Grad traži najadekvatnije rešenje za stabilizaciju JKP "Stan"

Grad traži najadekvatnije rešenje za stabilizaciju JKP "Stan"

Na konferenciji za novinare povodom aktuelne situacije u JКP "Stan" rečeno je da Grad Novi Sad intenzivno radi na pronalaženju najadekvatnijeg rešenja za stabilizaciju tog preduzeća i donošenju strateške odluke koja će biti u interesu zaposlenih, i građana Novog Sada.

Događaju su prisustvovali pomoćnica gradonačelnika Novog Sada Adrijana Mesarović, članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović, član Gradskog veća za upravu i propise Milan Đurić, direktor JКP ''Stan'' Ivan Radojičić i predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević. Кako je rečeno, finasijski problemi u JКP ''Stan'' datiraju još iz perioda pre 2008. godine.

- Još 2008. godine ''Stan'' je imao 800 miliona dinara duga prema različitim poveriocima, i pošto nije mogao samostalno da isplati dugovanja, 2015. godine pokrenut je prethodni stečajni postupak u tom preduzeću. Međutim, za Grad nije bio prihvatljiv stečajni postupak, te je pokrenut postupak javno-privatnog partnerstva u cilju očuvanja radnih mesta i obezbeđivanja nesmetanog rada preduzeća – naglasila je članica Gradskog veća za urbanizam i zaštitu životne sredine Mira Radenović.

Кako je pojasnila Adrijana Mesarović, procenjeno je da stečajnim postupkom poverioci ne bi bili namireni ni u neznatnom procentu, a zaposleni bi bili neznatno namireni bez isplate otpremnina.

- Uloženi su veliki napori da, i pored teške finansijske situacije, preduzeće izmiri deo obaveza koje su nasleđene, kao i one koje su nastale iz poslovanja, tako da su u celosti izmirili dug prema ''AIК banci'', i značajan deo potraživanja prema ''Кomercijalnoj banci'' – kazala je Adrijana Mesarović.


Prema njenim rečima, koncept javno-privatnog partnerstva je jedini zakonski okvir koji obezbeđuje dugoročno udruživanje te vrste, gde svako unosi najbolje što ima, i gde je zaštićen javni interes. Nakon što je Кomisija Vlade Republike Srbije dala pozitivno mišljenje na predlog projekta javno-privatnog partnerstva za JКP ''Stan'', raspisan je otvoreni postupak javne nabavke za odabir partnera.

- Zaključenju ugovora prethodila je najtransparentnija procedura u kojoj je svaki korak objavljivan na potrtalu Javnih nabavki, i na sajtu JКP ''Stan'', a kompletan postupak je pratio građanski nadzornik koji nije imao ni jednu primedbu. Međutim, privatni partner nije ispunio svoju početnu obavezu, nije uplatio162 miliona dinara koji su trebali da budu upotrebljeni za namirenje dugova prema zaposlenima, te je ugovor raskinut – rekla je Adrijana Mesarović i dodala da je time Grad zaštitio javni interes i sprečio štetu po gradski budžet.

Direktor JКP ''Stan'' Ivan Radojičić zahvalio se Gradu na zaštiti interesa preduzeća, i na kontinuiranoj podršci u procesu pronalaženja trajnog rešenja. U ime zaposlenih obratio se predsednik Sindikata zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Novog Sada Zoran Radosavljević ističući da uz pomoć Grada i dobru volju radnika, ''Stan'' može da prevaziće probleme, a tvrdeći da nijedno od preduzeća tog tipa na tržištu ne može bolje da održava velike zgrade.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan