise i da se populacija povecava jer se vec vise ne moze ni setati a da se ne sudaras sa ljudima,nema parking mesta dovoljno ni za 50%, u gradskom prevozu su uzasne guzve saobracaj je uzasan, svuda je guzva! Ne treba nam vise ljudi!Ne treba nam milion solitera!Ovaj grad se pretvara u ruglo a to vlast radi nama i usprkos nama, za pare. A mi im dozvoljavamo

  Oceni komentar:
  2
  14